Testet "vilket parti har bäst hemsida”

Jag gjorde det här testet för att jag tycker att det är viktigt att partierna tar sig ut till befolkningen och verkligen berättar vad de står för. Det är så mycket där sossarna och moderaterna bara står och berättar vad den andra gör fel, men jag skiter fullständigt i vad den andra gör fel, jag vill veta vad just det här partiet tycker om den här frågan. Det är dessutom viktigt att de gör sin information tillgänglig för alla. När man inte ens kan navigera sig på deras hemsida så har man ju ingen aning om varför man sak rösta på just det partiet förutom att de säger att man ska det. Jag är inte så mycket för parti politik. De brukar oftast bara säga att de står för en sak och sen bestämmer de sig för att göra en annan sak. Min åsikt skiljer sig dessutom ofta från majoritetens, i alla fall när man ser det ur Sveriges befolkning som majoriteten. Jag tycker dessutom att de ljuger och att de ofta glömmer viktiga saker. Det är klart att det är svårt att bestämma vad som är viktigast och att alla har olika åsikter om det men jag håller ändå med om vad det gör. Systemet blir fel när man har flera olika partier men det i slutändan resulterar i att ett parti har mest makt med ett visst stöd från andra partier. Så jag testade dem i hur de får ut sina åsikter. Det är det som är viktigast för dem.


Testet "vilket parti har bäst hemsida”

Nu skulle det egentligen vara folkpartiets tur men de kräver att man ska ha en uppdaterad webbläsare vilket jag inte har. Så folkpartiet får helt enkelt stå ut med att bli dragna i smutsen för att de kräver att man ska vara modern och teknisk.

Nu: Kristdemokraterna

En stor fin bild på Göran Hägglund är det första man ser. En glad man som ser ut som apotekaren från desperate housewives. Alltså han som blir kär i Bree, dödar hennes första man Rex, och som hon sen ser långsamt dö av en överdos sömntabletter.

Jag tycker inte om den här sidan egentligen. Jag var inne och letade annan information men hittade ingenting. Oerhört irriterande när jag vill ha svar på en specifik fråga och allt jag hittar är övergripande information om vad kristdemokraterna står för. Jag bryr mig inte riktigt om vad de står för när jag inte kan få svar på min fråga. Allt de säger är att de är ett familjeparti där man sätter familjen först, det är allt. Ge mig mer information! Hur ska ni lösa arbetslösheten eller vad ska ni göra med förbi fart Stockholm? Helt klart den värsta sidan alltså… Den är fin estetiskt sett men jag hittar ingenting.


Testet "vilket parti har bäst hemsida”

Femte ut: Centerpartiet

Det första som händer när man går in på hemsidan är att man blir introducerad till en tävling som jag inte riktigt fattar direkt. Så det läggs tid till att lista ut vad det är för något och sen ytterliggare några sekunder till att hitta hur tusan man får bort fönstret. Det är ett sådant där jobbigt fönster som man måste ta bort för att nå den riktigt hemsidan.

De har sin valkampanj på första sidan, precis som MP, lättillgängligt om man vill sprida deras åsikter inför valet. Centern har nog fått tips från moderaterna, de har också filmer att titta på, det går att lyssna och hemsidan finns på teckenspråk. De övriga språken som kan ställa om hemsidan till står dessutom på det språket. Det står alltså inte på svenska att det finns engelska utan det står english. Den går dessutom att ställa om till både samiska och Mäenkeli, alltså tornedalsfinska, vilket i alla fall jag tycker är värdefullt.

Det går dessutom att ställa om kontraster och textstorlek om man vet var man sak titta. Det är en hemsida som är anpassad för att alla ska kunna läsa vad som finns på den, för att alla ska kunna få tillgång till den. Den är väldigt lättnavigerad och seriös men den är inte tråkig för det. Den påminner en hel del om moderaternas hemsida men den skriker inte politik och känns väldigt informativ men på ett enkelt sätt.


Testet "vilket parti har bäst hemsida”

Fjärde ut: Moderaterna

Det första jag möts av är en hel del trevliga bilder på första sidan. De har extremt mycket länkar till olika hemsidor där man kan få tag på moderaterna. Blir väldigt överraskad och glad över att de har en dygnet runt TV. Varför är det ingen annan som har tänkt få ut sin politik på det sättet? Vad jag vet är det nästintill bevisat att man tar in mer om man får det genom flera sinnen, alltså bild och hörsel.

Jag blir dock lite nedslagen om att en hel del verkar handla om att trycka ned de rödgröna, varför kan inte alla partier bara koncentrera sig på att få ut sin egne politik istället för att trycka ned varandra? Som det är nu får man ju bara reda på ved den andra gör fel men inte vad de gör som är bra.

Jag gillar dock att de visar upp Fredrik Reinfeldt som en nära vän. Politiker ska vara nära tycker jag och lättillgängliga. Det är en sida som är väldigt seriös men som ändå lyckas få fram samma känsla som miljöpartiet och Vänstern lyckas med, nämligen känslan av att de tycker om mig.

De har också en bekväm pressjour. Skulle vara intressant att ringa till någon av dem och se hur lättillgängliga de faktiskt är. De finns dessutom bilder till alla och många skriver bloggar. Moderaterna har verkligen fattat värdet av att utnyttja alla medel för att nå ut till folket och väljarna.


Testet "vilket parti har bäst hemsida”

Tredje ut: Socialdemokraterna

Det här är en seriös sida. Den känns väldigt riktad till en specifik grupp (främst medelålders kvinnor). Jag känner mig oerhört förbisedd. Jag ville bara gå in för att kolla lite enkla saker men istället möts jag av långa texter som bara känns som en pärs att försöka ta sig igenom. Det här är vad jag kallar svårtillgänglig politik. De är inte lika övertydliga och enkla som vänstern och miljöpartiet.

Det går dock att få hemsidan på teckenspråk, vet dock inte hur det går till. De har en del bra länkar på första sidan. För att vara Sveriges största parti så tycker jag att de verkar oerhört dåliga på att försöka få ut sin politik.


Testet "vilket parti har bäst hemsida”

Andra ut: Miljöpartiet

Miljöpartiet har som väntat en liknande estetik som Vänstern, alltså man ser direkt att det är miljöpartiet man har kommit till. Allting är väldigt grönt, grön bakgrund och grön text. De har dock sina texter tillgängliga på fler språk än vänstern, bl.a. samiska som ändå är ett erkänt språk i Sverige. De har också en flik för lättlästa texter. Dock har de missat att göra ljudfiler. Ett plus är deras parti politik som är uppstaplad i ämnen, från A till Ö. De har också det vanliga partiprogrammet och så vidare men just det här gör att det blir enklare för privat personer att gå in och se vad MP tycker om en specifik fråga, istället för att leta runt i en evighet innan.

Ett övrigt plus, för min del i alla fall, är deras förklaring till varför de har språkrör istället för en partiledare. De säger att de har två som leder just för att allting ska vara mer jämställt och väldigt solidariskt. Jag tror på det och det känns mer vänster än vad vänsterpartiet är.

Miljöpartiet får också ett plus för att det går att ändra textstorlek. Dock har de färre länkar än vad vänstern har. De känns liksom inte lika tillgängliga som Vänsterpartiet är.


Ung arbetslöshet - Kristdemokraterna

Ja, jag skulle önska att jag kunda säga att jag sparat det bästa till sist men tyvärr är så inte fallet. Eller så kanske är fallet för det här blir inget långt inlägg jämfört med mina tidigare. Jag hittar helt enkelt ingenting om ungdomsarbetslösheten på KD's hemsida. Via sökfunktionen får jag bara fram motioner från 05 och 03 och det känns ju knappast relevant då det var fem år sen och alliansen samtidigt tillträdit under den här tiden. Vad har ändrats? Vad vill man göra för att förhindra ungdomsarbetslösheten idag? Detta verkar helt enkelt inte vara frågor Kd lägger något krut på att besvara, något som kanske kan vara en bra idé om man vill vara ett framgånsrikt parti som ska kunna sköta ett samhälle.


Folkpartiet - Trygghet & Brottsbekämpning

Alliansregeringen har genomfört satsningen någonsin på den svenska polisen. 2010 kommer det att finnas 3000 fler poliser än när regeringen tillträdde.

Folkpartiet anser att det är ett svek mot unga att inte ingripa när det begår brott eller missbrukar, och de vill att alla fall ska utreras, även när personerna är under 15.

Skyddet mot kvinnorna måste också ökas. Män som bryter mot besöksförbud ska tex tvingas bära elektronisk fotboja. Alla som döms för sexualbrott ska ha behandling och de som riskerar att återfalla i brott ska kunna dömas till eftervård i upp till 10 år efter frigivning.

FP vill också att alla myndigheter måste kraftsamla för att tillsammans möta hotet av organiserad brottslighet.

För att minska brottsligheten krävs skola för alla, integration, fler jobb och insatser mot droger.

Folkpartiet vill:

Ha snabbare och tydligare insatser mot ungdomsbrottslighet och ungas missbruk.

Att alla brott ska utredas, även de när förövaren inte är straffmyndig.

Att det ska vara nolltolerans mot våld mot kvinnor och trafficking.

Ha tydligare insatser mot hatbrott, hedersrelaterade brott och sexualbrott.

Folkpartiet har:

Satsat så att det kommer att finnas
20 000 poliser innan årets slut.

Påbörjat en reformering av straffen för grova brott.

Sjösatt en nationell mobilisering mot organiserad brottslighet.

Gett polisen möjlighet att använda buggning mot organiserad brottslighet.


Mina tankar:
Gillar verkligen FP:s reformering av straff för grova brott. Brott mot människor är alldeles för låga i jämförelse med penga brott, och brott rörande staten. Även nolltolerans mot våld av kvinnor är en nödvändig reformation.
Men att personer under 15 ska utredas för brott är lite överdrivet. De är i en så pass ung ålder att det skulle kunna bli färgade av en eventuell dom. I det läget är samtal med bup mer passande, även fast det i dagens läge kanske inte fungerar som det ska. Unga som begår brott idag kan lätt komma undan konsekvenser. Men jag tycker inte att lösningen är att fallen tas till domstol.

Moderaterna - arbetarpartiet

Moderaterna vill att fler ska komma ut i arbetslivet och börja jobb. Deras lösning är att sänka skatten, främst för låginkomsttagare, och på vis kunna satsa mer på egenföretagare så att det blir enklare för dem att växa och anställa fler. De menar att låginkomsttagare har det största behovet av att behålla så mycket pengar som möjligt från deras skatt.

De vill kämpa för en gemensam välfärd och det kommer vi att få genom att få ut fler i arbetslivet som betalar skatt, menar de. Deras jobb politik vilar på "tre ben": det ska löna sig mer att jobba, det ska vara enklare att starta eget företag och anställa personal.

Moderaterna menar att fler i arbetet och en ansvarsfull ekonomipolitik innebär att vi kan satsa mer på skolan, sjukvården, rättsväsendet, och omsorgen av våra äldre. l stället för att satsa på ett utbyggt ekonomiskt biståndssystem vill moderaterna satsa på verksamheten inom välfärden.

Mina tankar:
Genom att sänka skatten kommer den offentliga sektorn att krympa och det kommer i slutändan bli dyrare för låginkomsttagare eftersom sjukvård, skola m.m. kommer att bli dyrare för den enskilda individen. De som har en ekonomiskt ohållbar situation har svårare att få ekonomiskt bistånd vilket resulterar i att de kanske inte kommer klara existens minimum. Moderaterna kämpar för en långsiktig ansvarsfull ekonomisk politik vilket i nuläget inte är positivt för alla. Jag tror att deras politik kommer gynna höginkomsttagande entreprenörer och missgynna de med låg inkomst. För att minska klyftorna mellan fattiga och rika tror jag inte på deras arbetarpolitik. De vill att fler ska arbeta och att man ska få det man förtjänar, men de ser inte att alla har olika förutsättningar och att alla inte klarar av samma saker. Man måste utgå från individers olika förmågor.

Kristdemokraterna – Kyrka och Religion

Kristdemokraterna säger att den kristna etiken utgör en stor del av den värdegrund vårt samhälle vilar på, och detta kan bl.a. ses i lagstiftningen om svag och sjuka. Kristendomen har också haft en betydande roll för demokratins framväxt i västerlandet och kommunismens sammanbrott.

Att föra detta vitala arv vidare till kommande generationer och lära om den egna historiska identiteten, är en förutsättning för förståelse av människor med andra religiösa och kulturella bakgrunder.

Kristdemokraterna tycker att kyrkor och andra religiösa samfund ska utvecklas i frihet utan statlig styrning, eftersom trossamfunden tillhör det civila samhället. Det offentliga ska komplettera istället för att konkurrera, uppmuntra samarbete och ta vara på det sociala arbete som många kyrkor faktiskt driver.

 

Kristdemokraterna anser att:

  • Kyrkor och andra religiösa samfund ska ges goda möjligheter att verka och utvecklas i frihet utan statlig styrning och i enlighet med sin särart.

Mina tankar:
Tycker det är bra att man får lära sig om olika religioner i skolan som ökar ens förståelse. Även fast jag och kanske många andra, inte identifierar sig med någon religion alls, så är det sant det som KD säger. Kristendomen har varit en stor byggsten i uppbyggandet av Sverige och det genomsyrar idag hela vårt samhälle.

Jag kan hålla med om att staten inte borde blanda sig i trossamfundens angelägenheter, men KD säger också att det offentliga inte ska konkurrera med kyrkan när det egentligen är tvärtom. Ideell välgörenhet och socialt arbete som många kyrkor driver är självklart bra, men kan det inte ersätta den statliga välfärden? Då kanske inte staten känner behov av att täcka de områden? Jag tror att ideellt och socialt arbete leder till att människor får minskat förtroende för staten när de lika gärna kan vända sig någon annanstans.


Kristdemokraterna: Jämställdhet

Kristdemokraterna anser sig själva vara ett parti som står för jämställdhet. De är ett kristet parti som fått kritik eftersom den kristna tron inte direkt är känd för att vara så jämställd. Men KD menar: "Inom den kristna personalistiska traditionen har det alltid funnits en positiv syn på jämlikhet och en progressiv hållning till arbetet för jämställdhet." Och visst har det varit frågor inom kristendomen som rör kvinnor. Men jag tycker att KD måste förbättra sin jämställdhetsplan. 

"I den svenska politiska debatten hävdas ofta att en feministisk analys och förhållningssätt är den enda vägen för att nå ett jämställt samhälle. De vanligaste betydelserna av begreppet feminism i Sverige är dels radikalfeminism som beskriver världen i termer av manligt överordnande och kvinnligt underordnande, könskamp och könsmaktstrukturer, dels likhetsfeminism som menar att kön är en alltigenom social konstruktion och att alla skillnader i livsval mellan kvinnor och män beror på inlärda könsroller.

Utifrån ett personalistiskt perspektiv rymmer ovannämnda feministiska inriktningar så många brister i människosyn, socialfilosofi och politisk analys att de inte är tillräckliga som grund för jämställdhetssträvanden i politik och samhälle."

KD kritiserar dessa och menar att det inte går att få ett jämställd samhälle om man bara följer en av dessa feministiska inriktningar. Men de förklarar inte vidare hur de tycker att man borde göra, vilken sorts feminism de tror på etc. 

KD nämner några punkter de tycker man borde förbättra politiken kring:

  • Ge familjen valfrihet. Familjen måste oberoende av statliga pekpinnar få välja den barnomsorg den vill.
  • Befria kvinnor i offentlig sektor. Låt dem välja på flera arbetsgivare än i dag.
  • Gör det enklare att köpa hushållstjänster med hjälp av ett så kallat RUT-avdrag.
  • Stoppa könshandel och sexuellt våld. Skärp straffen för brottslingarna bakom könshandeln och rätta till bristerna i sexualbrottslagen. En kvinnas nej till sex ska vara ett nej även i lagens ögon.
  • Jag tycker att de riktat in sig på fel del. Det är bra att de vill skärpa lagen om sexuellt våld och "våldtäktslagen", som jag här kallar den. Men jag tycker att de borde sikta in sig mer på den formen av förtryck av kvinnor som förekommer i vardagen. Allt med att kvinnor tjänar mindre fastän de ofta går ut med bättre betyg till exempel. Jag tror att de skulle vinna på att inrikta sig på den typen av feministiska frågor som nästintill alla kvinnor känne rigen. 


    Kvinnors trygghet #7

    Erik Slottner från kristdemokraterna skriver:

    Kvinnors oro måste tas på allvar. Även om risken för att utsättas för brott inte är densamma så är upplevelsen av rädsla äkta. Kristdemokraterna vill ha  fler lokala och mobila poliskontor som kan ställas upp på brottstyngda platser. Vi vill att kamerabevakningen i Stockholm utökas på otrygga platser. Många kvinnor känner oro att passera mörka platser. Därför måste belysningen bli bättre. Polisens verksamhet Nattknappen dit personer kan ringa kvällstid när de går hem ensamma är en bra verksamhet.

    Kristdemokraterna skriver om våld mot kvinnor:

    Kristdemokraterna är faktiskt min favorit i ämnet. I alla fall om det de skriver, sen kanske inte så mycket händer i praktiken.

    Speciellt tycker jag om att de fokuserar på stöd i rättegångsprocesser för brottsoffer. Frågan om hur kvinnor som har blivit utsatta för sexuellt vålds blivit kränkta i rätten är ganska uttjatad. Men det är bara kristdemokraterna som tar upp frågan i sin politik. De tar även hänsyn till att det kan vara obehagligt att möta den person som har skadat eller kränkt dig.

    Det är många partier som har skrivit om en obligatorisk behandling av män vid våld mot kvinnor, men inget parti har utvecklat punkten. Kristdemokraterna skriver lite övergripande om hur de tänker att denna behandling ska gå till och då låter den mer lovande.

    Att meddela ett brottsoffer om att ”gärningsmannen” har fått permission eller blivit frigiven tycker jag är en självklarhet. Jag minns ett fall då en man hade dödat sin fru under en permission, och hon hade då givetvis inte blivit meddelad om det. Om hon hade blivit meddelad hade hon kunnat åka hem till en kompis eller något.

    Jag läste även någonstans på deras hemsida att de ville ge hundar till personer som har blivit utsatta för brott och har problem med att känna sig trygga. Dessa hundar skulle vara specialutbildade och är tänkt att fungera som en livvakt. Kreativt!


    "Kvinnors trygghet" #6

    Stefan Nilsson från miljöpartiet skriver:

    Arbeta för en stadsutveckling som främjar gång- och cykeltrafik, fler gågator och öppna mötesplatser. Exempelvis fler bostäder (och färre kontor) i City är viktigt, så att mer människor rör sig där vilket skapar trygghet. Vi behöver ha bättre belysning och fler SL-värdar, vilket skulle öka tryggheten i kollektivtrafiken. Samtidigt behövs ett utvecklat samarbete mellan polis, landsting och socialtjänst.

     

    Tyvärr kan jag inte skriva om miljöpartiets politik om våld mot kvinnan, så deras hemsida har bestämt sig för att sluta fungera.

    SL-värdar i kollektivtraffiken låter bra. De ger inte samma skrämmande intryck som väktare, så de skulle kunna bidra med trygghet. Men SL måste besluta vad dessa SL-värdar ska ha för ansvar. Jag tycker att de ska precis som nu finnas i bakgrunden. Risken finns att de mer blir som patrullerande poliser och då blir det precis som med väktarna.

    Mindre kontor i City och mer bostäder låter trevligt, Det finns få saker som irriterar mig mer än kontor i fina hus. Visst ska personer även kunna ha fina arbetsplatser, men de står övergivna halva dygnet. Jag vet inte däremot om det kan bidra med tryggheten. Det är redan mycket rörelse i City, så det är väl mer en bostadsfråga.


    Kvinnors trygghet #5

    Per Ankersjö från centerpartiet skriver:

    Med en genomtänkt stadsplanering kan vi minska känslan av otrygghet. Sterila, folktomma, nedklottrade och skräpiga miljöer bidrar till otrygghetskänslor. Dessa platser kan omdanas, belysas och hållas efter bättre än idag. Ett exempel är Slussen.

    En mer levande stad nattetid med generösare öppettider och mer kollektivtrafik ökar tryggheten. Vi vill också utveckla verksamheten med trygghetsnummer. Frivilliga trygghetsvandrare kan också möta upp vid tunnelbanestationer och följa med en bit på vägen hem.

     

    Centerpartiet skriver även om våld mot kvinnor:

    Mäns våld mot kvinnor sker ofta inom hemmets väggar. Det innebär att gärningsman och brottsoffer i de flesta fall har en nära relation. Detta leder till låga anmälningssiffror och särskilda utredningssvårigheter. När brottet är begånget är det av största vikt att samhället kan ställa upp för de utsatta kvinnorna. Här spelar såväl kvinnojourerna som polisen en viktig roll som hjälp och stöd. Samhällets åtgärder måste syfta till att begränsa gärningsmannens rörelsefrihet och inte brottsoffrets.

    Centerpartiet vill:

    • utbilda myndigheter och myndighetspersoner som kommer i kontakt med hotade eller misshandlade kvinnor så att deras kunskaper i ämnet blir större
    • ha en ökad forskning om den som misshandlar, om metoder och utveckling av hur en som misshandlas ska behandlas
    • garantera brottsoffret rätt till skydd, förtur till bostad och ekonomisk hjälp
    • ge hotade kvinnor direkt tillgång till trygghetspaket och larm
    • förkorta polisens och åklagarens handläggningstider vad gäller våld i nära relationer
    • att straffskalorna för våld mot kvinnor och barn ska förändras så de speglar det allmänna rättsmedvetandet på ett bättre sätt
    • att barn som tvingas leva med våld inom familjen även i lagens mening ska anses utsättas för psykisk misshandel
    • att besöksförbud ska kunna kompletteras med beslut om elektronisk övervakning

     

    Centern har ungefär samma punkter som de andra partierna har tagit upp, men jag tycker att centern har plockat ur de bästa. Du vill både satsa på kunskap och effektivisera åtgärderna.

    Att ge mer stöd åt brottsoffer tycker jag om. En kvinna som blir misshandlad hemma och vill lämna sitt hem, det sista hon borde oroa sig över är att hon blir bostadslös, då tror jag att rätten till bostad kan förändra den situationen. Däremot vet inte jag om det kommer att fungera. Min syn på Stockholms bostadspolitik är inte särskilt positiv och jag tror att det kan påverka skyddet till brottsoffer.

    Jag kan inte hålla med Per Ankersjö om att det är sterila, folktomma, nedklottrade och skräpiga miljöer som bidrar till otrygghetskänslor. Jag tror att belysning gör skillnad, men en miljön i sig spelar inte så stor roll. Och Per ser väl inte ur andras perspektiv direkt när han ger slussen som ett exempel på en plats som ska omdanas för att blir trygg. Många håller absolut inte med honom och känner sig trygga på slussen.


    Utbyggnad av Stockholms tunnelbana.

    Utbyggnad av Stockholms tunnelbana.

    Javisst borde man satsa på kollektivtrafik, ett fint och miljövänligt alternativ. Tunnelbanan kan ses som ett utav de mest effektiva av de flesta färdmedel, det är snabbt, effektivt, i ett tunnelbanetåg kan får det plats 1200 personer. Dessa aspekter påpekar även dess miljövänliga effekt (vill bara påpeka det igen).

    Socialdemokraterna vill till en budget av 80 miljarder utöka Stockholms nuvarande tunnelbanesystem. Deras förslag är specifikt följande:

    Socialdemokraternas förslag

    • Öppna fler sekundäruppgångar
    • Ökad kapacitet på röd linje
    • Tunnelbana till Nya Karolinska och Norra Stationsområdet
    • Blå linje till Barkarby pendeltågstation och Ikea/Barkarby handelsplats
    • Tvärförbindelse mellan Hjulsta och Akalla
    • Öppna Kymlinge station – ”Spökstationen”
    • Förläng gröna linjen från Hagsätra till Älvsjö
    • Sekundärentré Farsta strand
    • Tredje spår från Hässelby strand
    • Tunnelbana från Karolinska till Danderyd
    • Tunnelbana till Täby och Arninge
    • Tunnelbana till Nacka och Värmdö
    • Ny förbindelse mellan Liljeholmen och Fridhemsplan
    • Tunnelbanering

    http://www.dn.se/sthlm/sa-vill-socialdemokraterna-bygga-ut-stockholms-tunnelbana-1.1111983

    Huvudstaden Stockholm expanderas ständigt såsom att befolkningsökningen har ökat markant, så varför borde inte tunnelbanenätet utökas när vi är i behov av det? Endast en ny station har upplåtits i Stockholms tunnelbanenät sedan 1985 då folkmängden i Stockholms län var 1 578 299 personer. 2005 låg den siffran på 1 889 945, och siffran bara stiger. Därför förespråkar jag en utbyggnad.

    (Statistik från statistiska centralbyrån)

     


    Könsuppdelade skolklasser, ett bra alternativ?

    Självaste Jan Björklund, utbildningsminister och partiledare för folkpartiet med en strikt militär bakgrund, kom 2006 med ett förslag om könsuppdelade klasser. Kvarsittning, fler olika betyg, tidigare betyg och könsuppdelade klasser är något Jan Björklund förespråkar.

    År 2006 öppnade han upp förslaget om könsuppdelade klasser i de svenska skolorna. Argumentet bakom uppdelningen är att det gynnar båda könen och leda till bättre resultat.  Ett mycket kontroversiellt förslag,

    där Björklund påpekar skillnaden i mognad hos pojkar och flickor. En uppdelning av mer praktiska ämnen, som exempelvis kemi, kan därför gynna båda könen och leda till bättre resultat, anser han”

    http://www.oppositionen.se/2006/10/19/bjorklund-kan-tanka-sig-dela-in-skolor-i-flick-klasser-och-pojk-klasser/

    Med gymnasieutbildning, militärtjänst samt militärutbildning i bagaget tycker Björklund att man kan ”pröva” könsuppdelade klasser.
        Att diskutera folks bakgrund när man talar om aktuella frågor är oftast inte acceptabelt, men när han föreslår sådana förslag utan (så vitt jag vet) akademiskt prövade pedagogiska kunskaper blir jag främst arg. Ska barn och ungdomar utsättas som simpla försökskaniner och individer för att pröva hans tes.

    Borde det inte vara skolans åliggande uppgift att se till att alla elever får lov att utvecklas oavsett mognadsgrad? Borde det inte vara skolans ansvar att lära eleverna samarbeta oavsett vissa skiljaktigheter som exempelvis ens kön?

    Fortfarande existerar det löneskillnader mellan män och kvinnor. Såsom att det fortfarande sitter en övervägande majoritet av män i beslutsfattande positioner inom diverse företag och inte minst inom politiken. Att Sverige inte är helt och hållet jämställt måste nog ändå fastslås, så hur skulle könsuppdelade klasser påverka utvecklingen av jämställdhet. Enligt Yvonne Hirdman skulle antagligen det osynliga genuskontrakt som existerar mellan könen förstärkas. Denna sociala konstruktion vi tar med oss från skolan med könsuppdelade klasser skulle förstärka skillnaderna snarare än att förstärka likheterna.

    Yvonne menar även att det är könsnormerna som håller kvar oss i ett ickejämställt samhälle. Uppdelade klassen kan knappast resultera i någonting annat än fasthållandet av dessa könsnormer. För att frigöra oss från normerna måste vi förstärka våra likheter könen emellan och denna positiva utveckling gentemot jämställdhet uppnås nog
    snarlikt inte med könsuppdelade klasser.



    Konstnärlig yttrandefrihet, vart går gränsen?

     

    Lars Vilks, den svenska konstnären som skapat internationellt tumult efter hans publicerade bild utav Muhammed föreställande en rondellhund som publicerades i Nerikes Allehanda. Självutnämnd förespråkare för demokrati och yttrandefrihet har han uppmärksammats igen när han under ett besök på Uppsala universitet blev utsatt för glåpord och överfall under sin föreläsning. Detta efter att han visat en film där homosexuella män i sexuella positioner ses med ansiktsmasker föreställande profeten Muhammed. Det är beklagligt att folk väljer att lösa konflikter med våld och hot, men det är inte det som är den huvudsakliga problematiken i situationen. Trots provocerandet av så många muslimer världen över har Lars Vilks rätt att avbilda det han ritade är självfallet en del utav yttrandefriheten. Men problemet och frågan som borde ställas är vart går gränsen och i vilket syfte?

    Min tolkning är att trots vår starka och väletablerade yttrandefrihet i Sverige, ska den inte dras till sin gräns och utnyttjas endast för att provocera och såra individer. Exempelvis individer som finner det otroligt kränkande att få sin profet avbildad som en rondellhund.

    Det är inte lätt att definiera konstens syfte. Men den kan ses som medel för att tolka sin omgivning och kritiskt granska och ja, provocera för att få fram reaktioner, men inte nödvändigtvis såra. Borde inte den genomslagskraft konst innehar användas i ett ädlare syfte? I Lars Vilks fall har konsten som medium kanaliserats helt och fullt komplett fel. Den konstnärliga yttrandefriheten har använts i avsikt att nedvärdera och förstärka fördomar gentemot en hel religiös samhörighet. Han utnyttjar yttrandefriheten som mänsklig rättighet för att nedvärdera ett folk och en religion, parallellt görs detta när klyftan emellan den muslimska och västerländska världen redan är bred. Avståndet ökas i och med hans tolkning utav den konstnärliga yttrandefriheten och spär på den bilden att vi i väst är inskränkta och saknar hövlighet för muslimer och deras tro.

    Det han gjort är i min uppfattning både obefogat och ytterst respektlöst, hans bidrag till yttrandefriheten är för mig obetydlig. Det är nödvändigt och vi måste sträva efter att ha en stark yttrandefrihet, därför är det han gjort inte illegalt eller straffbart. Men precis som att det är viktigt att ha en orubblig yttrandefrihet i ett samhälle är det viktigt med en genomgripande respekt gentemot folk i sin omgivning för att ett så tolerant samhälle som möjligt ska kunna frodas.

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/vilks-overfallen-under-forelasning-1.1092322



    http://andersonchris.files.wordpress.com/2010/03/vilks.jpg


    Sverigedemokraterna VI

    "Kosmopolit utgör en viktig komponent på vägen mot mer utrikeshandel, fler jobb, ökad tillväxt och ett bättre välstånd." står det i en artikel, funnen på Moderaternas hemsida. Den handlar om att hjälpa och bistå företag med bättre förutsättningar att bedriva utrikeshandel. Vidare går att läsa att Kosmopolit främjar handel, jobb och företagande genom att fånga upp och lyfta fram utlandsfödda entreprenörers unika kunskaper om sina tidigare hemländer. Här har Sverige en enorm potential som tidigare inte nyttjats ordentligt. Idag står invandringen för den största delen av befolkningsökningen i landet. En framgångsrik politik måste nyttiggöra de nya svenskarnas unika möjligheter till företagande, entreprenörskap och sedermera export av svenska varor och tjänster.

    I Sverige bedrivs var femte företag av en utlandsfödd och sammanlagt sysselsätter de 250.000 personer. En nyligen presenterad studie har visat att 12 000 fler utlandsfödda i Sverige innebär att vår export ökar med ungefär 7 miljarder. Det är en hög siffra, och en viktig indikation om vilket värde invandringen representerar.

    SD som klagar på att invandrare förhindrat vår välfärd kanske borde läsa den här artikeln och istället för att skicka hem invandrare, se möjligheterna och fördelarna med att ha folk med erfaranheter från alla världens hörn. Ju mer erfarenhet som finns, desto bättre kan det bli tror jag. Varför skulle vi bara nöja oss med vår lilla begränsade erfarenhet när vi kan få ta del av så mycket mer?

    Kvinnorelaterat våld har ökat påtagligt, lösning?

    Omkring 29 100 fall av misshandel mot kvinnor över 15 år anmäldes under 2009. (BRÅ) Så inleds Brås (brottsförebyggande rådet) rapport publicerad i februari 2010 under deras tema: våld mot kvinnor. Vidare går det att läsa om att antalet anmälda fall av kvinnomisshandel har ökat under lång tid. Att fler fall har anmälts kan förklara ökningen, och att mörkertalet har minskat.  Statistiskt sett har de polisanmälda misshandelsfallen mot kvinnor ökat med 150 procent sedan år 1982. Sedan år 2000 fram till 2007 har ökningen varit 31procent.

    http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=7&module_instance=2

    Att de anmälda misshandelsfallen mot kvinnor har ökat markant ses på statistiken given av BRÅ . Miljöpartiets förslag för att stödja offer såsom att motverka kvinnomisshandel inkluderar: kriscentrum för kvinnor, kvinnojourer, tjejjourer, kvinnoforum och ideella föreningar.  Enligt partiet kompletterar dessa nämnda verksamheter varandra, de blir tillsammans en ”grundpelare” för de alternativ som finns att tillgå för utsatta kvinnor. De sätter även krav på kommunerna i fråga och de tar upp några riktlinjer. Exempelvis:

    att kommunen gör en kartläggning avseende behovet av skyddsboenden/lägenheter som uppstår i samband med kvinnomisshandel

    att kommunen i samverkan med övriga aktörer på bostadsmarknaden finner långsiktiga lösningar till bostadsproblematiken för våldsutsatta kvinnor

    att kommunen ska intensifiera det förebyggande arbetet mot kvinnovåld

     http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=146264

     I rapporten ”Allians för jämställdhet” som går att finna på moderaternas hemsida står det om hur de har tacklat problemet samt framtida förslag. De påpekar bland annat hur de för första gången har inkluderat och omfattat hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer i det samlade arbetet mot våld mot kvinnor.

     De vill främst satsa på utbildningsinsatser, lagändringar (främst inom socialtjänstlagen), skydd och stöd, insatser för förövarna, bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

     http://www.moderat.se/web/om_jamstalldhet_1.aspx

     Alla åtgärder som gynnar utsatta individer, kvinnor i detta fall är alltid något positivt. Båda partierna skriver att det handlar om en jämställdhetsfråga, där kvinnorna förlorar sin frihet och integritet. Eftersom alliansen rapport är lite längre står det mer utförligt om deras önskade åtgärder. En stor aspekt tycks vara utbildning, de har satsat på att utbilda både anställda inom olika professioner och ideellt engagerade.

     Miljöpartiet har möjligtvis inriktat sig på mera ”akuta” åtgärder, de förespråkar starkt olika jourer, tillfälliga boenden och stöd. Även om de ser brister i vissa av dessa samlingsplatser för kvinnor som att de inte alltid är bemannade eller att telefontiderna är få. Så ser de potential i en satsning och utbyggnad.

     Som kvinna, utsatt för våld, ensam, utblottad och rädd måste nog det vara svårt att ta första steget till att få hjälp. Därför kan jag tänka mig att sådana samlingsplatser för utsatta kvinnor som miljöpartiet beskriver är underlättande i en sådan tung situation. Om det bara är muntligt stöd och uppmuntring som behövs kan det tillgodoses, men även mer akuta fall där man som kvinna kan få stödboende. Dock mer långsiktligt sett är utbildning alltid hållbart, att utbilda personer som möter utsatta kvinnor kan med rätt kunskap hantera situationen bättre, så att i slutändan den utsatta får den hjälp som behövs.


    Angående Fildelning

    Att dela filer eller att inte dela filer? Idag i Sverige, ses olaglig fildelning som ett brott gentemot upphovsrätten. Upphovsrätt innebär att den individ som har skapat ett verk, av valfritt syfte och ämne också ska ensamrätt att bestämma hur detta verk får användas. De äger dess rättigheter.

    Vida, runtomkring, överallt i hela världen förs diskussioner huruvida man ska hantera det nya ”hotet”. De flesta berörs, antingen som illegal nerladdare och spridare eller som upphovsrättsinnehavare. I bara Sverige illegaliseras flera miljoner människor.
         Inom Sveriges gränser så har de olika politiska partierna synpunkter såsom önskade åtgärder. Den sittande regeringen, moderaterna anser att upphovsrätten även ska respekteras på internet. Inom ramen för EU bör Sverige: ”verka för att det blir en rimlig balans mellan skyddet för upphovsmännens egendom och den personliga integriteten i frågor som rör olaglig fildelning”.

    Detta går att finna på deras hemsida, ganska så intetsägande, men moderaterna tydliggör även strakt att rättighetsinnehavarna ska kunna använda civilrättsliga åtgärder. Detta genom att ge rättighetsinnehavaren befogenhet att efter prövning av domstol få ut uppgifter om vem som finns bakom den IP-adress som begått ett intrång.

    http://www.moderat.se/web/om_olaglig_fildelning.aspx

    Parallellt distanserar även socialdemokraterna sig gentemot dem som menar att det i en grundläggande aspekt ska vara tillåtet att nedladda upphovsrättsskyddat material. Utan att kreatörerna till verken i fråga får betalt. Liktidigt vill de satsa på att öka tillgängligheten till musik, film, konst, utställningar och annan kultur utan att ”integritetsskyddet urholkas”. De menar även att de restriktioner som FRAs övervakning och Ipred - lagen inte får försumma grundläggande medborgerliga rättigheter, och bara får ske efter en rättslig och rättssäker procedur. Därför vill de skaffa ”ett skyddande öga” i form av en samlad integritetsombudsman i EU som ska alarmera när det uppstår en situation som är i behov av ytterligare skydd för den enskildes privatliv.

     På socialdemokraternas hemsida går det att läsa följande punkter i artikeln ”Kulturfrågorna ska prioriteras” där de sammanfattar kulturfrågan i debatten om illegal nedladdning.

    Viktiga beslut på kulturområdet:

    • Prioritera kultursatsningar både i kommuner, regioner och staten.
    • Motverka allt för skilda och höga avgifter till musik- och kulturskolan.
    • IPRED bör förändras så att rättssäkerheten och integritetsskyddet stärks, samtidigt som upphovsrätten värnas och kulturskaparnas rätt att kräva ersättning för sina verk garanteras
    • En upphovsrättskommission för att belysa frågor om upphovsrätt, fildelning, teknisk utveckling och integritet ska inrättas.
    • En integritetsombudsman ska inrättas.

     http://www.socialdemokraterna.se/media/pressarkivet/nyhetsarkivet-2001--/kulturfragorna-ska-prioriteras--okad-tillganglighet-i-fokus/

    http://www.socialdemokraterna.se/var-politik/featureartiklar/arkiv/s-kraver-integritetsombudsman/

    Så åter till det ursprungliga, att dela filer eller att inte dela filer? Låt mig bara börja med att påpeka den påtagliga och enligt mig konstiga fördelningen av allas leverbröd, nämligen pengar. Jag tycker inte om det faktum att om du gör en hitlåt (vägen dit är säkerligen hård) så kan du leva ett mer än gott liv livet ut grundat på inkomsten från en låt. Jag gillar inte tanken på att doktorer kan rädda liv dagligen men får fortfarande inte tillräckligt i jämförelse. Jag stödjer inte denna dyra kultur, där mindre arbete belönas med en massa cash. Exploatering på hög nivå. Denna ojämna fördelning av resurser, såsom pengar är inte eftersträvbart såsom att det inte är socialt gynnsamt då klasskillnader bara ökar i takt med en sådan utveckling.  

    Det känns en aning bakåtsträvande att försöka stoppa så oändligt många människor som laddar ner filer på nätet. Fildelning är enligt mig innovativrikt, och ger möjligheten för folk att ta del av kultur som de i annars fall inte kanske hade haft råd till att ta del av. Filmer, musik, böcker ect är kultur, kultur från hela världen som finns tillgänglig för hela världen. Alternativ som Spotify är väl ett exempel på hur problemet borde lösas, snarare än att illegalisera miljoner med människor ges liknande alternativ. En annan faktor som påpekar fördelarna med elektronisk fildelning är att det är mycket mer miljövänligt.


       Som motreaktion till den ökade fildelning höjs kostnaderna på kulturverktygen. Många förlorar även sina jobb i och med den minskade försäljningen. Dock kan detta ses som en möjlighet för förändring, en förändring som innebär att pengarnas fördelning blir mer rättvis och få jag dra det så långt att fildelarutvecklingen till och med på lång sikt kan minska klassklyftorna. En möjlig konsekvens kanske, men vinner vi mer jämlikhet till priset av kulturen? Kommer den att försvinna i och med det minskade stödet av dess produktion? Enligt Svd:s artikel ” Fildelning minskar inte skivförsäljningen” precis som titel så minskar inte skivförsäljningen inte av fildelning. Artikeln grundar sig på en undersökning som är gjord av KTH samt Uppsala universitet.

    ”Forskarna påpekar att skivförsäljningen inte alls gått ner i alla länder. I exempelvis Storbritannien och Frankrike, där fildelningen också är omfattande, har försäljningen tvärtom ökat”

    http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/fildelning-minskar-inte-skivforsaljningen_478175.svd

    Så fortsätt för all del att dela filer, för kulturen såsom ett mer jämliktsamhälle, sharing is caring.




    Centern ett riktigt högerparti!

    Centerpartiet skriver på sin hemsida om löntagarn "Ju mer av deras lön vi kan behålla i skatt, desto mindre lust får de att jobba mer." Är detta en politik för att folk ska jobba mer eller handlar det om att de vill kritiska till den progressiva inkomstskatten? För det verkar ju inte finnas så mycket bevis för att skattesänkningar ökar sysselsättningen. Kanske detta bara är en myt?
    Kanske är det just de omfördelande skatterna Centern vill avskaffa. För det är egentligen inte så konstigt om man kollar på konflikten mellan höger och vänster. Högern vill ha en politik som gynnar de rika med skattesänkningar och plattare skatter, medan vänstern vill ha en politik som gynnar flertalet med allmän välfärd och omfördelande skatter. Nej, Centern är ett riktigt högerparti och låt er inte luras av namnet!

    Sverigedemokraterna V

    Är SD ett rasistiskt parti? Främlingsfientliga är dem i alla fall definitivt, för de delar upp i vi och dem när det skiljer på kulturer som de gör och är minst sagt separatistiska. Till exempel har det uttalat sig som sa att invandringen ska begränsas från avlägsna länder, medan invandringen från närstående länder inte är lika ”farlig” eftersom deras kultur är närmare vår. P1-programmet Kaliber har låtit tre journalister bli medlemmar i SD för att på möten kunna spela in vilka åsikter som lyfts fram och mycket riktigt kom det fram saker som att ”Titta på de här somalierna. De har redan tio barn. Och alla de här tio ungarna ska ha tio tolv ungar de också. Fy fan, alltså” och ”De som kommer från de här länderna är väldigt råa och riktiga barbarer...(skratt). De är det, de har det i ryggraden”. På partiets hemsida går att läsa att paritet tar avstånd från rasism, men det är ju inte konstigt att åsikter som dessa kommer fram på mötena eftersom att det är sådana väljare partiet lockar på grund av invandringspolitiken SD för.

    Det är normalt att utgå ifrån att ens egna sätt att leva på är det rätta sättet och SD vill troligen bevara det svenska samhället och kulturen eftersom det är vad de växt upp med och ser som rätt, när sedan folk kommer hit och hotar detta, måste dem bort.  Det är viktigt att komma ifrån detta tänk och förstå varför det skiljer sig mellan oss och acceptera att det ena alternativet funkar för några, medan andra vill ha det på annat sätt.


    Kristdemokraterna: Familjen

    Jag tänkte börja att skriva om vad Kristdemokraterna anser om familjen. Jag har delvis skrivit lite om det tidigare, men nu har jag läst lite mer om vad de tycker.
    Från Kristdemokraternas hemsida:
    "Kristdemokraterna står för en familjepolitik som skapar valfrihet och rättvisa, som ger föräldrar makt att bestämma över sin egen tid med barnen. En politik som möjliggör ett fungerande familjeliv där barnen får den centrala plats de ska ha. En politik som bygger på insikten att fungerande familjer är oumbärliga för ett gott samhälle. 

    Vi vill enträget försvara den valfrihet som finns, men också öka möjligheterna att välja på fler områden. 

    Kristdemokraternas familjepolitik bygger på övertygelsen att familjen är en naturlig gemenskap som finns – och kommer att finnas – oavsett vad vissa politiker anser om saken. Familjen som institution har överlevt historiens olika skiftningar, varken krig eller totalitära diktaturer har kunnat utplåna den. Familjen finns därför att vi som människor behöver den. 

    Kristdemokraterna är fullt medvetna om att familjer ser olika ut, att familjer förändras och att vissa familjer fungerar bra och andra mindre bra. Det finns inga perfekta familjer eftersom vi människor har våra fel och brister. Men dessa förhållanden förändrar inte de grundläggande fakta som ligger till grund för familjen – barnets behov av och rätt till sina föräldrar och människans behov av gemenskap. Det måste finnas goda förutsättningar för att bilda familj, att ta hand om barnen och att få familjelivet att fungera. 

    Alla familjer bygger på en värdegemenskap, vilket innebär att dess medlemmar måste dela vissa grundläggande normer och värderingar för att den ska hålla samman. Lojalitet, osjälviskhet, ansvar, kärlek, ödmjukhet, plikt, respekt, uthållighet, jämställdhet och trohet är några viktiga komponenter. Ju svagare värdegemenskapen är desto mer komplicerad och bräcklig blir familjesammanhållningen. Vår utgångspunkt är att familjepolitiken ska stödja de normer och värderingar som stärker familjelivet och den ska ge verktyg till familjer att ordna sina liv på ett för dem väl fungerande sätt. Stabila och trygga familjer ger trygga barn som växer upp till trygga vuxna. Därför är det en god investering att satsa på en bra familjepolitik. 

    Här är några av våra viktigaste förslag på familjepolitikens område: 

    • Nivån på vårdnadsbidraget ska höjas och staten ta över ansvaret så att det erbjuds alla, oavsett var i landet man bor. 

    • Rätt till tre års tjänstledighet vid föräldraledighet. 

    • Nej till all form av tvångsdelning av föräldraförsäkringen. 

    • Fördubblat och beskattat barnbidrag. 

    • Generell graviditetspeng. 

    • Skärpt diskrimineringslagstiftning vid föräldraledighet. "
    Vad jag tycker:
    De talar varmt om familjen, att familjen är grunden för ett bra och fungerande samhälle. Visst kan jag hålla med om att har man låtit sin personlighet fått präglas av den trygga grund man har runt omkring sig, blir man en bra medborgare. Men samtidigt finns barn som inte har en bra familj och jag anser det oansvarigt av Kristdemokraterna att inte alls nämna något konkret för att hjälpa de barnen. Själv vet jag inte hur man på bästa sätt skulle lösa detta, men när de nämner att familjer ser olika ut, skulle det se bra ut om de tog upp konkreta exempel som visar att de faktiskt bryr sig.
    Deras mål tycker jag låter bra, att man ska få generell graviditetspeng är bra och rätt till tre års föräldrarledighet.

    Sverigedemokraterna IV

    Ett problem SD har är att folk ser dom som ett enfrågeparti, invandringspolitiken, och troligen är det också detta som lockar många som stödjer SD.  Jimmie Åkesson lockades utöver hur paritet står i invandrarfrågan också av hur det ställer sig i frågan om EU. SD anser att EU är överstatligt och strävar efter att återskapa ett tryggt svenskt Sverige, ett europeiskt Europa och ett mellanstatligt samarbete utan tvingande överstatlighet och vill därför gå ur EU eftersom dom anser att EU kväver medborgarnas inflytande över det svenska samhället – regeringen ska vara det högst beslutande organet.

    Andra frågor paritet driver är för en trygg och värdig ålderdom, krafttag mot brottsligheten, värdig vård för alla, en trygg och kunskapsinriktad skola för alla, en levande landsbygd och ett djurvänligt samhälle, en ansvarsfull och hållbar miljö- och energipolitik samt jämställdhet och ökad trygghet för landets kvinnor.

    Utan att gå in närmare på dessa ser det ju ganska bra ut, men för mig spricker allt när man vet hur deras invandringspolitiska program ser ut. Jag skrev i föregående inlägg att det var konservativa, något den sistnämnda frågan går emot lite. Glädjande nog finner man också när man går in och läser vidare om detta att de vill öka stödet för invandrarkvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld genom att göra en offensiv emot detta.

    Något de ytterligare tycker i denna fråga är att man ska avveckla skatte det skattefinansierande stödet till genuspedagokik och annan verksamhet där staten med utgångspunkt i verklighetsfrånvända politiska teorier försöker experimentera med, eller ändra, på barns och ungdomars beteendemönster och könsidentitet. Själv tror jag att exempelvis genusdagis gör gott i frågan om jämställdhet. Det känns som att de säger emot sig själva lite när dem vill öka jämställdheten men fortfarande uppfostra barnen så att det blir kvinnor och män, inte för att det hindrar jämlikhet, men det blir fortfarande en uppdelning. De är dem sannerligen bra på, att dela upp folk i olika kategorier.


    Sverigedemokraterna III

    I en artikel från tidningen Fokus finns en artikel om rädslan för Sverigedemokraterna. Det står om att det är svårt att hantera dem och bemöta deras ideologi och människosyn. Jag visste inte själv om jag kunde välja att skriva om det.

    Den största skräcken är hur regeringsbildningen kommer komma att se ut om SD kommer in i riksdagen, då Jimmie Åkesson kan sätta blockpolitiken ur spel, eftersom det inte blir någon klar majoritet.

    Vidare skräms riksdagspartierna av Sverigedemokraternas framväxt, de är rädda att förlora väljare. På en kongress förra hösten försökte partiledningen poängtera att man inte stod långt ifrån socialdemokraterna, men nu försöker de istället locka borgerliga väljare.

    När jag snabbt skummar igenom sidan om var SD står i olika frågor drar jag kopplingar till Kristdemokraterna. För precis som KD anser SD familjen vara oerhört viktig och man ska värna och slå vakt om den. Det är följaktligen också konservativa vad gäller hela grejen med att man ska bevara Sverige svenskt och helt enkelt leva kvar i det gamla. De vill också se en upprustning av försvaret. Som jag tidigare skrivet känns det som att sådant bara skulle skapa konflikter, om vi alla ska leva på varsitt håll och bli starka nationalstater. Som under Kalla Kriget där det hela tiden rustade och ville överträffa varandra. Nåväl, konservativa är det i alla fall, och det är mer blått än rött.


    Moderaterna vill bryta sitt vallöfte om obligatorisk a-kassa

    Den 6 Mars uppgav arbetsmarknadsminister, Sven Littorin, att den borgliga alliansen inte kommer att driva frågan om obligatorisk arbetslösförsäkring (a-kassa) inför valet i september. Detta betyder att de kommer att bryta det löfte de gav i regeringsförklaringen. Folkpartiet och Centerpartiet vill hålla fast vid det gamla vallöftet, trots att regeringen misslyckades med att införa reformen. Dock krävs en enighet över de politiska blocken för att införa en obligatorisk a-kassa, enligt arbetsmarknadsministern.

     

    ”Det är ett problem att så många står utanför a-kassetryggheten. Så det här är en angelägen reform som vi vill driva på för att genomföra”, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

     

    ”Det är dumt att redan nu stänga några dörrar. Vi i alliansen har gjort mycket i den här frågan. Vi måste avvakta vad den nya utredningen kommer fram till”, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Roger Tiefensee.

     

    Centerpartiet vill helst att a-kassan slås ihop med sjukförsäkringen och därmed blir allmän.

    Som det ser ut i dag lönar det sig mer att vara sjuk än arbetslös eftersom sjukpenningen ligger på 80 % av lönen.

     

    Vad anser jag?
    Obligatorisk a-kassa gör att alla kommer att kunna få ersättning per dag, olika mycket beroende på tidigare lön. Men detta genom att alla tvingas vara medlem i a-kassan och betala en avgift varje månad. Är detta bra eller dåligt? Att tvinga någon är väl aldrig bra. Men samtidigt är det många som inte är med i a-kassan för att de där hundralapparna känns onödiga och som något man kasstat i sjön. När den dagen dock kommer - vilket den kan göra så lätt - att man står där utan arbete så är det tacksamt att ha varit med i a-kassan. Då man får som minst 320 kr/dag och som mest omkring 18 000 per månad före skatt. År 2008 drog sig ca 400 000 ur a-kassan då avgiften höjdes vilket innebar att en miljon svenskar inte var med i a-kassan.

     

    Jag vet nog inte riktigt vad jag anser om det hela, det kan väl både vara bra och dåligt med obigatorisk a-kassa.. Men jag tycker att ett parti inte ska kunna bryta ett löfte de gav i regeringsförklaringen. Vad är meningen att rösta fram ett parti för deras åsikter, förändringar och förbättringar, när de ändå inte tänker hålla sig till dem?


    Vänsterpartiet – Välfärd

    ”Vänsterpartiets huvudprojekt är att bygga världens bästa välfärd, och det utan vinstintressen”, säger Ulla Andersson i budgetdebatten som sändes den 15 april.


    ”Vi behöver ge varje barn de bästa tänkbara förutsättningarna att utvecklas. Vi behöver en sån kvalitet i äldreomsorgen att var och en av oss kan se fram mot ålderns höst utan oro. För det behöver vi prioriterar fler anställda framför skattesänkningar.”


    Vänsterpartiet kommer även lyfta fram frågan om privatiseringar i valrörelsen.


    ”Du ska kunna veta att läkaren som behandlar dig inte har några företagsekonomiska intressen, utan bara ditt bästa för ögonen. Du ska kunna veta att apoteket du går till inte försöker sälja på dig den medicin de har störst vinstmarginal på. Du ska veta att de du möter inte är där för att tjäna pengar på dig utan de är där för din skull.”


    ”Det behövs en grundlig uppgörelse med hela det sätt att tänka regeringen har etablerat, där misstänksamhet mot den som hamnar i svårigheter är ledstjärnan. Vi behöver bygga samhället på förtroende mellan människor”, säger Ulla Andersson.


    Mina tankar:
    Tycker vänsterpartiets välfärspolitik låter rimlig och skulle även fungera som lösning på fler problem, som arbetslöshet. Men är också positivt inställd till privatiseringar, så länge det inte har att göra med vården. Precisa som Ulla Andersson säger vill jag ju att läkarens högsta prioritet ska vara min hälsa och inte hans/hennes vinstvilja.


    Miljöpartiet - Arbetslöshet

    Helheten är viktig för miljöpartiet när det kommer till jobb. Det ska finnas balans mellan arbete och det övriga livet och inte bara handla om lön.


    ·  Med miljödriven utveckling ska fler jobb skapas, då den ekonomiska utvecklingen förutsätter ekologisk hållbarhet.


    ·  Miljöpartiet vill också stödja små- och medelstora företag som är inriktade på konsumentorienterade tjänster.


    ·  Skolan, vården och omsorgen behöver stärkas. Fler behöver arbeta i den gemensamt finansierade sektorn.


    ·  Många arbetar för mycket när det finns de som saknar arbete helt. Det är resursslöseri när vissa människor blir sjuka av för hög arbetsbelastning, samtidigt som andra mår dåligt av arbetslöshet. Miljöpartiet vill fördela arbetet bättre genom att sänka normalarbetstiden till 35 timmar i veckan och på sikt sänka det till 30 timmar.


    Mina tankar: Jag tror inte att lösningen på arbetslösheten är sänkt normalarbetstid. Enligt miljöpartiet låter det som att alla de med heltidsjobb blir sjuka och måste/vill arbeta mindre pga detta. Men vill de jobba mindre och få mindre i lön? Att jobb inte bara ska handla om lön, som MP nämner, är en orimlighet som många aldrig kommer att få uppleva. Jag tror inte på att fokusera på de som faktiskt redan har jobb, i frågan om att lösa arbetslösheten.


    Kristdemokraternas familje- och jämställdhetspolitik

    Nu är jag tillbaka efter lång tid av tystnad. Jag inte riktigt vetat vad jag ska rikta in mig på, men nu tänker jag skriva om det som jag tänkte från början, nämligen Kristdemokraternas familje- och jämställdhetspolitik eftersom efter att ha läst under båda rubrikerna insett att de går hand i hand. Jag kommer att skriva om familjen, jämställdhet, äktenskap och kommer även att nämna hbt-frågan. Så, nu vet ni var ni hittar mig framöver, nämlingen i vitsippsbacken bland alla kristdemokrater! 


    en lite sång, för all dom som glömmer bort miljön....hmmmumm..hummm hum hummm

    http://www.youtube.com/watch?v=WTzDDhiFtTo 

    fint å härligt, snart är det sommarlov!

    ett troll igen!

    en liten attack mot de rödgröna för deras idé idag å så en liten nål mot moderaterna. en av dagens lokala gyheter är att de inte riktigt har levt upp till sina mycket mycket blygsamma miljömål. i o försig var inte miljöfrågan lika het för 4 år sedan men ändå!


    när man talare om trollen!

    är det inte så man brukar säga! för nu så, idag så presenterade  de rödgröna sin idé för hur man ska lösa trafiken i stockholm. rubriken är inte särskilt posetiv: INGEN FÖRBIFART-DÅ BLIR DET DYRARE. jag tycker att det verkar logiskt. fler tullar å högre trängselskatt . dock verkar inte de utfrågade så glada om avgifterna skulle höjas. men de måste ju inse att de inte kan åka bil allt frö jämnan! men alla måste ju förstås kunna ta sig hit å dit- jag säger det igen: det är därför de man ska satsa på kollektivtrafiken!!!så att det blir enklare, å tom kanske lite bättre!

    tjohej

    - Och vad händer med kulturen?

    Såg just ett litet inslag från kulturnyheterna som sändes igår, 25 maj. De diskuterade varför inte kulturen blir en stor valfråga och tog upp några vettiga anledningar tycker jag.

    För det första väljarintresset. Det är ju helt logiskt tycker jag. Om folk inte är intresserade av en politisk fråga, är det inte riktigt av vikt att partierna tar upp frågan och lägger ner tid på den. I Sverige tycker folk att deras ekonomi, jobbpolitik, bostadspolitik och miljö är viktigare än kulturen. Man anser förmodligen att kulturen redan fungerar rätt så bra.

    För det andra krävs en konflikt mellan partierna. Det måste finnas olika åsikter i frågan så att man kan representera olika "lösningar" eller förändringar. Annars finns det ju ingenting att ta upp. Visserligen är väl de olika blockens åsikter om kultur inte exakt lika, eller inte åtgärderna i alla fall, men i stora drag tycker de lika. Alla måste få ta del av kulturen, och alla ska få utöva kultur på olika sätt. Båda blocken tycker dessutom att kulturen är viktig för samhället, och alltså säger de inte emot varandra särskilt mycket.

    För det tredje är mediainitresset viktigt. Media styr ju vad folk får se och höra, och om en fråga inte fångar media så spelar det ju heller ingen roll om man tar upp den eller inte.

    Vi får helt enkelt se till att folks intresse för kultur väcks om vi vill göra den till en viktig valfråga, men det är väl lite sent nu. Folk måste kanske bli lite medvetna om hur viktig kulturen är för människan, demokratin och samhället för att intresse sig för den. Men i en nutidsmänniskas hjärta ligger kanske först och främst ens egen ekonomi, och därför kommer kanske inte kulturfrågan att kunna bli särskilt stor. Om vi inte får en diktatur som förbjuder eller censurerar kulturen grovt. Vi får väl se.

    Filippa

    Fresh facts about Mr. F

    Fredrik Reinfeldt är moderaternas partiledare och också vår stadminister. Jag blev inspirerad av inlägget som handlade om Maud här på bloggen, därför tänkte jag (med mitt fokus på moderaterna) skriva ett litet kort inlägg om Fredrik själv.

    Bland annat har Fredrik gjort lumpen i Kiruna , och inte nog med det, som ung spelade han basket i klubben "Tensta Tigers". Han är även mycket kreativt lagd, teateruppsättningar och kabaréer deltog han ofta i under sin ungdomstid, stå på scen är alltså ingenting som är nytt för Fredrik.

    Liksom många andra ångrar Fredrik att han försummade och slutade studera franska, vilket är förståeligt med tanke på vilket världsspråk det är, och hur viktigt det är inom politiken.
    Fredrik har ett stort matintresse, bland annat gillar han korvgryta, skaldjur och pasta extra mycket. Men även då han blir glad när han får i sig en bit mat finns inget som gör honom lyckligare än vad hans barn gör.
    Det är inte särskilt förvånande att Fredriks favoritämnen i skolan var samhällskunskap och historia, inte heller så förvånande att han skulle vilja träffa Abraham Lincon...

    Mina tankar:

    Jag tycker personligen att Fredrik verkar vara en familjekär och härlig politiker. Han är inte rädd för att berätta om sitt privatliv, han ska bland annat ha nämnt att han ibland tar ut sina barn på trädgården och går en sväng när han tycker de har varit inne för länge. Mina reflektioner angående Fredrik har ingenting med hans politik att göra, jag tycker enbart att han är en trevlig kis- mina åsikter om moderaternas politik kan ni se mer av i mina andra inlägg.


    Sverigemokraterna II

    Sverigedemokraterna växer sig hela tiden större. Främlingsfientligheten har ökat radikalt och intresset för SD måste, som jag nämnde i tidigare inlägg, visa på ett missnöje bland folket med den nu förande invandringspolitiken.

     

    Under riksdagsvalet 2002 fick Sverigedemokraterna 1,4 procent(=76 300 röster) och 50 mandat runt om i olika kommuner.

     

    Resultatet av valet 2006 visar att partiet växt. De fick då 2,9 procent och drygt 280 kommunala mandat i hälften av Sveriges kommuner. Dessutom tog partiet plats i tre olika landsting.

     

    Jimmie Åkesson är sedan 2005 partiledare för SD. Det som lockade honom till partiet var ju till stor del invandringspolitiken de för, men främst paritets syn på EU. Under valet 2006 var han den tredje mest kryssade politikern i hans hemkommun – Sölvesborg.

     

    För att utveckla var det står i frågan angående invandring spinner jag vidare på det. SD talar om att det är svårt att integrera så många människor på en gång, men de är inte heller för integration i mindre mängd eftersom dem är emot mångkultur. Det tycker istället att invandrarna ska assimileras och bli precis som oss och ta oss åt våra värderingar. Lite som att ska du ha din kultur får du flytta hem.

     

    Jag kan tycka att vad gäller exempelvis lagar ska invandrare anpassa sig efter vad som gäller här i landet. För det är inte okej med till exempel tvångsgifte av minderåriga. Det förekommer klagomål på att moskéer byggs i Sverige. Men det är faktiskt ingen som tvingar någon att gå dit, så jag förstår inte riktigt hur det kan störa så mycket. Det är fin byggnad en icke-utövande av religionen inte behöver besöka. Och det hindrar inte oss från att gå i kyrkan. Återigen måste vi lära oss leva sida vid sida och acceptera våra olika kulturer.


    Klyftorna i Sverige ökar

    Sitter och spanar in lite lönestatistik och blir lite förfärad. I SCB:s undersökning om löneskillnader från 2008 mätte de den största inkomstskilnaderna någonsinn! Det hanlar om att de mest högavlönade har haft en löner som dragit iväg i helt andra propotioner än den stora massans.
    Trots detta gick Svenskt Näringsliv ut i avtalsrörelsen och krävde att LO slulle stå tillbaka med tanke på ekonomin. Vilka insitament finns det för att stå till baka med lönekrav när cheferna tar ut orimliga löner och sedan får enorma skattesänkningar tack vare Alliansens politik.
    Nej, det är bara att ta en titt på denna statestik, så fattar man varför omfördelande skatter är bra och att vi har råd med välfärd.

    Gamla och sjuka ska vi inte svika,
    -öka, öka skatten för de rika!



    Vem saknar fastigshetsskatten?

    Fastighetsskatten avskaffades den första Januari 2008. Den ersattes av en kommunal avgift som hade mycket tydligare begränsningar.

    Fastighetsskatten fungerade så att fastigheten fick ett taxeringsvärde som skulle motsvarade ungefär 75% av marknadsvärdet och så betalar man 1% av taxeringsvärdet. Men sen priserna på fastighetsmarknaden ökade rejält så höjdes skatterna i samma takt (eftersom de beror på varandra). Därför infördes vissa begränsningar så att fastighetsskatten inte ska utgöra mer än fyra procent av inkomsten upp till ett taxeringsvärde på 3 miljoner kronor.

    Den nya kommunala fastighetsavgiften skiljer sig åt mellan småhus och bostadslägenheter, men begränsas i båda fallen uppåt av takbelopp:

    Fastighetsavgift för småhus: 6 362 kronor per år, men högst 0,75 procent av taxeringsvärdet.

     

    Fastighetsavgift för flerbostadshus: 1 272 kronor per bostadslägenhet, men högst 0,4 procent av taxeringsvärdet.

    Sen finns det också begränsningar när det gäller pensionärer som högst ska betala 4 procent av sin inkomst i fastighetsskatt.

    I största allmänhet är den nya fastighetsavgiften en skattesänkning, gemene man sparar flera tusen i om året. Den största skillnaden blir för höginkomsttagarna, en trend som alliansen håller starkt på. Men fastighetsskatten var statens säkraste skatt som var en stor inkomstkälla, nu går man miste om det.


    Vad ska vi göra med de äldre? #7

    Innan jag tar studenten har jag endast två uppgiften som återstår (såvitt jag vet) 1. Skriva 7 blogg inlägg som rör valet 2010. 2. Skriva 1-2 sidor om Livets Ord. Min ambition är att slutföra bäggde dessa eftersom jag vill sluta min skoltid med flaggan i topp. Och som alla mina trogna läsare vet har jag ett parti kvar att gräva i, KD!

     

    Jag blir rörd till tårar! Jag har äntligen efter veckor av letande hittat partiet för mig! Under en flik på hemsidan hittar jag "Våra viktigaste områden" och vad döljer sig där tror du?

    1. Värdig vård och omsorg (äldrevård)
    2. Valfrihet för familjen
    3. Blomstrande näringsliv

    Eftersom det var så jäkla fint skrivet så copy pastear jag hela skiten:

    "Många människor känner idag en oro inför det egna åldrandet och kvalitén inom vård och omsorg. Kristdemokraterna vill slå vakt om en trygg, medmänsklig och gemensamt finansierad omsorg för den enskilde patienten och anhöriga.

    Varje människas absoluta, lika och unika värde måste alltid vara vägledande. Detta innebär att alla människor ska ha lika rätt till vård och behandling oavsett ålder och andra förutsättningar. Det gäller inte minst den långvarigt sjuke som inte alltid orkar höja sin röst för att kräva sin rätt.

    Vi vill sätta människovärdet i centrum och utöka rätten att välja hur den egna vården ska utformas. Genom vår värdighetsgaranti vill vi också säkerställa en trygg grundnivå för alla inom äldrevården."

    Men sen faller det, det står inget mer. Inget konkret över hur de ska nå sina mål eller vad de ska förbättra. Det är kankse lite av den konservativa charmen, förändra ingenting så blir det alltid bra. Men det var faktiskt Kristdemokraterna som var först med värdighetsgarantin, något som tillexempel Moderaterna också gillar. Den innebär att de gamla ska få ett så meningsfullt liv som möjligt enda till slutet. Det handlar om de äldres och deras närståendes inflytande över vilka hjälpinsatser som behövs, hur de bör utföras och när och av vem/vilka som arbetet ska utföras. Individanpassning och egna val är nyckeln till detta.

    Anna Funderar

    Ja ni, jag skiter i det här. Jag orkar inte längre. Det här är meningslöst. Eftersom de inte säger ett jävla skit så kommer inte jag heller göra det. Så det så.


    Modertaerna - Våra äldre

    Moderaterna – våra äldre

    Moderaterna som många andra partier talar ofta om trygghet och så även här. De vill att alla ska kunna åldras i trygghet. De talar om att vår befolkning blir äldre och äldre och att samhället på så vis får högre krav på sig.

     

    Moderaterna vill se att den äldreomsorg som behövs bestäms av den enskilde individen. En person som är 40 kan inte bestämma över hur en 85 åring vill ha det o.s.v. Det ger ett exempel som lyder: att vi idag väljer vilken mobiloperatör vi vill ha, försäkringsbolag eller bostad, men att man glömmer bort att fråga vad de äldre vill ha. Om de t.ex. trivs på sitt ålderdomshem eller om de kanske känner sig ensamma.

     

    Regeringen vill införa en lag som kallas LOV, lagen om välfrihetssystem. De vill att de äldre ska få bestämma över sin egen situation och om vad de vill ha för omsorg. Om de äldre inte trivs med sin omsorg eller boende ska de kunna välja bort det.

     

    Moderaterna talar om medarbetarnas villkor och menar att det kanske är många som jobbar inom äldrevården som har bra idéer och att medarbetarna själva skulle kunna starta omsorgsföretag. Det här är det bästa för både medarbetare och för patienten. De kommer tillbaka till sin arbetspolitik som många gånger förr som bygger på entreprenörskap och eget företagande för den största möjliga växande ekonomin.

     

    Moderaterna tycker att det skulle behövas en modernare äldre – politik eftersom äldre människor har exakt samma personliga behov som unga människor har. De talar om ett glapp som finns mellan hemtjänsten och äldreboenden. Man kanske är frisk nog för att bo hemma, men för trött för att gå ut och då blir man väldigt ensam eftersom den enda sociala kontakt man har kanske är med hemtjänst personalen. Deras förslag är att skapa ett trygghetsboende där äldre kan bo tillsammans, men alla får en varsin lägenhet/rum, men man äter tillsamman och blir därför inte lika ensam.

     

     

     

    Moderaterna vill:

    §  Öka valfriheten inom äldreomsorgen.

    §  Införa en värdighetsgaranti som ska gälla alla äldre.

    §  Skapa nya former av boenden.

    §  Öka läkartillgången och utveckla den sociala delen i äldreomsorgen.

    §  Satsa på anhörigvården för att underlätta för den som vårdar en närstående.


    HBT

    Moderaterna vill att vi ska leva i ett samhälle som bemöter människor utifrån de individer de är och att alla ska få leva och älska den man vill. Vi ska leva i ett samhälle där man får vara den man är. De strävar mot ett öppet samhälle.

    Man ska ha respekt för medmänniskor oberoende av vad de har för sexuell läggning eller kön och inför lagen ska vi alla vara lika. De talar om en ny diskrimineringslag som starkare ska stå upp mot diskriminering.

    Moderaterna är för att könsneutrala äktenskap och anser att det är något som borde godkännas i hela EU. Det ska inte spela någon som helst roll ifall man ingår äktenskap med en av samma kön eller inte. Vilken sexuell läggning man har ska heller inte påverka fallenheten att bli förälder. De är för att alla HBT personer ska få adoptera och att lesbiska ska få insemineras.

    När moderaterna talar om skolan och HBT säger de att det är viktigt med HBT frågor i undervisningen för att kränkningar mot HBT personer ska bli färre. Det är därför viktigt att läraren är undervisad i detta och på så vis kan lära vidare.

    Moderaterna vill:

    §  Eftersträva ett samhälle där alla bemöts med respekt.

    §  Att registrerade partnerskap och samkönade äktenskap ska erkännas i hela EU.

    §  Införa en modern sexualundervisning.

       

    Tycka:

    Jag tycker att det de skriver är vettigt och bra. Jag håller med dem på alla punkter, men undrar egentligen vad av detta som dem har genomfört? Det står moderaterna vill, inte moderaterna har.


    Moderaterna – Brottslighet

    Moderaterna anser att människans frihet är oerhört viktig och menar att brottslighet och våld inkräktar på det. De vill att man ska leva i ett tryggt land där många brott klaras upp och brottsligheten minskar. En central åtgärd är att få fler i arbete och att satsa mer på skolan. Det är en bra grund att stå på för att minska brottsligheten.

     

    De vill som Folkpartiet att det ska bli fler poliser för att öka tryggheten och i år kommer det att finnas 20 000 poliser, alltså 3000 fler än vi regeringsskiftet för fyra år sedan. De vill att fler poliser ska finnas på plats om ett brott begås och de säger att brott alltid kommer att begås, men att det ökar tryggheten att komplettera med fler poliser. Ett tryggare Sverige helt enkelt.

     

    De talar om skärpta straff och att straffen speglar samhällets syn på brottslighet. Moderaterna talar särskilt om att straffen ska skärpas på områden som: misshandel, våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. De vill även att de som begått ett brott och straffats för det ska gå från ”anstalt till arbete”.

     

    Moderaterna lägger fokus på att ungas brottslighet ska motarbetas och de vill brott som utförts av unga under 15 år ska kunna utredas av polis, men syftet är inte att straffa dessa utan snarare en markering för att visa vad som är rätt och fel. Det är även till för brottsoffret eftersom denne ska känna att brottet inte gått omarkerat förbi.

     

    Moderaterna vill:

    §  Öka antalet poliser från 17 000 år 2006 till 20 000 till år 2010.

    §  Skärpa straffen för allvarliga våldsbrott.

    §  Möta ungas brottslighet med tidiga och tydliga insatser.

    §  Värna brottsoffrens intressen.

    §  Förebygga brott med fler i arbete och bättre skolor

     

     

       Tycka och tänka:

    Folkpartiet och Moderaterna har en liknande brottspolitik, men det som skiljer dem från varandra, tycker jag, är att moderaterna är klarare i sina förklaringar. De vill att brott som utförs av unga under 15 ska kunna utredas av polisen, men menar inte att dessa ska straffas och klargör klart och tydligt att det bara är till som en markering för att dessa ska förstå vad som är rätt och fel.   


    Ung arbetslöshet - Folkpartiet

    Till skillnad från de partier jag skrivit om innan kommer jag inte uppmärksamma det folkpartiet skriver på sin hemsida om denna problematik. Detta gör jag för att jag inte tycker sidan känns helt uppdaterad i.o.m att man bl.a. lyfter fram de vallöften alliansen gav innan de tillträdde makten och som enligt mig känns långt ifrån genomförda på det stora hela. Istället tänkte jag skriva om något mer aktuellt och enligt min åsikt mer intressant, nämligen Jan Björklunds uttalande i Svts morgonsoffa den 24 maj om att ungdomar ska börja en anställning med lägre lön och anställningstrygghet.

     

    Folkpartiets partiledare Jan Björklund menar på att denna åtgärd skulle minska ungdomsarbetslösheten. Han menar att Sverige är ett land där det jämfört med andra länder är ganska svårt att få sitt första jobb vilket han menar beror på att vi inte har den lärlingsformen som finns i ganska många andra länder och hänvisar bl.a. till Danmark där man som 19åring kan tjäna hälften av vad en vuxen person gör men där många unga har jobb. Tanken är att ungdomar under 23 ska konkurrera med lägre lönekostnader för att på så sätt få in en fot på arbetsmarknaden. Han motiverar även det hela med att en lärlingstjänst är ett sätt att kombinera jobb med utbildning och att man därmed bör få avtalsenlig lön för den tid man arbetar men ingen lön för den del som är utbildning.

     

    Vad anser jag?
    Jag vet inte riktigt vad jag tycker om frågan. För visst, det är ju ett sätt att få in en fot på marknaden. Det här är ju verkligen någonting annat än det snack politiker för år in och år ut men som man aldrig får se något resultat av. Problemet med det här är att jag tror att ungdomar enkelt kan utnyttjas då de förutom lägre lön dessutom har sämre anställningstrygghet. Jag tror att de enkelt kan luras eller manipuleras till att göra mer jobb än vad de är betalda för att och att de enkelt kan sparkas sedan då lärlingstiden tar slut. Dessutom tror jag att det kan leda till en sämre syn på unga rent generellt på arbetsmarknaden då de enkelt börjar förknippas som underordnade i.o.m lärlingstjänsten och därmed inte får den respekten de kanske förtjänar.

     

    En annan fråga jag ställer mig är hur de tänkt att folk som kanske flyttat hemifrån och inte har något arbete ska tackla det här? Hyra, mat och en hyfsad levnadsstandard kan bli svårt att försörja med en halverad lön. Dessa människor måste ju få ett arbete på lika villkor så att de slipper vara beroende av sina anhöriga, vilket jag påsikt tror kan leda till ett steg bakåt för generationen då man blir beroende av andra och därmed kanske inte lär sig att stå på sina egna ben. Allt det här tillsammans, att man kan bli utnyttjad och känner sig instängd osv. tror jag kan leda till en stress bland ungdomarna vilket kan i sin tur leder till ohälsa och därmed får vi också ytterligare ett problem att ta itu med. Avslutningsvis finns det dessutom redan lärlingssystem på arbetsmarknad som t.ex. i byggbranschen. Detta är dock i direkt anslutning till ungdomars gymnasieutbildning där man dessutom har sett att detta system endast funkar i vissa branscher. Är det då inte också en utfrysning om man storsatsar på detta system och därmed glömmer satsningen på dem som kanske söker jobb inom en bransch där lärlingssystemet inte fungerar?

     


    med lite mer kött på benen!

    ja nu har jag utrett några viktiga punkter ang. hur politikerna ska minska utsläppen så vad har vi då kommit fram till?
    jo , nummer 1, förbifart stockholm: rödgröna säger att det ska ske en folkomröstning vilket är en kompromiss eftersom sossarna säger ja å vänstern samt miljöpartiet säger nej.
    alliansen är eniga om att vägen behöv för att underlätta trafiken samt minska biltrafiken i innerstaden. naturskyddsvårds verket menar dock att det kanske inte är den optimala lösningen att bygga ytterligare en väg, vilket också är anledningen till att vänsterpartiet och miljöpartiet säger nej. de enser även att det är en erhört stor kostnad som skulle kunna användas till annat. enligt vänsterpartiet är även detta en fråga om klass. eftersom personer med bil ofta har en högre inkomst är detta något som enbart gynnar den medelklassen, pengar som skulle kunna användas till fördel för alla medborgare genom att utveckla kollektivtrafiken.
    2. Kärnkraft
    ja alliansen tror ju på att kärnkraft är en av sveriges viktigaste ekonomiska tillgångar samt att det är en stor fördel eftersom de inte bidrar till utsläpp.
    de rödgröna och framför allt mp anser att det finna många alternativa energi källor så som vind, våg och solkraft samt anser att det är viktigt att de på den stora påverkan ett kärnkraftverk medför om det händer något. ytterligare utökning av kärnkraft är även svårt att ta hand om. man gjuter nämligen ned avfallet långt ned i marken vilket kan påverka naturen på längre sikt!
    klimatskatter: här är de rätt överens klimatskatter är viktigt för att minska och åtgärda de utsläpp som sker. men det finns en skillnad blocken och partierna emellan. vänsterpartiet ser det som viktigt att klimatskatterna inte påverkar de med låga inkomster utan framförallt att de är till för stora företag. miljöpartiet ser skatterna som en otroligt viktig del för att kunna finansiera andra alternativ. sossarna ser det likt tidigare partier nämnda. moderater folkpartiet, kristdemokratern och center tala mer om att "förorenarna ska betala" dvs. allt från företag till privatpersoner.
    rättviseteori
    genus
    välfärdsmodell
    man kan säga att blocken håller sig till sina välfärdsmodeller när de talar om hur de ska minska utsläppen. de rödgröna
    Jag tycker att det är viktigt att man tar tag i frågan om utsläpp. det är dock viktigt att man ser till att den investering man gör gynnar alla samt att det är en investering som verkligen är bra.
    därför tycker jag att förbifart stockholm är en mindre bra, eller helt enklet katastrofal idé. eftersom naturvårdsverket anser att det inte är någon lösning för att minska utsläppen. men lika viktigt är det att se att vägen inte behövs av alla. därför tycker jag att man ska satsa pengar på att utveckla kollektivtrafiken. det är viktigt att tänka på att de som gynnas av motorvägen är de som har bil vilket är personer som har en högre ekonomi.
    jag tycker även att det är oerhört viktigt att tänka på framtiden och det som faktiskt har inträffat och därför tycker jag att man ska fortsätta att avveckla kärnkraften. att många jobb skulle försvinna ser jag ej som ett problem då ny jobb kan ersätt de gamla genom nya energikällor.
    klimatskatter är ett bra sätt att finansiera utvecklingen av trafik samt förnybar energi. men jag tycker att det är viktigt att man beskattar de som har mycket pengar, främst menar jag företag så som flygbolag, frakter av olika varor etc. etc. men det ska inte gå ut över privat personer men låg inkomst. främst är det ju personer med höga inkomster som reser mycket, kör bil osv. men jag tycker att skatterna ska alltså företagen stå för. alltså ska oljebolagen skatta, flygbolagen...ja du förstår( vilket oxså är idén) jag tycker även att de personer som exempelvis inte kan byta ut sin oljepanna ska få ekonomiskt bistånd, alltså bidrag för detta. kanske kan vissa av dessa skatter vara inkomstbaserade så som skatten i allmänhet är??
    för utifrån ett genusperspektiv är det främst kvinnor som drabbas om man inför massa skatter för privatpersoner eftersom kvinnor ofta har lägre lön än män. dessutom finns det fler ensamstående mammor är pappor vilket gör att hon ofta har fler utgifter.
    så deså!

    Kanske fler anställda i offentlig sektor?

    Varför ses Vänsterpartiet som ett parti som inte kan räkna när man vill satsa på välfärden och anställa fler inom denna sektor? För vi har faktiskt råd att satsa, det handlar om att prioritera. Dock har skatten för de rika varit lägre än vad den är idag, samtidigt som antalet offentligt anställda har minskat kraftigt och arbetslösheten har ökat.
    Skatt för de rika:
    1987-55,6%
    2000-51%
    2010-45%
    Kanske kan fler jobb inom offentlig sektor vara en del i lösningen, men då krävs högre skatter för att finansiera detta. Här ser vi en stor skillnad då vänsterblocket vill höja skatten, men alliansen vill sänka dem.

    Centerpartiet - Tänk om Sverige jobbade mindre?

    Centerpartiet leker med tanken att få Sverige att jobba mindre i mån om att kunna sälja in sig hos fler inför valet. Detta genom att leka tvärtom leken.


      Under den globala lågkonjunkturen ser de problemet som i att jobb själs istället för att ges. Vilket i sin tur leder till i denna tid kan inte alla starta företag och få tag i nya jobb. Därför leker de med tanken hur det skulle se ut om Sverige jobbade mindre, istället för mer. Om studenter sommarjobbar ska studiebidraget tas ifrån dem – då låter de bli att jobba. På samma sätt behåller man lönetagarnas lön i skatt, då tröttnar de på att jobba mer. Att starta företag ska vara så svårt och krångligt som möjligt, för det är ju där jobben skapas. Inte ska vi rehabilitera anställda utan istället förtidspensionera och förbjuda arbetsförmedlingar...


     Denna tankelek är ett bevis på att motsatsen är svår – alltså att göra det möjligt för alla att få ett jobb - men inte omöjlig. Citerar: För Sveriges ekonomi kommer ur jobb. Precis som jobb kommer ur företag. Företag kommer från idéer. Idéer från människan. Människor kommer ur en mamma och pappa som när sin ekonomi går ihop skaffar fler små människor.


     Det hela tycker jag känns väldigt basic. Ja, för det kan inte finnas någon som undgått att det är så vårt samhälles ekonomi fungerar. De framställer det som att de har hittat nyckel till ett problem som inget tidigare hittat lösningen på och kallar den sin hjärtepolitik. Hjärtpolitik. Med det vill de att fler ska stödja deras parti som stödjer entreprenörskap. Bra där, det är bara sättet de går tillväga som känns lite löjligt.


    Kvinnors trygghet #4

    Carin Jämtin från socialdemokraterna skriver:

    ”Stockholm är inte så våldsamt som media ibland ger bilden av men likafullt ska ingen kvinna – eller man – behöva känna sig otrygg på väg hem på kvällen. Mer investeringar i gatubelysning, ombyggda gångtunnlar och upplysta gång- och cykelvägar behövs. Vi behöver även ytterligare utöka de framgångsrika lokala och mobila poliskontoren för att stärka synligheten och närvaron ute. Jag vill också göra mer för att komma åt mäns våld mot kvinnor i hemmen och det hedersrelaterade våldet.”


    S-kvinnor om våld mot kvinnor:

    I vårt land utsätts kvinnor för våld, i de flesta fall i sitt eget hem och förövaren är oftast hennes partner eller en närstående släkting. Många barn är de osynliga offren för våldet mot kvinnor. Liksom i andra länder har våld mot kvinnor betraktats – och betraktas alltjämt - som en privat angelägenhet.

    Det är därför viktigt att få män att inse att jämställdhet inte enbart är en kvinnofråga. Jämställda män har inget behov av att slå, hota eller kränka den kvinna de har en nära relation till. Fler män måste få kunskap om de strukturer som de ingår i och om våldet som utspelar sig i deras närhet. Denna kunskap finns bland annat hos landets kvinnojourer och kvinnoklubbar Vi vill arbeta för att de män som träffas i folkrörelser och organisationer pratar om mäns våld mot kvinnor.

    Våldet mot kvinnor, unga som gamla, är ett utslag av den patriarkaliska maktordning som råder i vårt land och i världen som helhet. Men våldet är samtidigt det yttersta tecknet på att inte kunna handskas med konflikter.

    Genom att utveckla barns och ungdomars sociala kompetens kan vi förebygga våld mot flickor och kvinnor. S-kvinnor vill arbeta för att kommunernas handlingsplaner för jämställdhet innefattar obligatorisk jämställdhetsutbildning till alla som arbetar med barn.

     

    S-kvinnor kräver:

    att bärande organisationer i samhället liksom enskilda män och kvinnor tar ett ökat ansvar och aktivt bekämpar mäns våld mot kvinnor. Den här kampen måste bedrivas långsiktigt, på många nivåer och av båda könen

    • att det skall erbjudas stöd och skydd för våldutsatta kvinnor
    • att alla kvinnor ska ha tillgång till kvinnojourer
    • att obligatorisk jämställdhetsutbildning till alla som arbetar med barn infogas i kommunernas handlingsplaner för jämställdhet.

    Socialdemokraternas hemsida var inte lika enkel som folkpartiets, så jag mailade och blev hänvisad till de politiska riktlinjer S-kvinnors antog vid sitt förbundsmöte 2005.

    I jämförelse med de andra partierna har socialdemokraterna både ett nationellt och ett internationellt perspektiv.

    Socialdemokraterna liknar vänsterpartiet i sin politik om våld mot kvinnor, men kanske inte lika extrema i deras betoning om män. De vill istället få med männen i kvinnofrågan, och det tycker jag om.

    De vill också satsa på kunskap kring området, och belysa problemet om att våldet inom hemmet anses som en privat angelägenhet. Jag tror att en obligatorisk jämställdhetsutbildning för personer som arbetar med barn är viktig om man vill bryta stereotypiska könsnormer. Så på den punkten håller jag med. Det gäller att starta redan på tidig ålder, även om jag tror att det går att lära en gammal hund att sitta.

    Jag tycker även om att Carin Jämtin nämner medias bild i det hela. Våldtäkt är ett problem, men det säljer också i tidningarna.


    Kvinnors trygghet #3

    Ann-Margarethe Livh från vänsterpartiet skriver:

    Man måste arbeta på två fronter samtidigt. Å ena sidan bygga en trygg stad genom att all stadsplanering ska ha ett genusperspektiv; där t.ex. belysning, öppenhet tillgång till trygg kollektivtrafik på nätterna osv. lyfts fram. Samtidigt vill vi jobba med att stärka unga tjejer och kvinnor med t.ex. feministiskt självförsvar i skolan, en utbyggd kvinnojours- och stödverksamhet och annat som kan bygga tryggheten inifrån.

     

    Vänsterpartiet anser:

    Vi ser att mäns våld i grunden beror på den ojämlika fördelningen av makt mellan könen i samhället. Denna skeva maktfördelning underlättar för enskilda män att bruka våld mot kvinnor. Arbetet för att stoppa våldet och ge våldsutsatta skydd och stöd måste därför ske utifrån insikten om att våldet har sina rötter i den rådande samhällsstrukturen där män är överordnade och kvinnor underordnade. Därmed inte sagt att förklaringar på individnivå inte kan bidra till våldsutövandet. Men vi anser inte att den huvudsakliga orsaken till våldet är att det är enskilda individer som har problem.

    Våld inom samkönade relationer är precis som mäns våld mot kvinnor relaterat till föreställningar om kön, sexualitet och makt.

     

    Vänsterpartiet vill:

    • Vänsterpartiet vill att våldtäktsbestämmelsen ska baseras på samtycke.
    • De vill ha obligatorisk utbildning för poliser, åklagare och domare om mäns våld mot kvinnor.
    • De vill inrätta en oberoende kommission för att kartlägga brister i polisens våldtäktsutredningar.
    • En upplysningskampanj för att minska antalet våldtäkter bör också genomföras.
    • De vill utreda vad mäns våld mot kvinnor kostar samhället.
    • Vänsterpartiet anser att staten ska ta det övergripande ansvaret för arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Kvinnojourernas verksamhet ska få en långsiktig finansiering.
    • Krav på att kommunerna ska ha handlingsplaner mot våldet ska skärpas. Idag saknar de flesta kommuner både handlingsplaner och rutiner för att bemöta våldsutsatta kvinnor och barn och godtyckligheten i bemötandet är stor.
    • Kunskapen om mäns våld mot kvinnor ska ökas. Kvinnocentrum med spetskompetens bör finnas vid landets regionsjukhus för att ge kvinnor ett bra bemötande och en bra vård oavsett var i landet man bor.
    • Resursjourer som har kompetens att ta emot missbrukande och psykiskt sjuka kvinnor bör startas.
    • Vänsterpartiet verkar för att myndigheter, skolor och organisationer ska få ökad kunskap om s.k. hedersrelaterade problem så att utsatta personer får den hjälp de behöver.

     

    Vänsterpartiets politik om hur de vill öka kvinnans trygghet i samhället står ut i jämförelse med moderaterna och folkpartiet. De tror att patriarkatet är huvudanledningen varför kvinnan känner sig otrygg och våldet som förs mot henne. Jag tänker direkt på radikalfeminism nu när vi precis har arbetat med genus. Jag tänker även på Gudrun och hennes uttalanden, även om hon inte längre har något med vänsterpartiet att göra. Vänsterpartiet till skillnad med de partierna över nämner även samkönade relationer.

    Annars satsar vänsterpartiet mycket på kunskap kring våld mot kvinnor och olika kvinnojourers arbete. Det är jag positiv till, kunskap kan man aldrig få för mycket av och kvinnojourer tror jag är ett stort stöd för utsatta kvinnor.

    Jag tror emellertid att vänsterpartiet måste vara försiktiga med att inte utmåla alla män som förtryckare och gärningsmän. Jag tycker inte heller att grundskolan ska erbjuda feministiskt självförsvar, jag tror att det kan sända fel budskap till unga killar. Det kan däremot vara en aktivitet efter skolan, men då ska även killar erbjudas någon form av självförsvar.


    Kärnkraft, ja- eller nej- tack??

    kolla: http://svtplay.se/v/1457082/marsch_mot_karnkraft
    ja å så var det ju kärnkraften, något som inte alls är lika hett idag som på 70-talet
    har nu bytts ut till:
    i ett av alliansens nio löften om de vinner valet är att inte avveckla kärnkraften så här skriver de själva på sin hemsida:

    Kärnkraft
    Kärnkraften är en grundpelare för den svenska elförsörjningen med nära hälften av dagens elproduktion. Den är helt nödvändig för att skapa långsiktigt goda förutsättningar för industri och företag som är beroende av el för sin överlevnad. Kärnkraften är dessutom klimatvänlig och bidrar starkt till att Sverige har stora chanser att nå våra klimatmål.

    Därför behöver vi kärnkraften
    Den elproduktion som de förnyelsebara energikällorna kan generera kommer under en mycket lång tid framöver inte att kunna tillgodose behoven för svensk industri mer än till en liten del. Således behövs kärnkraften i Sverige.

    Ersätt de gamla kärnkraftverken
    I Alliansens klimat- och energiöverenskommelse finns en vision om att Sverige år 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Om detta ska kunna uppnås kommer vi att behöva all vår nuvarande klimatvänliga elproduktion för att nå våra mål.

    År 2050 är livslängden dock över för dagens kärnkraftverk, som snart är 35 år gamla. För att vi även fortsättningsvis ska kunna ha kvar kärnkraften måste vi ändra på vår nuvarande lagstiftning, som idag förbjuder uppförandet av nya reaktorer. De gamla måste kunna ersättas.

    Öka säkerheten och kompetensen
    De höga miljö- och säkerhetskraven vid bearbetning av kärnbränsle och hantering av kärnavfall är viktiga att säkerställa. Även inom kärnteknikområdet krävs ny och nödvändig expertis. Därför måste vi förbättra kompetensen i Sverige inom dessa områden.

    De nya reaktorer som i dag byggs i Finland har en högre säkerhet, bättre ekonomi samt högre effektivitet och tillgänglighet tack vare färre driftsstopp och modernare funktioner. 

    Moderaterna vill:

    • Slopa avvecklingslagen och införa möjlighet att bygga nya kärnkraftsreaktorer.
    • Upphäva 5a § lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet, som förbjuder möjligheten att medge tillstånd om att uppföra nya kärnkraftsreaktorer.
    • Förbättra svensk kompetens inom kärnteknik och säkerhet.
    de rödgröna kommer däremot se till att de inte byggs fel kärnkraftverk och att en avveckling påbörjas om de vinner valet.
    hare!

     

     

     


    Skol- ROT


    #6 De Rödgröna

    Tillsammans betalar Svenska folket för att alla unga ska få del av samma höga utbildningskvalitet. Nu vill de rödgröna vill göra en stor satsning på att renovera skollokaler så att trivseln och arbetsron blir bättre. Samtidigt  skapas ca 3500 nya jobb i byggbranschen.

     

    Idén främjar även miljön då renoveringen genomförs på ett miljövänligt sätt och det leder till en minskad energianvändning.

     

    Stödet ligger på 400 miljoner kronor och om energianvändningen minskar med 30 procent kommer skolorna kunna dra av 50 procent på ROT- avdraget.

     

    Det är en satsning där alla rödgröna partier verkligen kommer överens på alla punkter.


    hur mycket kommer den långa vägen att kosta???

    1. Hur mycket kommer det att kosta att bygga Förbifarten?

    Vägverket har beräknat investeringen till 25 miljarder kronor i 2006 års prisnivå. Indexomräknat till 2009 års prisnivå blir det 27.6 miljarder kronor. Den högre siffran beror inte på att projektet blivit dyrare utan är en normal indexuppräkning enligt den modell som samtliga trafikverk (Vägverket, Banverket med flera) använder.

    2. Hur stor är risken för ökade kostnader?

    Man måste komma ihåg att det finns osäkerheter i alla kalkyler för alla projekt i tidiga skeden. En viktig och svårbedömd faktor är marknadsläget. Om andra stora anläggningsarbeten pågår, och leverantörerna har god sysselsättning när upphandlingen sker, kan kostnaderna öka. Motsatsen kan naturligtvis också inträffa, liksom att nya billigare byggmetoder utvecklas.

    3. Hur påverkas kostnaderna om projektet skjuts upp?

    Det skulle inte påverka våra beräkningar av kostnaderna i fasta priser. Men kostnadsutvecklingen gör att ju senare projektet genomförs desto dyrare blir det i nominella termer.

    4. Hur påverkas kostnaderna av att priserna på råvaror som olja och stål stiger?

    Det är självklart så att om priset på viktiga insatsvaror stiger i snabb takt så påverkar det våra kostnadsberäkningar. Men det finns  andra faktorer som också är viktiga för kostnadsbilden – exempelvis det allmänna marknadsläget.

    5. Hur ska Förbifarten finansieras?

    Det är inte bestämt än. Troligen kommer en mindre del bekostas av staten och en större del finansieras av intäkter från nuvarande trängselskatt samt, från och med att Förbifarten öppnat, med trängselskatt även på Essingeleden.

    okej, det är alltså rätt mycket pengar som kommer att gå åt till den här vägen, pengar som skulle kunna användas på många andra sätt för att minska utsläppen!

    de rödgröna vill om de vinner valet göra en satsningen på nyinvesteringar samt drift och underhåll av järnväg kostar 207 miljarder kronor under 2011-2021. Av de pengarna går 135 miljarder till nyinvesteringar. Tanken är att de rödgröna ska finansiera "större strategiska projekt" genom att staten lånar 54 miljarder kronor under tioårsperioden.

    - Redan 2004 sade finansutskottet att lånefinansiering runt 20 procent är helt okej enligt budgetlagen och det är det vi gör nu, säger Sahlin.

    Utöver lånet vill de rödgröna höja anslagen i statsbudgeten med totalt 25 miljarder kronor under tioårsperioden. En annan finansieringskälla är att den kommande trängselskatten på Essingeleden i Stockholm tidigareläggs till 2012. Den beräknas ge 2 miljarder kronor fram till 2019. Ytterligare en finansieringskälla är den kilometerskatt på tunga fordon som de rödgröna har aviserat.

    De rödgröna vill också införa en kilometerskatt på 1,40 öre per kilometer för tung trafik. De räknar med att skatten, när den är fullt införd, ska ge skatteintäkter på 4 miljarder kronor per år.

    så här skriver regeringen:

    Satsningar på kollektivtrafiken parallellt med förbifart Stockholm

    Regeringen satsar nu stora resurser på utbyggnad av spårvägar i Stockholms län:

    Citybanan Mälarbanan (2 nya spår från Tomteboda till Barkarby) Tvärbanan, Alvik- Solna Tvärbanan, Hammarby Sjöstad-Slussen Dubbelspår på Roslagsbanan Uppgradering av Saltsjöbanan

    Utöver detta har Stockholmsregionen presenterat ytterligare omfattande förslag till spårsatsningar.

    Den fortsatta planeringsprocessen

    Med regeringens beslut om tillåtlighet kan nu Vägverket arbeta vidare med en mer detaljerad planering. Vägverket ska nu upprätta och fastställa en s.k. arbetsplan. Ett antal tillstånd enligt miljöbalken krävs också. Samråd kommer att hållas med berörda markägare, allmänhet, intresse- organisationer och andra myndigheter innan byggstarten kan ske. Arbetsplanen ska ange bl.a. den exakta vägsträckningen och profilen, vilken mark som ska tas i anspråk och vilka skyddsåtgärder som ska vid- tas. En mer detaljerad miljökonsekvensbeskrivning ska också tas fram och godkännas av länsstyrelsen. Vägen får inte byggas utanför den korri- dor som regeringen beslutat. Om Vägverket på någon del vill bygga vägen utanför korridoren krävs ett nytt regeringsbeslut.

    Förbifart Stockholm beräknas vara klar 2020 och kostnaden är beräknad till ca 27 miljarder kronor i 2009 års prisnivå. Projektet bedöms vara samhällsekonomiskt lönsamt.

     

     

    man kan alltså säga såhär att de tror på förbifart stockholm och ska både bygga den vägen samt utveckla kollektivtrafiken...frågan är hur detta ska gå ihop, det är svårt att hitta någon budget för detta...

     

    tål alltså att tänka på....


    Vad är bäst för eleverna?



    #7

     

    På det stora hela är oppositionen och alliansen ganska överens om skolpolitiken. Det är vi nog alla egentligen. Skolan är en del av den svenska välfärden och målet är att bli bättre och starkare för att lyfta barnen som kommer att skapa våran framtid.

     

    Sen skiljer sig tillvägagångssättet en del. Alliansen vill behålla en mer traditionell anda i undervisningen och är för betyg i uppförande och specialklasser i exempelvis matematik.  Oppositionen menar att man skapar klyftor när man delar upp de "bättre" eleverna i enskilda klasser. De vill istället satsa på att profilera skolor med nya ämnen inom språk och estetisk verksamhet.

     

    Enligt mig så tycker jag att det vore bäst om politikerna vore eniga i skolfrågorna, för elevernas skull. Om det blir regeringsskifte hösten 2010 kommer skolpolitiken att delvis att läggas om igen och det finns risk att eleverna måste sätta sig in i nya system ännu en gång.


    MOTSATT EFFEKT!

    Man kan ju fråga sig hur bra förbifart Stockholm är för miljön egentligen? enligt naturvårdsverket är det absolut ingen lösning utan snarare än det motsatta. läs här:

     

    Förbifart Stockholm – inte förenlig med miljöbalken

    Vi har yttrat oss över Vägverkets vägutredning effektivare Nord – Sydliga förbindelser i Stockholmsområdet (tillåtlighetsprövning enligt 17 kapitlet miljöbalken). Vår bedömning är att inget av de två vägbyggnadsalternativen som presenterats i vägutredningen är förenliga med miljöbalkens bestämmelser eftersom de bland annat leder till kraftigt ökade utsläpp av koldioxid.

    Vi bedömer att inget av alternativen ”Förbifart Stockholm” eller ”Diagonal Ulvsunda” är förenliga med miljöbalkens bestämmelser. Vidare tycker vi inte att kombinationsalternativet är tillräckligt utrett för att man ska kunna jämföra alternativen.

    Når vi miljökvaltetsmålen om vägen byggs?

    Vi anser att vägutredningens projektmål har varit alltför snäva och att de saknar en tydlig koppling till de nationella miljökvalitetsmålen och de transportpolitiska delmålen. När man tog fram alternativen fick dessa övergripande mål därför inte spela den viktiga roll som är rimlig vid ett projekt av den här digniteten.

    Vi kan inte acceptera vägar som leder till ökade koldioxidutsläpp

    Vi bedömer att arbetet med att finna en trafiklösning som uppfyller såväl transportefterfrågan som miljökraven så att en långsiktig hållbar utveckling i regionen möjliggörs, inte kan begränsas till att utreda olika vägalternativ. Enligt vår uppfattning kan vägprojekt som bidrar till att koldioxidutsläppen ökar inte accepteras. Vi vill att man utreder alternativ som kan bidra bland annat till att klimatmålen kan nås.

     

    ja narurvårdsverket borde ju ha koll!

    jag tycker att den här vägen verkar urusel! är det inte bättre att titta på andra alternativ än att bygga ytterligare en väg? jag tänker att det är bättre att satsa på nya sätt att färdas på..vi vet ju alla att biltrafiken är en stor källa till föroreningar i Sverige och världen så klart!

    nu kommer vi dock utsökt in på det här med klimatskatter, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är överens om de miljö- och klimatskatteförändringar som behövs under nästa mandatperiod samt investeringar som möjliggör en grön omställning av fordonsparken.

    lite mer fördjupat så tycker de så här;

    Höjd koldioxidskatt
    Koldioxidskatten ska höjas med 10 öre 2011 och ytterligare 7 öre 2012. Detta motsvarar 29 öre 2011 och 20 öre 2012 i bensinskatt i konsumentled. En genomsnittsbilist som kör 1500 mil om året får ökade kostnader med 29 kr per månad första året och 49 kr per månad andra året. För att kompensera för dem som behöver bilen för att ta sig till och från arbetet, och de som använder bilen i arbetet, höjer vi reseavdraget med 75 öre 2011 och 150 öre 2012,. Vår bedömning är att nivån på koldioxidskatten, utöver den befintliga indexeringen, endast ska höjas i två steg under mandatperioden, 2011 och 2012.

    Från bensinbil till etanol/biogasbil
    Bättre alternativ måste skapas för dem som använder bil. Fler bensinbilar ska bli miljöbilar
    För många människor är det ofta svårt att få ihop jobb och fritid utan bil – och många har inte råd att köpa en ny miljöbil. Vi föreslår därför att 25 miljoner kronor årligen 2011-2012 avsätts till efterkonvertering av bilar så att fler kan köra miljövänligt. 5000 kr ska ges i stöd till den som konverterar sin bensinbil till en etanolbil och 10 000 kr ska ges i stöd till den som bygger om sin bensinbil till en biogasbil.

    Reformerat reseavdrag
    Under mandatperioden ska en utredning tillsättas med syfte att se över reseavdragen och föreslå förändringar som gynnar kollektiva transporter. Förutsättningarna för boende i glesbygd ska inte försämras. En modell som bör utredas är ett färdmedelsneutralt avståndsbaserat reseavdrag.

    Sänkt fordonsskatt på bussar
    För att dämpa effekten av den höjda koldioxidsskatten på kollektivtrafiken ska fordonsbeskattningen på bussar sänkas med 100 miljoner kronor.

    Omställning av den svenska fordonsparken
    Vi vill stimulera fordonsindustrin till att påskynda omställningen till produktion av mer miljösmarta fordon. På så sätt blir svensk industri mer konkurrenskraftig i framtiden, samtidigt som transportsektorns utsläpp av klimatpåverkande gaser minskar. För att påskynda omställningen av den tunga fordonsparken föreslår vi ett tillfälligt stöd till förnyelse av tunga fordon. 25 miljoner kronor årligen 2011-2012 satsas på detta.

    Nystart för Klimatinvesteringsprogrammet
    Ett framgångsrikt klimatarbete kräver att alla nivåer i det svenska samhället involveras. Många kommuner, företag och andra aktörer vill bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Vi vill göra en nystart för Klimatinvesteringsprogrammet (Klimp) som ger kommuner, företag och andra aktörer ekonomiska möjligheter att satsa på klimatvänlig teknik. Vi föreslår att 600 miljoner avsätts till Klimp över perioden 2011-2012.

    Programmet ska bidra till ökad klimateffektivitet och utveckling av ny, grön teknik samt gå till de samhällsekonomiskt mest lönsamma projekten. Vi rödgröna ser ett stort behov av investeringar inom bioenergi – omhändertagande av spillvärme, distributionsnät för värme och fjärrkyla, lagring av värme och kyla samt teknik för produktion och uppgradering av biogas.

    Kilometerskatt för tung lastbil
    En kilometersskatt kan införas tidigast år 2013 och ska användas för att finansiera investeringar i infrastruktur. Rätt utformad bör en kilometerskatt kunna öka effektiviteten i transportsystemet och därmed minska slitage, buller samt utsläpp. Vid införandet av en kilometerskatt måste hänsyn tas till skogsindustrin som saknar alternativ till transport på väg. En möjlig lösning för detta är att geografiskt differentiera skatten. Vi vill införa en skatt i nivå med vad SIKA och klimatberedningen har föreslagit. I dessa beräkningar har skatten varit cirka en krona per kilometer i 2001 års prisläge. Detta motsvarar cirka fyra miljarder kronor.

     

     

    ja nu had ejag ju tänkt att vara lite rättvis å säga vad alliansen säger om skatterna men tyvärr är det typ omöjligt att hitta på deras hemsida...hmm kan det vara så att de inte riktigt vill flagga med sin miljöpolitik eller har de bara en dålig hemsida..?? jag återkommer när jag har lite bättre koll!

    tjo å hej!

     

     


    En liten ljuspunkt bland alla nyheter!

    trängselskatten minskar trafiken säger man idag på nyheterna!! centrum för transport
    minskade men 22% har slutat att åka 2006 å idag 2010 har det minskat med 25%. detta enligt centrum för transport på KTH!!
    NU GJORDE JAG EN LITEN AVSTICKARE MEN JAG SKA TA UPP DET HÄR MED SKATTER HIT Å DIT SNART, YA DET LUGNT MEN JAG BLEV SÅ GLAD!!
    kram på er

    KOlla kolla!

    här är en liten debatt om förbifart stockholm:
    tyvärr måste du härda ut reklamen innan....http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1184865
    är inte Maria snäppet vassare?? vad tycker ni.....?

    ALLIANSEN ÄR ENIGA!

    så här säger alliansen i en debattartikel i DN, jag tycker att den förklarar ganska tydligt vad de tycker!:

     

    Alliansregeringen: Vi ger nu ett viktigt besked inför höstens val. Får vi förnyat förtroende blir Förbifart Stockholm verklighet.

    De bilköer, förseningar och trafikproblem som finns i Stockholm hämmar inte bara regionens utveckling utan får konsekvenser för all trafik som ska passera huvudstaden. Nu tar vi nästa steg för att förverkliga de investeringar i spår och vägar som regionen så väl behöver. De omfattar åtgärder i hela trafiksystemet, kollektivtrafiken, vägtrafiken och järnvägstrafiken. Regeringen avser att i veckan fatta beslut om att satsa 28 miljarder kronor på Förbifart Stockholm – en av de största infrastruktursatsningar som någonsin beslutats i Sverige. Vi vill att regionen ska fortsätta växa, till nytta för hela Sverige, skriver de fyra partiledarna.

    Efter årtionden av tvära kast och otydliga svar om trafiken i Stockholmsregionen har väljarna rätt att kräva besked. Med omfattande investeringar i nya spår och nya vägar lovar vi att skapa en grund för en växande och dynamisk huvudstadsregion till nytta för hela Sverige. Som ett led i detta ställer vi nu ut ett tydligt löfte till väljarna. Får alliansen förnyat förtroende blir Förbifart Stockholm verklighet. Det blir ett viktigt besked inför höstens val.

    De bilköer, förseningar och trafikproblem som finns i Stockholm hämmar inte bara regionens utveckling, utan får konsekvenser för all trafik som ska passera huvudstaden. En välfungerande infrastruktur i Stockholmsregionen är med detta inte bara en förutsättning för att vardagen ska kunna fungera för alla som bor eller arbetar i och kring Stockholm. Det är också en förutsättning för att få ett fungerande nationellt trafiksystem.

    Det finns nu goda förutsättningar att åstadkomma betydande förbättringar för trafiksituationen i regionen. En samsyn finns på lokal och regional nivå om vilka problem som är störst och vilka åtgärder som är mest angelägna.

    Alliansregeringen är nu beredd ta nästa steg för att förverkliga de investeringar i spår och vägar som regionen så väl behöver. Vi tar ett helhetsgrepp för att skapa ett sammanhållet och väl fungerande trafiksystem. Våra investeringar omfattar åtgärder i hela trafiksystemet, för kollektivtrafiken, vägtrafiken och järnvägstrafiken.

    Viktiga åtgärder på järnvägssidan handlar om att knyta de större orterna i Mälardalen närmare Stockholm för att därmed få en större gemensam arbets- och bostadsmarknad. Den främsta insatsen är bygget av Citybanan under Stockholms centrum som löser upp den största proppen i det svenska järnvägsnätet, men också andra åtgärder som görs på Mälarbanan, Svealandsbanan och Ostkustbanan. För kollektivtrafiken går staten in och medfinansierar fortsatta utbyggnader av tvärbanan samt av Roslagsbanan.

    På vägsidan pågår utbyggnader av Norra länken, E 18 Hjulsta-Kista och väg 73 till Nynäshamn. Genom regeringens beslut kommer också utbyggnader av bland annat Södertörnsleden Haninge-Huddinge-Fittja samt E 4/E 20 mellan Stockholm och Södertälje att genomföras. I paketet ingår också att Länsstyrelsen i Stockholm får närmare åtta miljarder kronor för den regionala infrastrukturen. Därmed möjliggörs ytterligare investeringar på vägnätet och i kollektivtrafiken.

    En av de viktigaste satsningarna är Förbifart Stockholm. Alliansen kan i dag ge ett tydligt besked till väljarna. Regeringen avser att i veckan fatta beslut om att satsa 28 miljarder kronor på Förbifart Stockholm. Det är en av de enskilt största infrastruktursatsningarna som någonsin beslutats i Sverige.

    Förbifart Stockholm knyter ihop Stockholmsregionen genom sin sträckning från E 4/E 20 vid Kungens kurva i söder till E 4 vid Häggvik i norr. Förbifarten har stor betydelse för både tillväxt och jobb i en växande Stockholmsregion. Därtill avlastar den Sveriges hårdast belastade vägsträcka, Essingeleden, och trafik som inte ska in i Stockholm kan på ett smidigt sätt runda huvudstadens kärna.

    I och med detta ger den nya vägen också förutsättningar för en väl fungerande och bättre kollektivtrafik, vilket är helt avgörande för människors vardag och för en god stadsmiljö. Förbifarten är med detta en nyckelinvestering. Skulle denna investering ryckas undan faller en viktig pusselbit i arbetet med att förbättra trafiksituationen i regionen.

    Alliansen säger ja till förbifarten efter en noggrann miljöprövning. Hänsyn tas till Stockholms unika miljövärden. Med fyra femtedelar av vägen i tunnel undviks intrång i naturmiljöer och splittring av naturområden. Bullerspridningen begränsas. Beslutet är förknippat med ett antal villkor för att säkerställa att största möjliga hänsyn till klimat och miljö tas vid utformning, byggande och drift av vägen.

    Byggstart för Förbifart Stockholm beräknas till 2012. Det är mitt under nästa mandatperiod. Om alliansregeringen får förnyat förtroende blir investeringen verklighet. Frågan väljarna nu måste ställa sig är vad som händer om Socialdemokraternatillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet får makten över huvudstadens infrastruktur. Svaret är att det vet vi inte.

    Vad vi däremot vet är att ledande företrädare för det rödgröna regeringsalternativet är villiga att göra motståndet till huvudfråga i ett eventuellt koalitionsbygge. Miljöpartiet har tydligt avfärdat förbifarten och uttalat att en kommande röd-grön regeringskoalition efter valet 2010 varken själv kan medverka till eller tillåta att Förbifart Stockholm byggs. Vänsterpartiet är lika avvisande. Vad som till slut blir oppositionens gemensamma politik återstår att se.

    Vår huvudstad behöver en utvecklad infrastruktur. Vår huvudstad behöver förbifarten och kollektivtrafiken. Det tydliga budskapet kommer vi, tillsammans med våra lokala företrädare i Stockholmsregionen, att framföra inför valet. Så länge oppositionen underlåter att ge väljarna svar före valdagen eller risk finns att Socialdemokraterna frångår sin tidigare linje kommer vi att avkräva dem besked om deras alternativ. Förbifarten blir med detta en fråga för väljarna.

    Alliansregeringens infrastruktursatsning i Stockholm görs tillsammans med regionen och trafikanterna. Den innehåller centrala investeringar inom hela trafiksystemet. Mot det står en opposition som enas i sitt motstånd till medfinansiering. Om deras politik förverkligas bromsas Stockholmsregionen.

    Med samlade besked ger alliansregeringen Stockholm förutsättningar att utvecklas. Därmed ger vi också ett tydligt besked till väljarna inför valet 2010: Vi vill att Stockholmsregionen ska fortsätta att växa. Till nytta för hela Sverige. 

    Fredrik Reinfeldt
    partiledare (M)
    Maud Olofsson
    partiledare (C)
    Jan Björklund
    partiledare (FP)
    Göran Hägglund
    partiledare (KD)

    så de så!


    Förbifart Stockholm


     

    Vänsterpartiet: Förbifart Stockholm - en gigantisk miljömiss

     

    Idag kommer enligt uppgift från media regeringen säga ja till byggande av Förbifart Stockholm. Det är verkligen ett gigantiskt objekt på flera sätt.

    - För det första är det en gigantisk miljömiss. När vi som bäst behöver trafiklösningar som gör att vi kan öka det kollektiva resandet och på så sätt minska miljöutsläpp och klimatpåverkan, då ska 30 miljarder kronor läggas på en enda väg! En väg som ökar de fossila utsläppen och inte är förenlig med miljöbalken, säger Peter Pedersen, Vänsterpartiets ledamot i riksdagens trafikutskott.

    - För det andra är det ett gigantiskt slöseri med pengar. Tänk bara hur mycket spår- och busstrafik vi skulle kunna få för samma summa som Förbifart Stockholm kostar. Bara för att nämna några exempel på kollektivtrafik som behövs är Tvärspår syd, tunnelbana till Nacka, tunnelbana till Karolinska sjukhuset och nya snabba bussförbindelser enligt det som kallas BRT, Buss Rapid Transit, säger Peter Pedersen.

    - För det tredje är det en gigantisk lögn. Det flesta tror antagligen att Förbifarten just är en väg förbi Stockholm. Men så är det inte. I princip all trafik kommer att vara inomregional. Det är även en lögn att tro att det löser de trafikproblem Stockholm har. All forskning och all erfarenhet från andra städer visar att ju mer ringleder och vägar man bygger desto mer vägtrafik får man, säger Peter Pedersen.

     

    Miljöpartiet: Trafik

    Stockholm ska 2030 vara en stad fri från fossila bränslen. Resandet inom Stockholm ska vara effektivt och klimatsmart. Kollektivtrafik, cykel och gång är de självklara förstahandsvalen. När fler reser kollektivt blir det mindre trängsel på våra vägar och gator. Mindre biltrafik minskar utsläppen av koldioxid och luftföroreningar samtidigt som det blir mer plats för gående, cyklister och kollektivtrafik.

    Vi vet att antalet stockholmare kommer att öka kraftigt framöver och att staden redan idag har stora trafikproblem i form av miljöpåverkan och trängsel. I jämförelse med övriga Sverige har bilarna i Stockholms län de längsta årliga körsträckorna. Transportsystemet måste utvecklas så att resandet effektiviseras och klimatpåverkan minskar. Staden ska stimulera användandet av el- och biogasbilar.

     

    MINSKAD BILISM Stockholms län får allt fler invånare och det ställer nya krav på hållbart resande. Bilismen måste minska för att det ska gå att nå klimatmålen och för att ge plats för mer yteffektiva och energisnåla transportsätt. Biltrafiken ger höga utsläpp av koldioxid och luftföroreningar och skapar trängsel. Lösningen på trängsel och trafikproblem är inte fler motorvägar.

    Miljöpartiet säger nej till motorvägen Förbifart Stockholm. Förbifarten leder till ökad istället för minskad biltrafik. Om Förbifarten byggs ökar klimatutsläppen och belastningen på miljön. Motorvägsbygget leder till en gles, utbredd bebyggelse och många nya bilpendlare.

    En av Miljöpartiets viktigaste framgångar är trängselskatten som är ett effektivt styrmedel för att minska trängsel och köer. Trängselskatten har lett till att lastbils- och kollektivtrafik fått lättare att komma fram i tid. Miljöpartiet vill att trängselavgifterna ska göras om till en regional avgift som stockholmarna själva kan styra över och intäkterna ska satsas på ny kollektivtrafik, inte på Förbifart Stockholm eller andra storskaliga vägprojekt. Det är dags att utveckla systemet genom att ta ut avgifter på Essingeleden och andra vägar med mycket trängsel. Trängselavgifterna ska hållas på en nivå som säkrar en godtagbar framkomlighet i gatunätet.

    Parkeringar tar upp mycket stora ytor i Stockholm. Staden behöver effektivisera parkeringarna så att marken kan användas till bostäder, bättre gatumiljö och framkomlighet för bussar, nyttotrafik och fordon för funktionshindrade. De som använder bilparkering ska i större utsträckning än idag stå för parkeringskostnaderna så att bilfria hushåll inte tvingas subventionera hushåll med bil. 
Staden ska införa mer enhetliga regler för boendeparkering mellan ytter- och innerstaden men självklart ska det vara skillnader i avgifternas storlek beroende på läget. Genom att höja p-avgifterna vid arbetsplatser kan staden styra så att fler åker kollektivt till jobbet. Staden ska skapa fler säkra cykelparkeringar och säkerställa att det ordnas bra p-platser för bilpoolsbilar som används av många hushåll.

    Genom bättre planering och fler omlastningscentraler kan antalet varutransporter minska. Stockholms stad ska ställa tuffa miljökrav på transporter av de varor som köps in.

     

    Socialdemokraterna: Förbifart Stockholm

    Vi Socialdemokrater vill bygga Förbifart Stockholm. Den knyter samman norra och södra Stockholm till en stark region och ger bättre möjligheter att skapa en gemensam arbetsmarknad för hela Stockholmsregionen. Den bidrar till att utveckla Stockholm till en flerkärnig region med flera olika centra samt minskar trängseln på Essingeleden och andra infarter till Stockholm. Förbifart Stockholm minskar helt enkelt sårbarheten i trafiken och skapar bättre förutsättningar för regionen att växa miljömässigt klokt.

     

    Så vad tycker då de rödgröna??

    Eftersom de rödgröna inte är helt överens säger det så här;

     

    Förbifart Stockholm är en fråga som delar opinionen i länet. Frågan har också varit en av de svåraste i det rödgröna samarbetet. Vi har nu enats om att låta invånarna i Stockholms län genom en folkomröstning avgöra om man vill bygga Förbifarten eller om man i stället vill satsa på ökad kapacitet i kollektivtrafiken. Att lägga makten i händerna på Stockholmarna är inte minst viktigt med tanke på bildandet av Region Stockholm.

    Folkomröstningen ska hållas den 23 september 2012. I omröstningen ska samtliga invånare i Stockholms län kunna ta ställning mellan två alternativ: Ett förslag om att bygga ut kollektivtrafiken med nya spår, tunnelbana och stationer samt det andra förslaget om att bygga en ny nord-sydlig motorvägförbindelse i Stockholms län, kallad Förbifart Stockholm. Båda alternativen har samma investeringskostnad.

    Båda sidor i folkomröstningen ska ges likvärdiga möjligheter att nå ut med sitt budskap. Vi föreslår att två kampanjorganisationer bildas som ges lika resurser för att kunna bedriva sin kampanj. En statlig utredning med en särskild utredare tillsätts efter valet för att ta fram en lösning som bygger på kollektivtrafik.

    Oavsett resultat kommer en rödgrön regering att respektera utfallet. Tidigare infrastrukturöverenskommelser i stockholmsregionen har stupat bland annat för att det saknats finansiering och för att det funnits ett betydande folkligt motstånd mot delar av projekten. Med den lösning vi presenterar idag tillför vi sådan finansiering och garanterar möjligheten till en stark folklig legitimitet. Det är rödgrön politik som tar medborgarna på allvar.

     

    Nästa alliansen!!


    Folkpartiet - brottslighet

    Tillsammans med Alliansen vill Folkpartiet att det ska satsas mer pengar på polisen och på att stoppa ungdomsbrotten. De vill att det ska finnas fler ”synliga” poliser och i år kommer det att finnas 3000 fler poliser än för fyra år sedan när Alliansen tillträdde.

     

    Kvinnor som lever under hot ska få ökat skydd genom att t.ex. männen som hotar dem blir tvingade till att bära en elektronisk fotboja. De vill att alla som dömts till sexualbrott ska gå på behandling och eftervård ifall det finns tecken på återfall. De vill alltså vidta större åtgärder och konsekvenser för män som utför dessa brott. Det ska inte finnas någon som helst tolerans för våld mot kvinnor.

     

    Folkpartiet vill se en förändring redan i unga år och ett utav deras fokus ligger därför på ungdomsbrottligheten. De vill starta ett brottsförebyggande arbete så att man på det visset kan minska brottligheten, men de vill även stoppa all kriminalitet. De anser att ”det är ett svek mot unga” att inte vidta åtgärder mot ungdomsbrotten. Unga under 15 år är idag inte straffmyndiga, men folkpartiet vill ändå att dessa brott ska utredas och att det ska kunnas tas till domstol. Man måste se ur ett bredare perspektiv och få med skolan, en bra integration, fler jobb o.s.v. En annan fokus som dem lägger på ungdomsbrotten är missbruk. Det är i ung ålder som en del börjar missbruka och det är där viktigt att få med skolan t.ex. Undervisning angående vad missbruk kan ge för konsekvenser eftersom många unga idag inte vet hur farligt det kan vara.

     

    Vad det vill göra:

    Ha snabbare och tydligare insatser mot ungdomsbrottslighet och ungas missbruk.

    Att alla brott ska utredas, även de när förövaren inte är straffmyndig.

    Att det ska vara nolltolerans mot våld mot kvinnor och trafficking.

    Ha tydligare insatser mot hatbrott, hedersrelaterade brott och sexualbrott.

    Vad som har gjorts:

    Satsat så att det kommer att finnas
    20 000 poliser innan årets slut.

    Påbörjat en reformering av straffen för grova brott.

    Sjösatt en nationell mobilisering mot organiserad brottslighet.

    Gett polisen möjlighet att använda buggning mot organiserad brottslighet.

    Vad anser jag?

    Jag tycker att det är viktigt att vidta större åtgärder för att minska brottsligheten, men det är vissa saker som jag inte riktigt håller med om. T.ex. att unga under 15 år ska kunna testas i en domstol. Jag tycker att folkpartiet i många frågor vill göra de unga ”vuxna”. De vill att betyg ska sättas i yngre åldrar och att barn som går i ettan ska kunna få skriftliga omdömen vilket jag tror kommer att resultera i stress och att barn inte får vara barn så länge som jag tycker att de ska vara det.

     

    Jag är även lite orolig för buggning om det utförs i för stor utsträckning och det påverkar integriteten och det privata. Jag tror att detta kan missbrukas och att för många privata samtal och sms kollas upp, men i speciella och i stora brott tycker jag att det ska vara acceptabelt för att kunna åtala de misstänkta.


    Kvinnors trygghet #2

    Lotta Edholm från Folkpartiet skriver:

    Det är viktigt att reagera snabbt när brott begås. Ett strategiskt arbete med trygghetsvandringar, inventering och åtgärder av otrygga platser och genomtänkt belysning av mörka områden är några konkreta åtgärder.

    Krogtäta kvarter i staden är våldsdrabbade områden, särskilt i samband med att krogarna stänger. Mobila polisstationer under helgkvällar och nätter är ett sätt att minska våldet och öka tryggheten som bör utvecklas.

    Folkpartiet skriver även om våld mot kvinnor i nära relationer:
    Skyddet för hotade kvinnor måste öka. Män som bryter mot besöksförbud ska kunna tvingas bära elektronisk fotboja. Alla som döms för sexualbrott ska ha behandling, och de som riskerar att återfalla i brott ska kunna dömas till eftervård i upp till tio år efter frigivning.

    Folkpartiet vill:
    • Den som bryter mot besöksförbud ska övervakas med elektronisk fotboja.
    • Öka skyddet för den som lever under hot.
    • Kriminalisera stalkning.
    • Skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning.
    • Korta polisens utredningstider.
    • Införa obligatorisk behandling för män som dömts för kvinnomisshandel.
    • Barn som blir vittnen till våld ska betraktas som brottsoffer fullt ut. Skyddet måste bli bättre för barn som tvingats leva med våld inom familjen. 
    • Tillsätt en ”haverikommission” varje gång en kvinna mördats i en nära relation.
    • Publicera en årlig rapport om dödligt våld mot kvinnor i nära relationer. 

    I jämförelse med moderaterna har folkpartiet mer konkreta åtgärder och tänker även på hur barn påverkas av att bevittna våld hemma.

    Kriminaliserar stalkning är en punkt som jag blev lite nyfiken på. Jag undrar var folkpartiet vill sätta gränsen. Man kan anta att de mest är ute efter stalkning i det verkliga livet, men hur ser de på stalkning på Internet? Och hur tänker de att en elektronisk fotboja ska fungera? Fotbojan skyddar t.ex. inte kvinnan från en person som har bestämt sig för att göra illa henne.

    Denna ”obligatoriska behandlingen” för män undrar jag lite över och varför folkpartiet tycker att det just är viktigt när det gäller våld mot kvinnor. Skulle inte alla gärningsmän som utövar våld behöva gå den behandlingen i så fall? Nu vet jag inte riktigt vad denna behandling går ut på, men om det handlar om någon form av psykologisk behandling låter det bra.


    Ung arbetslöshet - Miljöpartiet

    Miljöpartiet tycker att den nu gällande arbetsgarantin för arbetslösa ungdomar fungerar dåligt, och då särskilt för dem som har ofullständiga grundskole- och gymnasiebetyg. De menar att just för den här gruppen krävs det i högre grad utbildningsinsatser istället för praktikplatser i tre månaders intervaller.

    En annan sak de tar upp är att ungdomar i hög grad har otrygga anställningar iform av tidsbegränsade anställningar och deltidsjobb. Detta anser de är en dålig förutsättning, framförallt då lågkonjunkturen slår till eftersom det då oftast är de med tidsbegränsade anställningar som får lämna jobben först. Lågkonjunkturen menar de dessutom leder till att det är mycket svårt att komma in på arbetsmarknaden för de som färdigutbildade lämnar gymnasie- och högskoleutbildning. De säger även att de som har haft deltidsjobb har det svårare att få ersättning från a-kassan. De anser därför att heltidsjobb och fast anställning ska vara en norm på arbetsmarknaden. Förutom detta har de sammanställt tre punkter med åtgärder de anser ska förbättra situationen;


    1. Gör det billigare att anställa unga

    De arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom mellan 20 och 25 år ska få en riktad skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften, under cirka ett år.


    2. Skapa fler utbildnings- och traineeplatser

    Vi satsar på på cirka 20 000 utbildnings- och traineeplatser, utöver vad regeringen gör, riktat till arbetslösa ungdomar. Det handlar blad annat om yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, platser i högskolorna och folkhögskolorna, komvux och så kallade traineeplatser i välfärdssektorn.


    3. Ja till lika löner, nej till lägre löner

    Vi vill ge ungdomar reella möjligheter att få jobb med riktiga löner. Vi säger nej till att låsa fast ungdomarna hos sina föräldrar och jag till att låta unga vuxna människor få möjlighet att stå på egna ben. 

     

    Vad anser jag?            
    Jag tycker om att miljöpartiet är lite kritiska till att man som vi nu sett att många av de borgliga partierna främst fokuserar på, dvs. praktikplatser. Missförstå mig inte, jag har tidigare sagt att jag tycker just att praktikplatserna är en bra idé eftersom vissa människor gör sig bättre i praktiken. Däremot att jag fått ett intryck jag av de partier som förespråkar just praktikplatserna är att de tar detta som enda alternativ och därmed också ersätter utbildningsinsatser med dessa. Av Miljöpartiet får jag däremot intrycket av att de tycker praktikplatser är en dålig idé, något jag inte riktigt håller med om. Det bästa vore enligt min mening att satsa på både praktikplatser och utbildning, så att alla människor får chansen.


    Annars tycker jag om att miljöpartiet, iallfall i teorin, går så hårt in på att det ska vara lika löner och att de belyser problemet med att unga ofta har otrygga anställningar. Däremot är jag skeptisk till hur de just ska få heltidsjobb och fast anställning att bli en norm på arbetsmarknad. Det enda förslag de i princip tar upp som man kan tänka sig har en koppling till detta är den riktade skattereduktionen Men känner vi inte igen det här? Alliansen lovade innan de tillträdde makten att arbetsgivaravgifterna skulle halveras för människor under 25 år, något de även genomförde. Men trots att de då gjort vissa sänkningar i arbetsgivaravgiften har arbetskostnaden per timme stigit från 250 kronor till 280 de senaste fyra åren. Detta är då knappast gynnsamt för unga då det då blir dyrare för arbetsgivarna att anställa och de måste därmed prioritera sina anställningar, vilket då enkelt kan bli att man hellre tar personer med erfarenhet. Nu behöver detta kanske inte bli scenariot just för miljöpartiet, men det faktum att de i princip bara lägga in detta som förslag för bättre villkor för de unga på arbetsmarknaden kanske är lite svagt. Om vi då leker lite med tanken att arbetskostnaden per timme skulle stiga ytterligare, hur skulle miljöpartiet då göra för att få in ungdomarna på arbetsmarknaden? Det är här jag tycker praktikplatserna fyller ytterligare en funktion. Har man haft en praktikplats har man även lite mer erfarenhet av arbetsmarknaden och kanske just den bransch man söker, vilket då kan bli attraktivt i arbetsgivarens ögon och kanske leda till jobb trots konkurrens.  


     


    HUR SKA POLITIKERNA MINSKA UTSLÄPPEN I SVERIGE?



    Ja, det kan man fråga säg. Jag tänker ta upp de tre punkter som är mest aktuella när man talar om hur utsläppen ska minskas är;

    Förbifart Stockholm, Kärnkraft, Klimatskatter

    Jag ska ge en beskrivning för vad allt innebär så ni hänger med


    Förbifart Stockholm :Såhär skriver Vägverket på sin hemsida:

    Förbifart Stockholm planeras bli en ny motorvägs-förbindelse som kommer gå från E 4/E 20 Kungens kurva i söder till E 4 Häggvik i norr. Största delen av vägen, drygt 17 av 21 km, föreslås gå i tunnel.

    Vägverket driver planeringsarbetet med en målsättning om byggstart 2012 men vi är beroende av olika myndigheters beslut. Byggtiden är beräknad till minst 8 år.

    Förbifart Stockholm ska bland annat knyta samman de norra och södra länsdelarna, avlasta Stockholms centrala delar och minska sårbarheten i Stockholms trafiksystem.

    Det är alltså en ny väg som ska byggas runt Stockholm kan man säga!


    Kärnkraft: Kärnkraftverk är en anläggning för framställning av elektricitet med hjälp av kärnkraft, det vill säga fission (Klyvning) av tunga atomkärnor. Endast en tredjedel av den energi som frigörs i fissionsprocessen tas tillvara i ett sådant elkraftverk. I praktiken används i första hand isotopen U, men även inblandningar av mindre mängder Pu förekommer i vissa typer. Vid fissionen uppstår energi i kärnbränslet som värmer upp ett kylmedium, (oftast vatten), så att ånga bildas antingen direkt som i en kokvattenreaktor eller indirekt via en ånggenerator som i en tryckvattenreaktor.


    De flesta kärnkraftverk i världen använder lättvatten som moderator och kylmedium, och är antingen av typen kokvattenreaktor eller tryckvattenreaktor. Även andra typer finns såsom grafitmodererade reaktorer i bland annat Ryssland och Ukraina. Den olycksdrabbade reaktorn i Tjernobyl var av grafitmodererad typ. Dessa använder ofta gas som kylning. Tungt vatten kan också användas som moderator, något som används i Kanada i deras tungvattenreaktorer av CANDU-typ. Fördelen med dessa är att de kan använda icke anrikat uran. En utveckling har även skett av så kallade bridreaktorer, som kyls med till exempel flytande natrium och därmed kan arbeta vid högre temperatur. Detta innebär en högre verkningsgrad hos reaktorn, det vill säga mer el kan utvinnas ur en given mängd bränsle, men ställer större krav på reaktorns konstruktion. Ett fåtal bridreaktorer finns idag i drift


    Klimatskatter: Klimatskatt är egentligen vad det låter som. En skatt efter utsläpp eller snarare klimatpåverkan.

    Det är alltså så det är, nu ska jag gräva vidare i vad partierna tänker om det här!


    Tack å hej levepastej!


    Vad ska vi göra med de äldre? #6

    Nej vet ni vad! Jag blev så peppad så jag slaskar ihop ett till inlägg nu av bara farten. Men Centerpartiet! De måste ju vara intresserade av gamla, för Maud ser ju så gammal ut, men i verkligheten är hon ju "bara" 55.

    Centern anser att gamla personer är en viktig resurs och tillgång i samhället med all sin forntida kunskap. Men att de har tappat sin status och göms undan i bakgrunden nu för tiden. De måste betraktas som myndiga personer som själva kan fatta beslut om boende och vård. Valfrihet Valfrihet Valfrihet är svaret. Man ska bestämma själv vad man ska bo, alla möjligheter ska finnas. Man ska också bygga fler specialanpassade boenden och seniorbostäder. (Du vet sånna där man måste vara över 50 för att få bo i). Hemtjänsten ska man ha gott om olika möjligheter och varianter att välja mellan, det fria valet ska skina som en sol över hela tillvaron.

    Det här berättar Centern att dom och Alliansen under de har fyra år av valfrihet som vi hitintills haft:

    • Har tillsatt en utredning om hur äldre ska kunna ges ökat självbestämmande över sin hemtjänst. Med en servicepeng som följer med den äldre eller anhörige blir det möjligt att välja mellan kommunal hemtjänst eller av privata serviceproducenter.
    • Regeringen tillför resurser för att öka antalet platser på särskilt boende.
    • Utreder en värdighetsgaranti i äldrevården.
    • Satsar pengar som kommunerna använder till bland annat ökad läkarmedverkan i vården, fler läkemedelsgenomgångar, satsningar på demens, rehabilitering, maten och måltidsmiljön, förhindra fallolyckor och kompetensutveckla personalen.

    Och Centern är ju inte bara en självklar medlem av Alliansen, utan de har ju såklart egna åsikter också!

    • Förbättra för de ekonomiskt sämst ställda pensionärerna genom en höjd garantipension.
    • Arbeta för en förbättrad behovsanpassad vård i livets slutskede.
    • Att anhörigvården utvecklas såväl resurs- som lagstiftningsmässigt.

    Anna funderar:
    Just nu är jag fylld till bredden utav ironi att jag inte tror att jag ska skriva något. Men ja, Centern är ju ett liberalt parti, och det är ju skönt att de inte lägger ner massa tid på att prata om att man själv ska ta han om sina anhöriga, men den här fixeringen vid att att allt kan vara så fritt kan ju inte vara sund. Och jag blir alltid lika irriterad över när man pratar om seniorboenden. Alltså vafan!!!!!!!!!!! Vart ska jag få bo då? Varför satsar man så mycket pengar på vart gamla ska bo istället för att bygga billiga hyresrätter som jag och alla mina miljarder -91 kompisar kan bo i?




    Numero 7

    Efter att ha undersökt många av partiernas politik angående skola och utbildning har jag kommit fram till att de förslag jag tycker verkar mest pålitliga är de som moderaterna har presenterat. Jag kan inte säga att jag håller med dem om allting, till exempel betyg från årskurs 6, däremot tycker jag att dem är ett av få partier som lyckats presentera en ganska så trovärdig och seriös skoleutopi: 

    Moderaterna vill

    • Göra förskoleklassen obligatorisk och därmed grundskolan 10 årig.
    • Införa ett nytt betygsystem
    • Att regeringens förslag på ny skollag börjar gälla, en skollag som stärker elevernas rättigheter
    • Fortsätta satsa på lärarna, ny lärarutbildning och fortsättning på lärarlyftet
    • Att nya kurs och läroplaner kommer på plats 2011
    • Utöka undervisningstiden
    • Ge de kommunala skolorna större frihet


    Något som dock skrämmer mig lite är alla dessa satsningar, trots skattesänkningarna. Här hade jag önskat en mer detaljerad beskrivning om hur de hade tänkt finansiera detta. Men, om de ror detta i land tror jag det kan bli bra (så länge friheten i de kommunala skolorna inte handlar om eurytmi undervisning)


    -Och vad händer med kulturen?

    Riksdagens hemsida är så utformad att man inte kan hitta några av oppositionens planer för kulturen i framtiden. Och det regnar idag så min kämparanda är kanske inte på topp. Jag vet faktiskt inte vad jag ska skriva. Luften går ur en lite så här i sena maj. Men med sommaren kommer också någon slags kulturell anda in i mig. Jag kan inte gå ett steg utan att påverkad av lukten från de fantastiska häggarna få tillbaka känslan av tiden då jag läste Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg samtidigt som tonerna av ute blåser sommarvind klingar i mina öron eller i mitt hjärta till minne av de där åren i grundskolan när man började öva sommarsånger redan i april för de kommande vårkonserterna. Eller känslan av att ligga under en kastanj i humlegården och rita av någon människa i närheten eller försöka skriva en dikt av känslan.

    Jag vet att jag hela tiden skriver om den del av kulturen som innefattar konst och inte traditioner och levnadssätt, men det är enklare för mig att greppa på något sätt. Även om andra kulturer alltid fascinerat mig väldigt mycket. Jag minns när jag var typ 15 och nästan började gråta när jag tänkte på att jag ville åka till Indien och typ leva som de gör där. Eller bara tillhöra något klan någonstans. Det var en rolig tid. Nu har jag blivit tråkig och cynisk. NEJ det har jag inte, jag har bara gått på globala gymnasiet och lärt mig att man inte får tänka på andra kulturer som andra kulturer. Eller jag vet inte. Man kan ju inte tänka någonting om någon för då säger man sig själv vara något annat med ens. Och det går ju inte. Men vad började jag nu skriva om? Kanske att det i vår kultur är så á la mode (ja jag älskar franska) att tro att vi är så förstående och civiliserade att vi har vett nog att inte uttala oss om vad andra är eller gör för så fort någon säger "dem" eller "de" exkluderar man sig själv och har med ens distans nog att kunna uttala sig. Men i själva verker är vi ju alla människor och om man tror att man är så mycket bättre bara för att man inte uttalar sig om andra kanske det visar att man är ännu mer korkad eftersom man tror att man är smart men i själva verket så är man ju också på det klara med att man är en människa som alla andra.

    Så motsägelsefullt.

    Så motsägelsefullt allt är hela livet för allt går ju att vrida till precis som man känner för det. Är det något jag lärt mig de sista tre åren så är det just det. Använder du bara rätt ord, rätt bild, rätt tonläge, kan du få vad som helst att bli precis vad du vill. Jag gillar inte det.

    Har det här med kultur att göra? Ja det har det nog, jag kan nog hitta 100 argument för det, men också 100 argument mot det. Roligt. Snart ska jag läsa Tristan och Isolde. DET är gammal kultur det. Puss

    Filippa

    zzzzkola

    Helt spontant satt jag nu här och surfade runt på internet, hamnade av en slump på Vänsterpartiets hemsida. Eftersom min hjärtefråga här på bloggen är skola och utbildning fastnade jag för ett uttalande jag kunde finna bland deras frågor och svar:

    Bör antalet undervisningstimmar minska för lärarna?
    I en del fall, ja. Lärarna måste ha mer tid för varje elev och till kontakter utanför lektionstid.


    Hm, undervisningstimmarna ska alltså minska. För lärarna. De nämner ingenting om eleverna här, vilket gör mig mycket skeptisk. Denna stategi påminner mycket om en jag upplevt mycket av under mina senaste skolår och inte varit speciellt imponerad av; elever behöver lärarledda lektionstimmar. "Mer tid för varje elev" uttrycks det mycket tydligt i svaret på frågan, när ska denna tid ske? När eleven vill gå hem (och plugga)? Och vilka är dessa kontakter utanför lektionstid?! Specificera tack! Jag tror inte jag är den enda som har slängt ett öga på diverse scheman som lärare har, och tänkt "tur för dem att de inte har timlön." Vi vet ju alla att lärarna jobbar ihop sitt lediga sommarlov under terminerna genom att rätta prov, jag hoppas det är just det de i sådana fall hade tänkt effektivisera då de tydligen inte kommer närvara under lektionerna.

    Vad ska vi göra med de äldre? #5

    Allvarligt talat så har jag börjat ångra mitt val av tema. Det är så fruktansvärt tråkigt och tjatigt. Och det är inte precis någon som bryr sig! aah! Men jag ska idag göra ett sista krampaktikt dödsryck och skriva ett inlägg om Sossarnas politik. Jag har tills vidare (ifall ett mirakel inte skulle inträffa) halvt prioriterat bort Kristdemokraterna och Centern. KD för att de är extremt ointressanta och det är osäkert om de ens kommer in i riksdagen iår, och Centern för att jag blev så fruktansvärt förbannad på Cuf-aren som var här i skolan och debatterade igår. argh!

    Men låt mig i alla fall presentera, Sveriges största parti: Socialdemokraterna. De borde ju i alla fall tänka på välfärden och de äldre, de har ju en hel välfärdsmodell uppkallad efter sig! (för att de kom på den)

     

    Ja jäklar, de inleder inte bara med att säga att äldreomsorgen är en spännande utmaning, utan att det också är en av deras viktigaste frågor. Viktigare än vad undrar du då kankse? Viktigare än skolbespisning? Viktigare än lantbruk? Ja, kanske just så viktigt är det! Och de vill att det ska kosta, de kommer att under de tio närmaste åren vill de utöka resurserna med tio miljarder kronor!!!!
    Och för dig som trodde att det var slut redan där: NEJ! Detta är bara början. Sossarna vill även:
    • Bygga 100 000 nya bostäder och gemenskapslokaler för äldre.
    • Förbättra bostadstillägget till pensionärer.
    • Anställa 10 000 fler inom äldreomsorgen.
    • Höja kompetensen för personal som jobbar med vård och omsorg om demenssjuka.
    • Förbättra vården och omsorgen om de mest sjuka
    • Slopa pensionärs skatten
    Och inför valet i höst har Anna-Greta Leijon dragit igång ett pensionärs nätverk som heter Stöttepelarna, och de arbetar för:
    • Att äldre mötes med respekt och tilltro. Pensionärer har rätt att själva bestämma om sina liv och det ska vara möjligt för dem som vill att arbeta även efter 67 års ålder.
    • Att lön och pension ska beskattas lika.
    • Att det finns ett varierat utbud av bostäder med god tillgänglighet och service.

    Anna funderar:
    Jag tycker det är bra att någon sätter ner foten mot borgarnas skattehöjningar för pensionärer. Jag tror inte heller att hårt beskattade pensionärer leder till att fler väljer att jobba istället för att gå i pension. Det leder ju bara till att klyftorna mellan arbetande och pensionärer ökar. Pension är inget bidrag eller samhällsbelastning, det är uppskjuten lön som man redan skattat för. Det ska ju inte bara löna sig att arbeta, utan även att ha arbetat.

    I övrigt tycker ju S som de andra partierna. Mer pengar till de gamla. Men det är ju uppenbart, vilka pensionärer skulle rösta på ett parti som öppet gick ut och sa: "Mindre pengar till de gamla!"? Sen är det bra att de inte pratar om hemvård som alla andra (utom vänstern) gör. Jag tål inte sånt där snickelisnack. Men det har jag ju redan förklarat i andra inlägg.

    Jag kan ju erkänna att mina favoriter helt klart är Socialdemokraterna och Vänstern i fråga om äldreomsorgen. Hejja Hejja!



    Betyg i uppförande

     

    #5 Kristdemokraterna

    Trygghet, kunskap och arbetsro är de tre viktigaste elementen för att undervisning ska kunna ske. I dag blir det allt vanligare med stökiga lektioner och många elever har svårt att koncentrera sig i grundskolan på grund av detta. Därför vill Kristdemokraterna införa betyg i uppförande.

    Kristdemokraterna menar att en grundläggande etik minskar risken till ett samhälle där det skapas klyftor. Självklart skiljer sig uppfattningen om vad som är orätt från individ till individ men skolans uppgift att förmedla betydelsen av solidaritet och lika värde. Därför ska mer resurser läggas på att motverka mobbing och en nollvision har sats som mål för att motverka detta men även könsdiskriminering och rasism.

    En trygg och lugn skolmiljö är a och o för att eleverna ska kunna visa varandra respekt i sitt lärande. Därför anser Kristdemokraterna att de elever som beter sig illa ska få tydligare besked om des uppförande inte är passande. Även de elever som gör bra ifrån sig och anstränger sig i skolan ska uppmuntras i sitt arbete och beteende. Kristdemokraterna tror att det kommer att göra att eleverna blir mer motiverade. Dessutom ska skolk skrivas in i betyget och ett skriftligt omdöme om elevernas uppträdande.

    Jag tror att det kan vara ett bra förslag med betyg i uppförande från årskurs sex eftersom att de är då eleverna ofta hamnar i nya klasser och man får ett annat perspektiv på skolan. I de lägre åldrarna ska det inte behövas betyg i uppförande eftersom att ansvaret då ligger på lärarna att skapa sig respekt av eleverna. Ett litet barn blir inte stökigt om de behandlas rättvist.   

     


    Skatter och välfärd

    Hej igen!

    Nu tänkte jag diskutera min syn på skatter och min syn på andras syn av skatter. Det är nämligen så att under de senaste åren har skatterna sänkts eller helt försvunnit. Den sittande regeringen vill genom dessa skattelättnader öka välfärden genom att alla ska få mer pengar. Det ska leda till ökad konsumtion och det kommer leda till mer pengar i omlopp. Då är det enkelt att tänka "oj,oj,oj vad mycket pengar man kommer att ha!", men då glömmer man att när skatterna sänks så får staten mindre resurser och då måste man dra in pengar någonstans, typ skolor. I slutändan kommer det leda till att allt blir privat eftersom regeringen inte har pengar till att driva sådana saker, framförallt så vill de inte. Det sista kanske är en liten överdrift men så kan det bli titta bara på USA, världens mäktigaste land, där är klasskillnaderna enorma. USA har en lång tradition av skattesänkningar, till och med nu under krigen har  skatterna sänkts fast det kostar miljarder att driva dem.

    Enligt min uppfattning tycker våran sittande regering att välfärd bygger på att man ska "ha mer pengar kvar i plånboken", alltså att man ska tjäna mer. Men då gäller bara välfärden för de som har "allt på det torra", dvs. jobb, stabil ekonomi, bra hälsa etc. Alla de som faller utanför ramarna hamnar kan då inte ta del av privilegierna. Istället blir samhället mer segrigerat och ojämlikt.


    -Och vad händer med kulturen?

    Man läser alliansens kulturpolitiska proposition på regeringens hemsida. De vill satsa mycket på kulturen inom skolan genom "skapande skola" som gör det möjligt för grundskolan att söka bidrag för att "samarbeta med det professionella kulturlivet", något jag tolkar som t ex författar, musei- och teaterbesök. Och det är ju en ganska bra tanke eftersom det ger möjlighet att bli intresserad av kultur redan när man är ung.

    Men vill dessutom se till att kulturen hänger med i digitaliseringen, men det framgår inte direkt vad de menar.

    Hela propositionen är rätt trist och förutsägbar; kan man skriva något annat än att man vill främja kulturen och öka möjligheterna att ta del av kultur för alla människor? Det är rätt förutsägbart. Men vad annat kan man vänta sig? Allt ska ju alltid bli bättre, och vore det på något annat sätt skulle folk reagera negativt. Och det vore ju förödande.

    Det vore ju kul med lite konkreta och radikala löften, men det kan man ju inte förvänta sig. Dessutom kanske det blir regeringsskifte snart, och vad de vill tänkte jag kolla upp till nästa inlägg.

    filippa

    Centerpartiet – studiemedel

    Vill du vidareutbilda dig och få en högre utbildning kan studieskulder bli en stor börda. Därför vill centerpartiet uppmuntra studenter till att plugga, genom att göra de sociala och ekonomiska villkoren rimligare. De vill de göra genom att höja både lån- och bidragsdelen i studiemedlet. De menar också på att det är viktigt att uppmuntra studenter till att ta extrajobb om det finns tid. Det ger inte bara ett tillskott i kassan utan även viktiga erfarenheter och kontakter inför yrkeslivet som väntar efter skolan.

    Den 1 januari i år höjdes studiemedlet med 350 kr/månaden. Alliansen vill även höja fribeloppet med cirka 300 000 om året, 2011.

    Centerpartiet vill

    • att studiemedlet höjs med totalt 700 kr/mån när det statsfinansiella läget så tillåter
    • att fribeloppet för bidraget höjs och inkomstprövningen för lånedelen slopas
    • att lärosätena tar ett ökat ansvar för genomströmningen av studenter
    • att åldersgränsen på 20 år för studier för vuxenutbildning tas bort
    • att arbeta för ett system för ett individuellt kompetenssparande och att detta också ska kunna nyttjas för kortare kurser upp till 8 veckor.


    Egna tankar: Jag tycker centerpartiets förslag verkar väldigt bra. Ju mindre lån studenter tvingas ta, desto bättre. Kul att sitta med skulder upp till öronen bara för att man vill ha en högre utbildning. Men centerpartiet får extrajobb att låta som en fritids syssla, när studenter nästan måste jobba för att klara ekonomin, såvida de inte bor hemma eller får sin utbildning betald. Utbildning ska kunna ges till alla.


    Sverigedemokraterna

    ”Ge oss Sverige tillbaka” står det på bannern på SD hemsida. Och går man in på en sammanfattning över deras åsikter hittar man detta angående invandring.

    ”De flesta svenskar erkänner idag att svensk invandrings- och integrationspolitik har varit ett monumentalt misslyckande. Sverigedemokraterna är det enda parti som vågar säga detta öppet.

    Ett befolkningsmässigt homogent samhälle har bättre förutsättningar att nå en fredlig och demokratisk utveckling, än en heterogen statsbildning. Därför förespråkar sverigedemokraterna en restriktiv invandringspolitik, liksom att samhället på alla sätt ska uppmuntra en ökad återvandring. Dagens situation med kulturellt främmande enklaver i de flesta städer är inte hållbar. Ingen integrationspolitik i världen skulle klara av att integrera så många människor på så kort tid som behövs. Det bästa både för svenskarna och för de invandrare som inte kunnat anpassa sig till samhället vore om många invandrare återvänder till sina hemländer.

    Sverige har i förhållande till folkmängden tagit emot flest invandrare i Europa under efterkrigstiden. Det har medfört stora sociala och ekonomiska påfrestningar för vårt land. Rotlöshet och omfattande motsättningar, såsom gängvåld, rasism och grupphat, har blivit en del av vardagen i Sverige, som en konsekvens av en alltför generös invandringspolitik. Rotlösheten står i motsats till något som är väldigt viktigt för oss sverigedemokrater – rätten till en nationell identitet. Alla människor måste få känna att de tillhör ett folk.

    Sverigedemokraterna är inte principiellt emot invandring. Vi är på det klara med att Sverige alltid har haft invandring, men den har tidigare varit begränsad och reglerad. De invandrare som kom hit kunde ganska lätt assimileras och bli en del av det svenska samhället, främst på grund av att de inte var så många och att de kom från kulturellt närstående länder. De senaste årens invandring har dock varit av helt annan art. Det har handlat om tiotusentals invandrare varje år, från avlägsna delar av världen, vilket inte varit bra för Sverige.”


    Det jag blir mest upprörd på är hur viktigt det är med att bevara det svenska samhället och att få tillhöra ett folk. Varför är det så viktigt att ha en nationell identitet? Vi är ju alla människor. Och jag undrar varför det skulle vara så mycket bättre att vara ett homogent samhälle? Finns det några faktabelägg för det?

    De vill begränsa invandringen och ser gärna att de som finns här ska återvända och skickas hem till deras hemländer. De klagar på hur det inte går att integrera så många som vi tar in, men världen skulle ju bli ännu mer segregerad om alla bodde på sina ursprungliga platser och jag får lite känslan av att det kan skapa konflikter. Är det inte när nationer växer sig starka och blir sammansvetsade, som de vill ta över och erövra de svaga länderna precis som på den gamla goda tiden? Människan vill ju alltid ha mer makt - ”Haha, här kommer vi och vi är starkare än ni!”. Det känns bara så 1500-tal och kolonialt.

    Vi borde lära oss av varandra tillsammans, ju mer erfarenheter desto bättre kan det bli. Vi borde lära oss acceptera våra olikheter och framför allt lära oss att leva sida vid sida. För det är ett faktum att intresset för SD ökat den senaste tiden på grund av, precis som texten inleds, att folket är missnöjda med den nuvarande invandringspolitiken.


    Vad ska vi göra med de äldre? #4

    Idag förtsätter jag med min otroligt spännande serie om de gamla sköldpaddorna! Jippie! Dagens fångst: Miljöpartiet!

     

    Natur och utomhus aktiviteter ska göra så att man håller sig frisk. Att förebygga sjukdommar och förbättra de gamlas hälsa innan det är försent är svinviktigt. Boendet och likaså vården ska vara väldigt individuell. Alla ska få bo på ett sätt som passar dem bäst och man ska jobba för att finna alternativa lösningar att leva på.

    "Det finns stora behov av att forma en tydlig brygga mellan sjukvård och äldreomsorg. Äldreteam med olika yrkeskategorier kan optimera omsorgen av den enskilde."


    Miljöpartiet anser att det finns ett stort problem när det gäller att hantera läkemedel. Många gamla får för mycket läkemedel och fel, när någon "alternativ" metod kanske passat bättre. De vill införa nogrannare kontroller och fler läkarsamtal för att alla ska få den vård som är bäst för en själv. De vill införa "Lexi Gulli", som innebär att man är skyldig att anmäla om man misstänker att någon felmedicineras.

    "Frivilliginsatser kan utgöra ett viktigt komplement till äldreomsorgen. Vi vill göra det möjligt, för alla som vill, att få tillgång till djur och natur genom hela livet. Utan de anhörigas insatser skulle vården inte fungera, därför måste anhöriga i högre utsträckning erbjudas stöd och avlastning samt ha möjlighet till tjänstledighet."

    Anna funderar
    Det här tycker jag låter riktigt trevligt, ut i naturen och hej och hå. Men jag är orolig över det här med att folk ska ta tjänstledigt för att ta hand om sina åldringar. Visst ska det finnas sådana risker, men det får inte leda till att man fastnar i ett sånt spår och att tillexempel alla kvinnor stannar hemma och leker hushållerska. Men det behöver ju inte bli så heller.


    Höjt studiemedel

    #4 Centerpartiet

    Centerpartiet vill gynna studenter som satsar på en högre utbildning. Det är viktigt att man inte avstår att plugga bara för att man ser studieskulden som en alltför stor belastning. För att studenterna ska få ut maximalt av sin utbildning ska de uppmuntras med ett höjt ekonomiskt stöd.

    Därför vill centerpartiet satsa på att förbättra studenternas ekonomiska situation. Att dessutom som student skapa sig ett kontaktnät inför kommande arbetsliv är något Centerpartiet ser som en viktig del av studenttiden, därför vill de att så många som möjligt ska satsa på extrajobb vid sidan av utbildningen om tid finns, men också för att det ger tillskott i ekonomin.

    Alliansregeringen kommer att höja studiemedlet med 350 kr/mån from 1 januari 2010 och from 2011 höjs fribeloppet med cirka 30 000 om året.

    Centerpartiet vill

    • att studiemedlet höjs med totalt 700 kr/mån när det statsfinansiella läget så tillåter
    • att fribeloppet för bidraget höjs och inkomstprövningen för lånedelen slopas
    • att lärosätena tar ett ökat ansvar för genomströmningen av studenter
    • att åldersgränsen på 20 år för studier för vuxenutbildning tas bort
    • att arbeta för ett system för ett individuellt kompetenssparande och att detta också ska kunna nyttjas för kortare kurser upp till 8 veckor.

    Detta ser jag som en mycket viktigt fråga. Som studiemedlet och tillgången till studielån ser ut nu, är det precis att man har möjlighet att klara sig när månaden är slut om det inte finns sparade pengar. När sommarmånaderna kommer är det för många svårt att få ekonomin att gå ihop eftersom att lönen från sommarjobbet först kommer en månad senare. Utöver det är studierna på heltid för många och då hinner man inte med att jobba vid sidan om. Därför är det självklart att det borde satsas mer på studenterna, det är en samhällsinvestering för framtiden.


    Pedagogisk mångfald...

    "Friskolor får ha egna ämnen, som inte finns reglerade i skollagen. Det borde även kommunala skolor få ha. Det kan till exempel röra sig om undervisning i latin eller eurytmi. Ett eget ämne ger större möjligheter för en skola att arbeta med sin profil. Att det finns många skolor med olika inriktningar att välja på är en viktig kvalitetsfråga."


    Jag antar här att Miljöpartiet pratar om grundskolan, eftersom man även i kommunala gymnasieskolor kan välja egna ämnen. Detta tycker jag var det flummigaste jag har hört på länge! I grundskolan ska alla elever enligt min mening läsa samma ämnen; alla ska ha samma förutsättningar och samma kunskap när de kommer till gymnasiet. Om ämnen såsom eurytmi mot all förmodan skulle vara valbara på högstadienivå (vilket de i och för sig är på vissa friskolor) skulle de åtminstonde, anser jag, bedömas med betyg som väger mindre. Jag personligen är förmodligen bättre på eurytmi än Matematik, trots detta anser jag att Matematik är en kunskap som väger tyngre. Dessutom är Miljöpartiet överlag motståndare till nästan allting som har med den fria marknaden att göra, förutom när det gäller skolväsendet eftersom man där kan sväva ut i flummiga, irrelevanta och framförallt skrattretande kunskaper såsom eurytmi.

    Den svenska skolan halkar efter, det har många undersökningar visat på. Vissa menar att detta inte är sant; nu har ju eleverna andra kunskaper!
    Detta påstående skrämmer mig, andra kunskaper såsom rytmik och kakbakning? Nej, för att forstätta vara ett land med många högutbildade och kunna konkurrera på internationell nivå är nog inte miljöpartiets politik den ultimata. Däremot kan jag tipsa om eventuellt utlopp för personliga intressen på till exempel medborgarskolan.

    Ung arbetslöshet - Centerpartiet

    Centerpartiet menar att arbetslösheten rent generellt troligtvis hade ökat ytterligare under finanskrisen om det inte vore för Alliansens jobbpolitik. I frågan om unga säger de likt moderaterna att de vill sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för utsatta grupper och att det nu genomförs en rad olika reformer. De fortsätter sedan att förespråka en reform av den svenska arbetsmarknaden.  De vill ha in mindre stränga lagar på arbetsmarknaden och göra det möjligt för alla företag att undanta personer från turordningsreglerna. De menar att om de blir mindre riskfyllt för företag att anställa så skapas också fler jobb. För att hjälpa de unga in på arbetsmarknaden vill centern göra det möjligt för arbetsgivare och ungdomar upp till 26 år att teckna frivilliga ungdomsavtal med en lägre grad av anställningsuttryck. Man vill med sin politik i frågan alltså;

    •  att LAS ger möjlighet för personer under 26 år att ingå frivilliga ungdomsavtal med arbetsgivare under maximalt två år.
    • att undantaget för två anställda i turordningsreglerna ska gälla för alla företag oavsett storlek och utökas till tio personer.
    • att arbetsmarknadens parter, för att undvika ny lagstiftning, snarast tar sitt ansvar och enas om vilka proportionalitetsprinciper som ska gälla på svensk arbetsmarknad.

     

    Vad anser jag?
    Det intryck jag får av Centerpartiet i just denna fråga är att de inte alls tar någon hänsyn till individen. De vill skapa fler jobb, men till vilket pris? Att ge folk otrygga anställningar där de troligtvis kommer få allt sämre villkor? Jobb är i många fall ett stressfullt moment och om vi då skulle lägga in sämre villkor för arbetarna till företagens förmåner skulle vi rätt snart få en allt sämre folkhälsa, något som snarare skulle hämma ekonomin. Jag kan inte riktigt förstå hur centern tänker i frågan, för jag ser faktiskt ingen direkt lösning, eller åtminstone inte en bra sådan. Med en bra lösning löser man problemet och skapar inte nya.




    Kvinnors trygghet #1

    I DN:s artikelserie ”trygghet och brott” skriver de att våldsbrotten i Stockholm inte ökar och att kvinnor löper allt mindre risk att drabbas av våld i det offentliga än män. Ändå är det flest kvinnor som känner sig otrygga.

    http://www.dn.se/sthlm/i-bland-ar-den-som-ringer-livradd-1.1077434

     

    Brå skriver i sin trygghetsundersökning från 2009:

    ”Kvinnor är överlag mer otrygga än män. I synnerhet kommer detta till uttryck när det gäller att vistas ensam ute i sitt bostadsområde en sen kväll, men även avseende oro att utsättas för brott. Kvinnor anpassar också i högre grad sitt beteende efter sin rädsla, och uppger oftare påverkan på livskvaliteten till följd av oro för brott. Även ålder, bostadsort och bostadstyp samvarierar med trygghet – yngre, boende i mindre städer samt boende i småhus är mindre oroade.”

     

    Iför valet vill partierna öka stockholmarnas och speciellt kvinnors trygghet i det offentliga.


    Sten Nordin från moderaterna skriver:

    ”Alla stockholmare ska känna sig trygga i Stockholms stadsmiljö, oavsett tid på dygnet. Vi vill fortsätta arbetet med att belysa Stockholms mörka miljöer och kommer att satsa mycket resurser på nya lampor längs exempelvis parkvägar. Vi har dessutom sett till att fler synliga poliser än någonsin finns i Stockholm. Vi vill att polisen ska bli ännu mer effektiv och har till exempel föreslagit att man ska få svar inom 15 sekunder om man känner sig hotad och ringer till polisen, oavsett tid på dygnet.”

    Moderaterna ser våld mot kvinnor som ett allvarligt samhällsproblem. De tror bland annat att fler synliga poliser kommer att öka kvinnors trygghet. De vill även skärpta straffen för våldtäkt, misshandel och grov kvinnofridskränkning. De har slutligen tagit fram 56 konkreta insatser mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck i samkönade relationer. De anser själva att de därmed går från ord till handling.

     

    Moderaternas politik om hur de ska förbättra kvinnors trygghet låter som de flesta andra partiers. Jag är inte imponerad och tycker att man hört samma mål förut. De ”56 konkreta insatserna” är jag nyfiken på, men gick inte att hitta någonstans. Trots att moderaterna ser kvinnors otrygghet som ett allvarligt samhällsproblem låter det inte övertygande.

    Upplysta parker och gångtunnlar är något som jag uppskattar, men frågan är om inte snart varenda vrå av Stockholm blir upplyst och hur skulle det se ut i ett miljöperspektiv?

    Mer synliga poliser har jag märkt av både på kvällarna och dagarna. Men jag känner mer oro än trygghet när jag ser en polisbil. Förtroendet för polisen måste därför öka.


    Ung arbetslöshet - Vänsterpartiet

    Vänsterpartiet borde verkligen förändra sin hemsida. Väldigt dåligt strukturerad och det är svårt att hitta det man söker, om det nu ens finns. Det finns inte alls lika mycket information om ungdomsarbetslösheten som på moderaternas och socialdemokraternas hemsida utan mest om arbetslöshet generellt. Trots det ska jag iallafall försöka sammanfatta lite av det jag hittade.


    Vänstern ser arbetslöshet som en ekonomisk katastrof för individen och som ett slöseri av resurser rent samhällsekonomiskt. De menar att det finns stora behov i välfärden och att anställa fler inom den skulle vara bra för framtiden. Förutom detta vill de även göra investeringar i infrastuktur och bostadsbygge, något de menar krävs för att skapa nya jobb.


    Vad anser jag?
    Jag tycker att det är tråkigt att det finns så lite konkret material att hitta på vänsterpartiets hemsida. Detta tror jag dock mest beror på en dålig uppbyggnad och  att det inte har med intresset att göra då de samtidigt påpekar att arbete åt alla är ett huvudmål för partiet. Av de få meningar vänsterpartiet ger tycker jag det låter bra, jag är visserligen inte vidare insatt i hur det ser ut inomvälfärden idag men antar att det är långt ifrån perfekt. Även om flera då säkert skulle mena att det inte borde vara prioriterat skulle en utbyggnad av välfärden ändå ge jobb, något som skulle ge en högre sysselsättningsnivå och på så sätt också resurser till samhället. Nu är ju detta förslag inom den generella arbetslösheten men fler jobb skulle ändå sänka konkurrensen vilket skulle göra att det blir enklare för unga att komma in på arbetsmarknaden. Investeringar inom infrastuktur och bostadsbygge tycker jag också är bra då många unga fortfarande bor hemma och dessa funktioner skulle då underlätta i jobbsökandet om t.ex. arbetet skulle kräva att de flyttade. Dessutom skulle även dessa investeringar leda till jobb vilket skulle sänka konkurrensen ytterligare.


    Att döma av det material jag kunde hitta på hemsidan tycket jag det låter bra men det är långt ifrån tillräckligt. Dessa åtgärder skulle knappast räcka för att på en hållbar nivå minska ungdomsarbetslösheten utan det behövs en mer specifik politik i fågan med mer förslag och åtgärder. Detta tror jag iförsig att de har men de gör sig själva en otjänst att inte ha med det på en informationskälla som en hemsida. Många som kanske inte är så insatta i politik eller inte vet var ett parti står i en fråga söker ofta lättillgänglig fakta och om de då inte hittar den kan de nog enkelt strunta i det och på så sätt kan partiet förlora väljare då de inte får fram sin politik.


    Valrörelserna sätter skolorna i blåsväder

    På sin hemsida tar socialdemokraterna upp att trots att de olika partierna har olika önskningar kring hur den svenska skolan ska se ut, så borde de egentligen snarare satsa på att samsas. 

    "Vår förhoppning är fortfarande att nå överenskommelser men under tiden går vi vidare med våra konkreta förslag om hur vi kan utveckla och förbättra skolan för alla. Sveriges alla elever och lärare måste få arbetsro, och förtjänar bättre än att bli behandlade som ett slagträ i valrörelser."

    De menar att ett barn som går tolv år i skolan kan komma att få uppleva de förändringar som kan komma till följd av fyra olika regeringar under sin skoltid. Elever och lärare får inte arbetsro och vet aldrig riktigt vad som gäller. En gemensam långsiktig skolpolitik är något socialdemokraterna säger att de lägger stora förhoppningar på och vill arbeta för, men att de inte fått någon som helst positiv respons från de borgerliga partierna. 

    Om de olika sidorna skulle kunna samsas om en skolpolitik som inte kommer ställas inför stora förändringar i ett maktskifte så tycker jag att det skulle vara mycket positivt. Att hela tiden ändra på hur skolan ska se ut tar bort fokus och resurser från eleverna. Att anpassa dessa förändringar till ett helt skolsystem tar, för elever som för lärare, inte bara några dagar. Och om de nya reglerna har lyckats fått fäste under fyra år för att sedan ändras igen, ja då är det inte konstigt att skolan skadas. Lärare måste veta hur de ska arbeta och planera, precis som eleverna måste få veta vad som gäller. 

    Ett problem är dock att få en bra balans mellan ett samtycke över partigränserna och samtidigt behålla den möjligheten för förbättringar som skillnader i partiernas politik skapar. Det finns ju en mening med att det finns olika partier; deras olika åsikter ska kunna spegla folkets åsikter som sällan är likadana. Genom diskussionerna som skapas växer nya förslag och lösningar fram. Socialdemokraterna säger "under tiden går vi vidare med våra konkreta förslag om hur vi kan utveckla och förbättra skolan för alla" och alltså verkar de inte villiga att helt uppoffra sina partipolitiska åsikter inom området, utan snarare försöka komma fram till gemensamma lösningar i så stor utsträckning som det går. Men det gäller att vara försiktig, för det kan vara svårt att hitta den balansen.

    Om det är så att det skulle det gå att kompromissa med de mest grundläggande bestämmelserna kring skolan, såsom betygssystem, så skulle det ju alltså inte sitta helt fel. Trots eventuellt några sura miner hos enstaka väljare skulle nog skolan vinna på det. Och vinner skolan på det, vinner samhället och därmed alla på det i längden.

    Moderaternas betygssystem

    Gällande betygen i grundskolan vill moderaterna införa en större gradskala samt betyg från årskurs 6. Såsom det ser ut idag sätts de första betygen när det är tre terminer kvar och moderaterna menar att om eventuella svagheter upptäcks här kan det vara för sent att hjälpa den eleven. Att införa betyg tidigare ska ge lärarna ett bättre verktyg för att se vilka som behöver stöd och då hjälpa dem. 

    Vi vet att kunskapsnivån i de svenska skolorna har sjunkit och det är tydligt att det finns rum för förbättringar. Men något jag tycker moderaterna missar är elevernas välmående. Skolan är en enorm stressfaktor för ungdomar och ger många stor prestationsångest. En del har pressen på sig hemifrån att nå goda resultat i skolan, men i och med att betygen kommer igång sätts en ännu större press på eleverna och jag tror inte att många svenska elever skulle motsätta sig att skriva underr att det redan nu råder en enorm betygshets.

    Visst är det viktigt för elevernas egna och samhällets framtid att de når en hög kunskapsnivå och kan utvecklas. Men för att plugga krävs att man mår bra och att man känner sig motiverad. Motiverad blir man om man känner att den egna kapaciteten blir sedd och att man blir uppmuntrad. Detta är ett av de verktyg som man snarare skulle förbättra än att stressa eleverna med betyg ännu tidigare än vad det görs nu. Om eventuella svagheter nu först upptäcks när det är tre terminer kvar tycker jag att det verkar som om det finns en rejäl brist i kommunikationen mellan elev och lärare. Varför måste lärare sätta betyg för att kunna se en elevs kapacitet och vad för eventuellt stöd som behövs? Om kommunikationen är bra mellan lärare och elev behövs inte ett papper med bokstäver på.  

    En större betygsskala tycker jag däremot är bra. Dagens betygssystem är aningen missvisande, där en betygsgrad kan indikera ett väldigt stort spann av kunskapsnivå, där lägsta och högsta ligger långt ifrån varandra. Dock kan man ju hoppas på att om detta skulle gå igenom att det behålls så, för betygsskalorna kan inte hålla på att ändras hela tiden; det tar enormt mycket energi från skolorna som skulle kunna läggas på annat; exempelvis genom att förbättra kommunikationen mellan lärare och elever.

    Vinstdrivande skolor och klassklyftor

    Vänsterpartiet är starkt kritisk till den segregering som man nu kan se i skolan och hänvisar till skolverkets rapport Vad påverkar resultaten i svensk skola, var man hävdar att klassklyftorna minskar elevernas kunskaper. Vänsterpartiet menar att detta är följden av den borgerliga politiken; ”det fria skolvalet, skolpengen, etableringen av fristående skolor och kommunaliseringen av skolan.”

    Vänsterpartiet tycker att man måste se till att staten ska ta ett större ansvar för skolan för att se till att skolan blir rättvis och likvärdig för alla. Exempelvis vill man att reglerna för fristående skolor ska skärpas så att bl.a. aktiebolag med vinst som huvudmål inte ska få driva skolor.

    Jag kan bara säga att jag totalt håller med om detta. Det finns ingen anledning till att företag ska få snylta på elevers utbildning. Om en friskola nu driver egen verksamhet så ska väl ökad ekonomi helt enkelt innebära att det stannar inom skolan så att den kan förbättras. Skolor ska inte ha något annat än elevernas bästa och en skolas pengar ska inte användas till annat än detta ändamål, inte minst eftersom vi nu ser hur många elever hoppar av skolan och inte får tillräckligt med kunskap under sina skolår. Hur kan man då vara så girig att vilja ta ut vinst från en skola?

    Folkpartiet om lärare

    Folkpartiet vill att det ska införas i skollagen ett krav på att endast utbildade lärare ska kunna få fast anställning. Detta är för att det ska finnas någon typ av kvalitétsgaranti som de anser idag saknas i skolorna. Även de elever som fullföljer sina utbildningar kommer till högskolan med bristande kunskaper. 
    Jag tycker att detta låter som ett bra förslag. Detta är inte bara en fråga om kvalité, utan även om rättvisa. Alla elever ska vara garanterade utbildning av kompetenta lärare. Det handlar heller inte bara om att ha erfarenhet och kunskap kring ämnet, eftersom detta kan säkert många outbildade lärare besitta som utbildade; kunskap nås inte endast genom höga utbildningar. Men det handlar om att kunna sätta betyg och göra rättvisa bedömningar. Det är inte rättvist mot eleverna att deras lärare inte har utbildning för sitt yrke.

    Center bredare gymnasieutbildning

    Centerpartiet har på sin partihemsida uttryckt en vilja att ge gymnasieelever större valmöjlighet att välja studier som inte är inriktade på högskolestudier, utan även yrkes- och lärlingsprogram. De vill

    "ge flera vägar ut i arbetslivet och där alla elever ska få en ärlig chans att lyckas oavsett om det handlar om högskoleförberedande eller yrkesinriktade studier”
    Idag är skolan väldigt fixerad på det teoretiska, vilket betyder att om man inte är teoretiskt lagd har man ganska dåliga chanser att nå de mål som krävs och få de betyg som öppnar dörrarna till en bra utbildning, ett bra arbete och en god framtid. Jag känner många som har haft mycket problem med skolan på grund av detta.

    Utökningen av möjligheter till mer praktiskt lagda utbildningar är något jag har efterfrågat länge. Även om det är svårt att välja inriktning så pass tidigt så är det inte något som hindrar att man kan skapa breda linjer med praktisk inriktning, precis som man gör med exempelvis samhälls- och naturprogram för de som är teoretiskt lagda. Det viktiga är väl att man känner sig stimulerad till att utbilda sig till ett yrke man tycker om och inte att tidiga val ska avgöra ens framtid. Nu är de flesta praktiska utbildningarna till för dem som vet exakt vad de vill bli redan i nian, exempelvis frisör eller elektriker. Vad som behövs är ett alternativ till de som inte är teoretiskt lagda, men behöver mer erfarenhet och inblick innan de kan välja tydlig inriktning.

    Något som exempelvis praktiker tror jag är ett nyttigt och viktigit verktyg för att få både större kunskap om hur det verkliga arbetslivet går till och ger även större utrymme för att kunna lära sig det man behöver och tycker är intressant. Lärlingsprogram tycker jag är konstigt att man inte har haft tidigare, för vad kan vara bättre än att få lära sig ett yrke genom att verkligen arbeta med det, tillsammans med erfarna arbetare? Har man tänkt sig att arbeta med praktiskt arbete är väl det optimala att man lär sig genom att utöva detta praktiskt, istället för att läsa in det.


    Ung arbetslöshet - Moderaterna

    Det andra partiet jag valt att se på angående den unga arbetslösheten är moderaterna.  De lägger på sin hemsida in en känga mot oppositionen då de antyder att ungdomsarbetslöshet inte uppstod p.g.a. den nuvarande krisen utan att den även under goda tider i Sverige varit värre än många andra länder. Detta i sin tur menar man berott på en dåligt fungerande arbetsmarknad där utanförskap under många år tilläts växa fram. De menar också att många unga saknar fullständiga gymnasiebetyg eller har genomgått en utbildning med svag arbetsmarknadsanknytning, vilket också försvårar jobbsökandet


    Moderaterna har enligt sin hemsida under mandatperioden försökt hantera problemet genom att bl.a. sänka arbetsgivaravgifterna för alla under 26 år. Nystartsjobb för bl.a. unga och utrikes födda har inrättas och man har förbättrat möjligheterna för tidsbegränsade anställningar till två år. De har också reformerat ersättningssystemet genom att ta bort studerandevillkoret, något de menar ska uppmuntra till arbete. Till sist har de även breddat vägarna till arbetsmarknaden genom lärlingsplatser och yrkesutbildning. De menar att de med detta nått viktiga framsteg och att det är en arbetslinje som på lång sikt kommer minska ungdomsarbetslösheten. Samtidigt klargör de att det inte föreligger någon snabb lösning på problematiken då det är ett strukturellt problem som länge präglat Sverige.

    Det man vill göra för att arbeta för ytterligare förbättringar är att fortsätta på den tidigare inslagna vägen mot att stärka kunskaperna i skolan, göra det mer lönsamt att arbeta, skapa flexibilitet vid anställningar och bredda vägarna till arbetsmarknaden. Man vill även sänka trösklarna till arbetsmarknaden samtidigt som anställningstryggheten bevaras. De tycker det exempelvis vore önskvärt om fler branscher använde sig av lärlingsanställningar för att på så sätt underlätta övergången från skola till arbete. De har även uttryckt några mål i punktform, vissa redan inkluderade;

    • Att alla ungdomar ska få en bra start i livet och en bra utbildning utifrån sina egna förutsättningar.
    • Satsa på bättre kvalitet i skolan, fler valmöjligheter, lärlingsprogram i gymnasieskolan och bättre yrkesförberedande program.
    •  Fortsätta att arbeta för att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten, till exempel genom läringsanställningar i syfte att underlätta övergången från skola till arbete.
    • Arbeta för fler riktade insatser för ungdomar, som den införda halverade arbetsgivaravgiften för alla upp till 26 år. En reform som innebär att det blir hälften så dyrt att anställa en ung person.


    Vad anser jag?
    Rent spontant kan jag säga att jag inte är vidare imponerad av moderaternas politik ifrågan. Visst, okej, de säger saker som att de vill minska arbetslösheten, att alla ungdomar ska få en bra start i livet och en bra utbildning utifrån sina egna förutsättningar. Men å andra sidan, vilket av de övriga partierna skulle motsätta sig detta?  Jag blir också skeptisk då de påstår sig ha breddat vägarna till arbetsmarknaden genom lärningsplatser och yrkesutbildning samtidigt som de minskat på komvux och tagit bort studerandevillkoret. Det blir rätt ironiskt att moderaterna gång på gång uttalar sig om att minska risken för utanförskap då jag snarare tycker de uppmuntrar till det. Jag tycker att de med motiveringen av borttagandet av studievillkoret skapar en stress, en stress de även skapar med borttagandet av komvux; att man hela tiden måste hänga med. Gör man det, jo då riskerar man inget utanförskap men så fort man bara halkar efter lite är man fast i fällan. Lärlingsanställningar tyckte jag var det bästa förslaget man hade att komma med då jag håller fast vid att visa bättre visar sin kunskap i praktisk form och att det kan vara ett bra sätt att få kontakter inom branschen. Men denna väg räcker inte, tänk om man vill läsa upp något ämne till ett yrke som inte har möjlighet att ha lärlingsanställningar eller som kräver ett visst betyg? Jag tycker ihuvudtaget att de hade väldigt lite att komma med i frågan då de mest skyllde ifrån sig samtidigt som de inte kunde förklara vad det strukturella problemet beror på. 

                                                                                                                                                                                                         


    Vad är grejen med att dissa LAS?

    Jag fattar inte denna hysteri med att unga inte får jobb på grund av LAS. Vi omfattas sällan av lagen, då det är få unga som är fast anstälda och omfattas där med inte av LAS. Det känns snarare som detta senario är påhittat av högern och Svenskt Näringsliv för de inte gillar LAS av andra skäl.
    LAS finns nämligen för att man inte ska kunna sparka folk godtyckligt, tex. om någon är fackligt aktiv. Utan LAS skulle det bli svårare för folk på arbetsplatser att ställa krav, för då skulle man kunna få kicken. Detta är dock just var arbetsgivarna vill, de vill ha anstälda som lyder och om någon ite gör det är det skönt att kunna göra sig av med personen.
    Att ta bort LAS vore därmed ett steg bakåt och ett slag mot demokratin. För demokrati handlar inte bara om att rösta var fjärde år, det är lika viktigt att vi ska kunna organisera oss på våra arbetsplatser!

    Ung arbetslöshet - Socialdemokraterna

    Då jag liksom resterande i denna blogg tar studenten om cirka en månad tycke jag att ämnet ungdomsarbetslöshet känns aktuellt.  Jag vet att både jag själv och många av mina bekanta har problem med att just hitta ett bra arbete till hösten och många har trots sökande inte fått något jobb överhuvudtaget, attraktivt som oattraktivt. Vidare är detta kanske inte så konstigt då vi i Sverige har bland Europas högsta ungdomsarbetslöshet.  Men vad har då poltikarna tänkt göra för att åtgärda detta? I följande sju inlägg från mig så kommer jag skriva om hur de olika partierna ser på saken samt vad jag tycker om deras åsikter och förslag. Om jag då jag skrivit dessa inlägg märker att mina åsikter mellan olika inlägg går emot varandra kommer jag även göra ett slutinlägg där jag tydligt förklarar min ställning i frågan.

    Det första partiet jag tänkt undersöka i denna fråga är socialdemokraterna. För att minska arbetslösheten bland de unga har socialdemokraterna främst riktat in sig på tre områden. Det första av dessa är att utbildning ska löna sig. De vill ta bort återvändningsgränder och onödiga hinder för den som vill utbilda sig och istället ge nya chanser och göra det möjligt att välja om då utbildning lönar sig för individen och dessutom kan leda till att det skapas nya företag och arbetstillfällen. För att då få igenom detta vill man genomföra följande åtgärder;

    • Fler utbildningsplatser. En bra utbildning ökar chansen betydligt att få ett arbete och ger större valfrihet mellan olika jobb. Vi vill investera i betydligt fler utbildningsplatser i komvux, modern yrkesutbildning och i högskolan.
    • Bättre vägledning. Vi vill hjälpa ungdomar att hitta de utbildningar som ger störst chans till jobb. Därför kommer vi att rusta upp studievägledning och karriärrådgivning i gymnasiet och på högskolan. 
    • Mer praktik i utbildningarna. Allt mer handlar om kontakter. Har man inte rätt kontakter ska utbildningen ge det. Vi satsar öronmärkta pengar till lärlingsplatser och traineeprogram på arbetsplatser och ger förutsättningar för fler praktikplatser åt högskolestudenter.
    • Sommarjobb. Det går att ordna sommarjobb med rimliga villkor till alla 16-åringar – det vet de socialdemokratiskt styrda kommuner som har gjort det. I kommuner och landsting ska socialdemokratiskt styre innebära att sommarjobb prioriteras

     

    Område nummer två socialdemokraterna tror kan leda till en minskad arbetslöshet är att korta steget in i arbetslivet. Detta måste göras för att de anser att unga är lösningen på den kommande generationskrisen på arbetsmarknaden och att vi därför måste rusta i tid för att slippa arbetskraftbrist som i sin tur ger en säme ekonomisk tillväxt. Vidare menar de att det är viktigt att skapa nya ingångar på arbetsmarknaden för unga, något som kan göras med följande förslag;

    • Trainee i välfärden bidrag till kommunerna för att anställa unga och planera för generationsväxlingen ca 1500 platser.
    • Praktik i staten för nyutexaminerade akademiker, 1800 platser.
    • Insats från första dagen – snabbare insatser till unga arbetslösa som behöver stöd för att komma i arbete.
    • Utbildningsgaranti. En ung långtidsarbetslös person som saknar fullständig gymnasieutbildning och som har varit arbetslös ett år ska ha både en rättighet och skyldighet att delta i den s.k. "Utbildningsstarten" - yrkesinriktad utbildning med praktik.¨
    • Sammanlagt fler jobb-, utbildnings- och praktikplatser än regeringen i insatser för unga som leder till jobb. Av totalt 100 000 jobb och utbildningsplatser riktar vi 26 000  platser till unga.  
    • Riktade insatser – anställningsstöd för arbetslösa unga, inte till alla under 25 år oavsett behov av stöd. Arbetsgivare som anställer arbetslös får dra av hela arbetsgivaravgiften. Om personen är långtidsarbetslös är avdraget två tredjedelar av lönekostnaden under ett år. 

     

    Det sista området man valt att lägga huvudfokus på är att det ska finnas fler bostäder till unga då de vill att de enkelt ska kunna flytta dit jobb och utbildning finns. För att detta ska bli möjligt menar de att vi behöver bygga fler bostäder och då framförallt hyresrätter som de unga har råd att bo i. Målet är att bostadsbyggandet 2016 ska uppgå till 40 000 bostäder och att under nästa mandatperiod mer än fördubbla byggandet av hyresrätter. För att göra allt detta har man tänkt fokusera på följande punkter;

    • Investeringsstöd för byggande av klimatsmarta hyresrätter. För att stimulera ökad nyproduktion av hyresrätter och studentlägenheter vill vi införa ett statligt investeringsstöd för miljövänliga hyresrätter till överkomliga och förhandlade hyror.
    • Skärpt bostadsförsörjningslag för kommunerna att öka tillgången på bostäder för nytillkomna på bostadsmarknaden, exempelvis ungdomar.
    • Bostadsförmedling i varje kommun. Alla kommuner ska vara skyldiga att i egen regi, eller genom regional samverkan, ordna en bostadsförmedling som är transparent, förmedlar de flesta såväl allmännyttiga som privata lägenheter. Förmedlingen ska också kunna förmedla andrahandskontrakt.

     
    Vad anser jag?
    Jag tänker ej gå igenom vad jag tycker punkt för punkt om dessa förslag men det jag kan säga är att jag som helhet tycker socialdemokraternas åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten låter väldigt bra. Framförallt gillar jag att de vill öka möjligheterna till att studera på komvux. Detta och förslaget på mer praktikplatser visar iallafall för mig att de tänker på de människor som gått fel väg fortfarande har en chans. Jag personligen vet en massa människor som inte kan vissa sina kunskaper och färdigheter rent teoretiskt men som gör det bättre en många andra i praktiken. Har man då ett system som endast förespråkar bevis i teoretisk form blir det ett utanförskap för de människor som har svårt för just detta. Förutom detta är förslaget om bättre vägledning något jag värderar högt då dagens arbetsmarknad kan liknas vid en djungel; vad finns tillgängligt, vad krävs osv.? Med bättre information kan nog fler hitta det de är intresserade av och därmed skapas även en bättre arbetsmarknad. Sist men inte minst gillar att jag också att de tar med bostäder som en viktig faktor i frågan. För hur ska man kunna utbilda sig om man inte har någon stans att bo? Studenter är en grupp med väldigt tunn ekonomi och för många ä det därmed svårt att punga ut för en helbostadsrätt. Fler hyresrätte är viktigt om de unga både ska kunna få en bostad, utbildning samt en någorlunda stabil ekonomi.

                                                     


    LO väljer vänstern, inte nya arbetarpartiet

    Sitter och roar mig med att läsa Lo-distriktet i Stockholms läns undersökning iför valet, Stockholmsmodellen. Det hela bygger på att man frågat medlemmarna i Lo-facken i Stockholm vad de tycker är viktigast inför valet genom en enkät och fastställt 27 krav. Sedan har alla partier fåt svara på LO-distirktets krav. Kraven handlade bland annat om rätten till heltid, att tandläkarbesök inte ska vara dyrare än läkarbesök och att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige.
    När man kollar igenom svaren finner man att det nästan alltid är vänsterblocket som håller med Lo-distriktets krav. Detta visar ännu en gång hur falsk moderaternas retorik är när de vill kalla sig för det nya arbetarpartiet. Moderaterna företräder i alla fall inte Lo-arbetarnas i stockholms intressen, utan snarare överklassens.



    -Och vad händer med kulturen?

    Ja, alla politiker vill vara så fina och värnande om kulturen. Ja, om allt människor tycker är viktigt faktiskt. Det är ju så viktigt att inte gå folkets åsikter emot, för hur skulle man då få röster nog att bilda regering och känna på maktens behag? Det är ju rent av äckligt.

    Jag tänker på att alla partier säger att kulturen måste vara tillgänglig för alla, eftersom det är en så viktig del av samhället. Men om kulturen måste vara för alla, hur försvarar man då att alliansen valt att museer måste börja ta inträde för att finansieras? Vilka är det då som har råd att gå på museum? Inte jag i alla fall, även om jag är en rätt normal svensk medborgare som inte skulle anses lida av fattigdom. Tur att man ser barnslig ut, tänker jag och planerar att gå in gratis på museer tills mina rynkor avslöjar min ålder och ingen längre kan gå på att jag är under arton. Om kulturen ska kosta, vilka är det då som får ta del av den? Alla som har så mycket pengar att de tycker att det är värt att lägga 80 kr på ett museebesök istället för på t ex kurslitteratur, middag eller en veckas semester någonstans utanför ens eget hem. Det blir någon slags utrensning på folk som får ta del av kulturen.

    Jag vet inte, jag har alltid haft svårt för att förstå den liberala synen på samhälle och människor, men det hela verkar konstigt och dikriminerande. Är det någon som kan stå för det?

    Filippa

    90% a-kassa, minst!

    Jag vill ha en hög a-kassa och jag vill även att den ska vara hög när jag inte är arbetslös. Det handlar om solidaritet i ordets verkliga mening, för jag vill att folk ska kunna leva på sin a-kassa och inte tvingas ta låglönejobb. För om detta senario skulle inträffa skulle lönerna kunna sänkas för alla för att varför ska jag ha kvar mitt jobb om det finns folk som kan göra det billigare, men ändå tjäna mer än sin a-kassa. Så vi tjänar på att ha en hög a-kassa, även om det kostar en del skattepengar och egeninsattrer, i alla fall nästan alla. Det fins dock de som inte tjänar på en hög a-kassa och det är arbetsgivarna, som har ett intresse av att lönerna ska vara låga för de ska kunna tjäna mer pengar själva, men jag vet inte om det är så synd om arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv, de har ju ändå så mycket pengar.
    Det roliga är att det är just arbetsgivarna som borde rösta på högern, för de tjänar faktiskt på det och det är ingen som blundar för kopplingen mellan högerpartierna och Svenskt Näringsliv. Då kan det hela verka en aning märkligt att moderaterna kallar sig för det nya arbetarpartiet, när deras politik ibland är rent arbetarfientlig!


    -Och vad händer med kulturen då?

    Det är ju tråkigt att kulturen på något sätt anses vara så.. Meningslös? Det känns lite som om alla gillar att använda sig av och utnyttja att kultur finns, men när man vill hålla på med det är det som om det är något oseröst och onödigt. Jag vill ju bli konstnär! Om man vill syssla med kultur inom det konstnärliga formen, eller vad man ska säga, får man räkna med att inte ha någon framtid. Jag ska bli konstnär, säger jag till mina tanter jag besöker i jobbet som frågar vad jag ska bli när jag blir stor. Men det kan man ju inte försörja sig på, säger de då. NEJ säger jag men jag tänker inte försörja mig jag tänker leva och andas och bestämma själv vad som ska vara av värde i mitt liv och jag hatar pengar för det förstör människan och livsglädjen och gör mig till en snål maskin som bara gör vad samhället förväntar sig av mig med jag tror inte att jag gillar samhället över huvud taget så jag blir nog eremit och skaffar några får att göra ullkläder av och sen får alla andra göra vad de vill.

    Nej, så svarar jag kanske inte. Snarare; jag vet, men man får väl göra något annat också. Kanske bli lärare i konsthistoria eller bild?

    På något sätt är kanske kultur och konst människans sätt att omedvetet på ett ganska lagligt sätt bryta om de normer och lagar som man borde efterfölja. Och i skapandet minns man, eller kanske snarare finner insikt om, eller slås av tanken på, att man som människa kanske inte bara är en penningmaskin som ska leva, försörja sig och dö. Som om man bara skulle hålla ut liksom. Är inte livet något mer än så? Man vet inte, men jag tror det.

    Filippa

    Hej hej hallå!


    hejsan hallå! vad är det som står på!!
    moderjord, vår natur alla dessa fina djur
    i valyrans förvirring
    bland rot och rut tycks våren ha tagit med sig snön och 15 december ut
    frågan som verkade så tendig och aktuell har likt moderaterna fått sig en smäll
    gjort en vändning ner men jag ska göra så att vi kommer se frågan igen och mer, och mer!!

    Några partier om betyg

    Vänsterpartiet:

    Tycker att vi ska ta bort betygsystemet. Betyg innebär konkurrens mellan elever och är inte något positivt för elevens utveckling i skolan. Istället för betyg ska man få ett intyg på genomförd utbildning.  

     

    Centerpartiet:

     Tycker att betyg är viktigt eftersom det inte bara hjälper eleven till att veta hur hon/han ligger till utan det är även bra för läraren och skolan. Skolan kan på så vis utvärdera och se hur bra det har lyckats med att hjälpa eleverna. Centerpartiet är positiva till skriftliga omdömen från årskurs ett och ett införande av det nya betygssystemet som innebär en ny betygsskala och betyg från och med år 6.    

     

    Folkpartiet:

    Vill också införa betyg från och med års kurs 6 eftersom man på så vis kan sätta in det stöd som behövs för eleven i tid och det ger större möjlighet till att förbättra sina betyg. På deras hemsida jämför de med resten av västvärlden och att det endast är i Sverige och Norge som vi sätter betygen så här sent. I Finland t.ex. sätts betygen från års kurs 3 och de lär sig mest i hela världen.

     

    Miljöparitet:

    Anser att vi ska ta bort betygen och är emot betygsliknande omdömen från års kurs ett, de tycker inte att barn som går i ettan ska kunna bli underkända. De tycker att betyg leder till stress och talar istället om skriftliga omdömen. På deras hemsida har de tagit med forskningsbaserad fakta som pekar på att skriftliga omdömen höjer elevernas resultat med 30 %.  

     

     


    Friare kommunala skolor?

    Miljöpartiet vill satsa på att göra de kommunala skolorna friare, genom exempelvis avskaffa timplanen, ge kommunala skolor möjlighet till att införa egna ämnen, möjliggöra undantag från betygsbestämmelserna, att skolor ska kunna utarbeta egna läro- och kursplaner och minska detaljregleringen för att ge skolorna större möjlighet att skapa en verksamhet de tror på. Så här uttrycker de det hela:

    ”Utrymme är en förutsättning för att kunna växa och utvecklas.”

    Idag är det en stor debatt kring friskolornas vara och icke vara. Själv ser jag ganska negativt på friskolor som ska vara vinstdrivande- barn och ungdomars framtid är inget man ska spela på. Samtidigt kan jag tycka att kommunala skolor måste öppna upp och möjliggöra för olika typer av utbildning, så att det finns skolor för alla. Att kunna skapa en egen profil på skolan och kunna utforma läroplanen utefter de elever som går på skolan är viktigt. Alla har inte samma förutsättningar och intressen, alltså kan inte alla skolor se likadana ut.

    Miljöpartiets förslag tycker jag därför är ett steg i rätt riktning och jag tror att detta även är nödvändigt för att de kommunala skolorna ska kunna vara ett alternativ till friskolorna. Viktigt är då förstås att de håller fast vid att öka tillsynen, för en reform av de kommunala skolorna på detta sätt sätter stora krav på noggrann granskning. Mycket nytt som vi inte sett förut kommer att dyka upp, men om det är något i samhället som måste kunna utvecklas så är det väl just skolorna. Viktigt är dock att eleverna inte blir försökskaniner vars skolgång får ta stryk på grund av otillräcklig granskning. Jag tycker förslaget låter intressant, men jag hoppas verkligen att samhället vid ett förverkligande av detta kan leva upp till de krav som ställs på att säkerställa kvalitén i skolorna.


    Brott och straff

    Jag tittat lite på Kristdemokraternas önskelista på förändringar för den svenska skolan. En inte så kort lista där de lagt fram förslag på åtgärder som ska hjälpa eleverna att uppnå målen i skolan samt att utvecklas till goda medborgare.

    Kristdemokraterna vill täppa igen de hål i skolsystemet där det förut läckt ut mycket kunskap, entusiasm och kreativitet. Exempelvis vill de införa lärarlegitimation och kräva att rektorer gått rektorsutbildning för att säkra kvalitén på elevernas undervisning. De vill satsa 200 miljoner årligen på läromedel till skolorna och lägga större vikt vid de praktiska och estetiska delarna av utbildningen, som hittills fått lämna plats åt de teoretiska. Detta för att stimulera allas sinnen och utveckling. De uttrycker även sin oro för att skolmiljön inte är så trygg som den borde vara. Såhär säger de på partihemsidan: 

    "Det borde vara en självklarhet att alla elever ska kunna känna sig trygga och uppskattade men så är det inte idag." 

    Det hela låter ju som om de genuint vill ge elever en bättre skoltid som ger alla och inte bara de några en god framtid, samt skapa trivsel där det nu finns våld och mobbning. Självklart vill ingen att mobbing ska tillåtas. Inte heller våld. Precis som Kristdemokraterna säger, så är skolmiljön väldigt orättvis, där många elever får utstå dagliga kränkningar och ständigt se sig över axeln. Detta får inte tillåtas, men den väg Kristdemokraterna vill gå i arbetet mot detta är inte mindre kränkande och orättvis och minst av allt löser det problemet.

    Kristdemokraterna vill att skriftliga omdömen i ordning och uppförande ska införas samt att skolk ska stå med i betyget. Problemet är att de elever som är svagast är de som drabbas av detta. Känner man sig trygg och uppskattad, som Kristdemokraterna menar är så viktigt, har man inget behov av att mobba andra. Just en persons beteende är något av det mest komplexa som finns och har byggts upp av många olika faktorer. Orsakerna kommer inte stå med i betyget. Tonåren är en mycket turbulent period i en människas liv och även om en elev är en elev, så är en elev även en människa med ett hem, en familj och ja,  helt enkelt ett liv utanför skolan. Detta liv är för många inte det som de skulle vilja och att detta påverkar deras beteende och prestationer i skolan är inte konstigt. De må vara två olika värdar, men båda är verklighet för en och samma elev. En elev som har det svårt på något sätt utanför skolan kanske inte alltid orkar gå till skolan, eller kanske uttrycker sin ilska, sorg eller frustration genom att bete sig illa gentemot andra elever.

    En elev som har haft det svårt kommer med Kristdemokraternas förslag aldrig kunna komma ifrån detta, då detta fint och prydligt för alltid kommer stå i betygsdokumenten. Hur menar Kristdemokraterna att detta skulle hjälpa denna person att få en annorlunda framtid, där hon eller han kan lämna de svåra tiderna bakom sig och börja om på nytt? Vilken arbetsgivare kommer anställa en person som är underkänd i att bete sig bra? Kristdemokraterna påstår att vägen till trygghet och uppskattning är att underkänna en människas beteende. Hur skulle något sådant kunna stärka en persons självförtroende? Det enda detta skapar är en ny typ av hierarki, där man trycker ner de som skulle behöva stöd och hjälp. Man sätter en etikett i pannan på dem och säger att "det är något fel på dig, din personlighet platsar inte här" och man ignorerar vad problemet grundar sig i. Istället borde man lägga resurser på att lösa det verkliga problemet. Alla har inte samma förutsättningar och många behöver på olika sätt stöd och hjälp; de som blir mobbade liksom mobbare. Ge dem då hjälp och tryck inte ner dem! För när har vi någonsin i historien sett prov på att man genom nedvärdering skapar en bättre medmänniska?

    Nej, detta blir snarare ett system för att döma och förevigt straffa de som klivit snett och egentligen behöver hjälp. Är inte detta raka motsatsen till att stimulera elever, få dem att känna sig uppskattade och bli goda medborgare? Ge de som behöver hjälp stöd, få dem att känna sig sedda och accepterade, så att de inte känner behovet av att trycka ner och behandla andra lika illa som de själva känner att de blivit behandlade av livet. Det är inte ett brott att må dåligt och inte heller något man väljer. Alla kan hamna snett och det är samhällets roll att få folk på fötter igen. Det är då man kan koncentrera sig på utbildning och att vara en god medmänniska. Det gör man inte genom att fördöma.  

    Tillåt mig fråga er, Kristdemokraterna: vad hände med "behandla din näste som du själv vill bli behandlad"?

    Miljöpartiet – Fildelning

    I 30 år har människor kunnat kopiera material från och till musik- och videokasseter. Och hanteringen av filer blir bara lättare och lättare. Filmer, musik och andra medier kopieras hur lätt som helst över CD-skivor, DVD-skivor, och iPods. Från radio eller TV till dator, via nätverk till andra datorer, för att tillslut hamna på någon annans skiva eller iPod.
    Detta kallas för fildelning, och sedan den 1 juli 2005 är det förbjudet att ladda ner material som är skyddat av upphovsrättslagen. Med det menas att rättighetshavaren inte godkänt kopiering av dennes material, alltså faller det under upphovsrättslagen. Straffet är i regel böter, men man kan även få fängelse.

    Miljöpartiet anser att det är fel att kriminalisera de människor som laddar ner filer från internet. De vill heller inte införa någon avgift eller skatt på bredband. Miljöpartiet menar på att den tekniska utvecklingen förändrat många branscher men på ett bra sätt. Att fildening innebär en kris för musik- och filmbranschen anser de som en våldsam överdrift. Fildelning möjliggör att kultur från hela världen kan delas, och små band kan hitta publik utan de stora bolagens hjälp.

    Mina tankar:
    Jag håller helt och hållet med miljöpartiet i denna fråga. Nedladdnig av filer för privat bruk borde vara en självklarhet. Huruvida vilka som förlorar pengar på detta kan disskuteras. Tex visar ny undersökning att fildelare köper mer musik än de som inte fildelar, vilket slår hål på skivindustrins argument om att fildelningen är orsaken till den dåliga skivförsäljningen. 
    Och hur många okända band har inte vunnit på fildelningen? Vi kan hitta och lyssna på musik som vi kankse annars inte skulle hittat på grund av bolagens smala distribution. Detta har tex resulterat i att fler festivalbijetter säljs.
    Avskaffa förbudet mot fildelning nu!


    Barnen är framtiden - Moderaterna

    Så har vi kommit till mitt sista inlägg angående partiernas politiska åsikter om förskolan. Sist men inte minst har vi moderaterna.


    "Det spelar ingen roll hur bra grundskolans senare år är om grunden är svag och bräcklig. Misslyckas vi med att fånga upp de elever som tidigt halkar efter är risken för framtida skolmisslyckanden och utanförskap stort. Det är därför regeringen har beslutat att göra förskolan allmän 2010 från tre års ålder istället för fyra.

    Klassresan börjar i förskolan
    Småbarn kan lära sig mycket. Redan i förskolan läggs grunden för barnens språkutveckling. Forskning visar att ett medvetet pedagogiskt arbete med små barn förbättrar deras förmåga att senare lära sig läsa, skriva och räkna. En pedagogisk förskola är särskilt viktig för barn med läs och skrivsvårigheter.

    Allt för länge har föräldrarnas bakgrund, utbildning och socioekonomiska förhållanden fått större betydelse för en elevs skolresultat. Vi moderater vill att skolan ska möjliggöra en klassresa för alla människor – oavsett bakgrund. Därför är förskolan viktig. Vi vet av undersökningar att förskolan jämnar ut skillnader och är därmed en bra hjälp, i synnerhet för barn vars föräldrar saknar högre utbildning eller inte kommer från Sverige.

    Pedagogisk förskola
    När frågan om mer pedagogiskt innehåll i förskolan diskuteras, väcker detta ibland farhågor. Men vi moderater vill inte ha en förskola där barnen sitter vid skolbänkar. Med begreppet pedagogisk förskola menar vi att man använder barnets medfödda receptiva förmåga och vilja till lek för att lära barnet olika färdigheter.

    Valfrihet
    Ingen pedagogik, oavsett hur bra den är, passar alla barn. Barn är alla olika och tar till sig kunskap på olika sätt. Vi vill därför se mångfald, flexibilitet och valfrihet inom barnomsorgen. Självklart ska alla förskolor inspekteras och utvärderas så att vi kan försäkra oss på att kvaliteten upprätthålls.

    Moderaterna vill

    • Tydligare mål i förskolans läroplan.
    • Mer språk och matematisk lek i förskolans läroplan.
    • Även förskolan ska granskas av skolinspektion.
    • Fortbildning av förskolelärare och att förskolelärarnas ansvar för det pedagogiska uppdraget ska tydliggöras."
    Jag tycker om vad de skriver. De tar upp det som även jag tänker på; att grunden är oerhört viktig. Ett plus är också att de tycker att barn behöver olika pedagogik. De är väldigt tydliga och positiva, men även de brister i information när det gäller åtgärder mot för stora barngrupper och personalbrist. Om det fanns mindre grupper och mer personal skulle följdera bli att varje barn fick den hjälp de skulle behöva för sin utveckling. Trots allt är det de som är framtidens medborgare.

    Varje parti borde vara mycket tydligare när det gäller alla sidor inom förskolan, det är min slutgiltiga sammanfattning. Överlag har de nästan samma politik, men det finns fortfarande så mycket brister. Jag förstår inte varför det inte görs mycket mer när det är en så orhört viktig del av samhället.

    Barnen är framtiden - Folkpartiet

    Ja! Äntligen! Ännu ett parti som har tydlig information om förskolan. Denna gång folkpartiet.

    Folkpartiet om förskola:
    "Att tidigt delta i en pedagogisk verksamhet ger stora möjligheter. Inlärningsförmågan är som störst innan barnen har uppnått skolåldern. För barn är lek och lärande och lärande lek. En tydligare pedagogisk inriktning i förskolan och en verksamhet anpassad till det enskilda barnet skapar bättre förutsättningar att klara skolan på ett bra sätt. Det gynnar särskilt barn i behov av extra stöd. Förskolan ska bli bättre på att stimulera barns naturliga lust att lära.
    Folkpartiet vill:
    • Att målen i förskolans läroplan ska förtydligas, t ex vad gäller barns språkutveckling.
    • Att det ska ske en tydlig uppföljning av den pedagogiska verksamheten.
    • Satsa på förskollärare och barnskötares fortbildning.
    • Ge förskollärarna det pedagogiska ansvaret.
    • Förstärka den nationella kvalitetsgranskningen av förskolan.
    Kvalitetssäkra förskollärarutbildningen

    Vi har:

    • Lagt ett förslag om att införa en barnomsorgspeng som innebär fri etableringsrätt för fristående förskolor och flerfamiljdaghem samt rätt att få betalt för plats i annan kommun.
    • Lagt ett förslag om att den allmänna förskolan, som idag innebär gratis förskola 15 timmar i veckan för alla barn från och med det år de fyller fyra, ska erbjudas från tre års ålder.
    • Tillsatt en utredning om en ny nationell utbildningsinspektion för förskola, skola och vuxenutbildning.
    • Påbörjat arbetet med att se till att alla skolformer följer samma regler"

    Men hallå... Var är jämlikheten? Bristen på personal? Behovet av minskade barngrupper? Några av de största punkterna som behöver snabba åtgärder nämns inte ens i deras politik. Varför?

    Barnen är framtiden - Centerpartiet

    Usch vad jag blir irriterad när det är svårt att hitta information om förskolan på partiernas hemsida. Centerpartiet tillhör en av dem.
    I princip den enda fakta jag hittar är detta, skrivet 2008:

    "På DN Debatt idag presenterar Maud Olofsson tillsammans med de övriga Allianspartiledarna regeringens nya förskolepolitik. Målsättningen är att stärka det pedagogiska inslaget i förskolan.

    "Vi är övertygade om att det finns en stor outnyttjad potential i förskolan. Ett lekfullt lärande, med hjälp av utbildade och kompetenta förskollärare, hjälper barnen att utveckla både talspråk och intresse för skriftspråk. Ett aktivt språkarbete i förskolan ger goda möjligheter att tidigt upptäcka barn som behöver extra stöd och på så sätt förebygga läs- och skrivsvårigheter", skriver partiledarna på DN Debatt.

    Brist på förskollärare

    I dag råder det brist på förskollärare. Upplösningen av den särskilda förskollärarutbildningen 2001 har lett till att utbildningen och yrket har förlorat i identitet och attraktionskraft. Alliansregeringen vill därför skapa en förskollärarutbildning med en egen tydlig identitet, med inriktning just mot det pedagogiska arbetet i förskolan.

    Fortbildningssatsningar inom förskolan

    Nytt är också att förskolecheferna ska jämställas med skolans rektorer. De ska också ingå i målgruppen för den nya rektorsutbildning som regeringen inför.

    En satsning görs också på ”förskollärarlyftet”, en kompetensutveckling för förskollärarna. Satsning ska omfatta fortbildning med tonvikt på förskollärare och inriktning bland annat på barns språkliga och matematiska utveckling. Även pedagogiskt ledarskap ska ingå i satsningen.

    Alliansens familjepolitiska paket

    Idag överlämnar regeringen också propositioner på två delar i det familjepolitiska paketet till riksdagen. Sammantaget är paketet uppdelat på fya delar.

    Den ena innebär att kommunerna från den 1 juli i år kan införa vårdnadsbidrag.

    Den andra propositionen omfattar jämställdhetsbonusen. Tanken är att förstärka möjligheten att bygga en jämlik relation till sitt barn. En förbättring av såväl löneutveckling som förankring på arbetsmarknaden för båda föräldrarna är också att vänta.

    Den tredje delen, barnomsorgspengen, är en ersättning som följer barnet till den verksamhet som föräldrarna väljer. Detta bidrar till en flexiblare barnomsorg där det kommer att bli enklare att starta olika former av verksamhet. Regeringen kommer att återkomma om detaljerna kring barnomsorgspengen och förskolesatsningen."

     

    Det här låter väl bra. Det här är det första jag hittar där det ens nämns jämlikhet, men inte i den omfattning jag vill. Det här handlar även också om hela Alliansen, och inte enbart centerpartiet. Det gör det svårt att risa eller rosa. Men eftersom de håller med om det här och vart med och tagit fram det antar jag att det här är vad dem står. Jag är inte tillräckligt insatt för att veta hur mycket av det här som har gått igenom, men alla problem finns tydligen kvar... Bristande personal, för stora barngrupper etc... När ska det verkligen fixas?


    En friare kommunal skola

    #3 Miljöpartiet


    Vad anser miljöpartiet om den Svenska skolan? När alliansen förespråkar ett mer traditionellt skolsystem anser Miljöpartiet att man ska satsa på fler friskolor som profilerar sig inom olika områden. De talar om pedagogisk mångfald och menar att alla elever visar fallenhet för olika ämnen och att man utifrån intresse ska kunna inrikta sig redan i tidig ålder.

    Miljöpartiet står också fast vid att avskaffa timplanen i skolan. Alla lär olika fort inom olika områden. Vissa har mer fallenhet för språk men svårare för matematiken. Därför vill Miljöpartiet införa en personlig timplan för varje elev för att fler ska kunna uppnå målen. Regelverket som gäller för de kommunala skolorna är dock mycket mer styrande än det som gäller för fristående skolor och det är inte ett bra tillvägagångssätt enligt Miljöpartiet.

    Det huvudsakliga förslaget från miljöpartiets sida för en förbättring i det svenska skolsystemet går därför ut på att genomföra förändringar som leder till en ökad lokal frihet för kommunala skolor.

    Fler exempel på detta kan vara att kommunala skolor ska få rätten till att skapa egna ämnen, precis som friskolorna har rätt till. Till exempel kan man ge eleverna möjligheten att välja bland fler språk eller att sätta in ämnen som Waldorfskolorna använder sig av exempelvis eurytmi.

    Friskolor behöver inte betygsätta sina elever på samma sätt som i en kommunal skola. Att endast jobba med den nationella betygsplanen gör så att skolor inte kan profilera sig. Exempelvis så ska man kunna ansöka om att starta en Waldorfklass i en kommunalskola utan de ska kunna ansöka om att få undantag från skyldigheten att sätta betyg. Det kan till exempel röra sig om att man vill starta en Waldorfklass i en kommunal skola.

    En förutsättning för att detta system ska fungera är att Skolverket är med och granskar planerna och bedömer att de motsvarar de nationella styrdokumenten. Detta är en frihet som de fristående skolorna har i dag och Miljöpartiet tycker att även kommunala skolor ska ha denna möjlighet.


    Betyg från och med årskurs 6?

    Betyg från och med årskurs 6 är många partier ense om att det bör införas, däribland folkpartiet vars hemsida jag nu noga studerat, min ouppdaterade webbläsare till trots.
    Meningen med att elever ska få betyg satta i en lägre ålder är för att hjälpa till med uppfattningen om var de befinner sig, och hur de behöver jobba för att utvecklas och ta sig högre upp på betygsskalan.

    I denna fråga anser jag det svårt att ta ställning. Å ena sidan är förslaget genialiskt, jag har själv erfarenhet av att befinna mig i ett stadie av förvirring på grund av uteblivna eller obefintliga betyg.
    Dock undrar jag om det är nödvändigt att börja med betygsstressen så pass tidigt i skolgången. Oftast vet barn och unga sina styrkor och svagheter, och man besparar dem kanske inte oro genom att betygsätta dem när de är så unga. Det man får veta att man är mindre bra på i tidig ålder stannar längre kvar, tro mig.

    Möjligtvis tycker jag att man i årskurs 6 förtjänar att veta vare sig man är godkänd i ett ämne eller inte, för att förhindra framtida underkända betyg...

    Barnen är framtiden - Socialdemokraterna

    Nu är det dags för sossarnas tur, och vad glad jag blev när jag hittade en sida om förskola!

    "Vi socialdemokrater tycker att det är viktigt att alla barn ges goda möjligheter att ha roligt och utvecklas tillsammans med sina kompisar. För barnens skull ska det finnas tillgång till bra förskolor med en pedagogisk verksamhet som ger lärande, lek och trygghet.

    Morgondagens forskarstuderande och byggnadsarbetare, småföretagare och sjuksköterskor, lärare och butiksanställda går idag i förskolan. Med lek och nyfikenhet, med många kamrater och lärare som erbjuder både kunskap och trygghet tas de första stegen in i det livslånga lärandet.


    Förskolan ska vara en plats där barn från olika miljöer möts och segregation motverkas. Inga barn ska utestängas därför att det är för dyrt eller för att de har föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga med yngre syskon. Vi socialdemokrater har därför infört maxtaxan och sett till att alla barn getts rätt att gå i förskolan.


    Förskolan är den välfärdsverksamhet som flest är nöjda med. Men trots att många föräldrar tycker att förskolan är bra och att personalen gör ett fantastiskt arbete oroas en del över stora barngrupper. Ökad personaltäthet ger högre kvalitet och förutsättningar för minskade barngrupper. Vi socialdemokrater vill att personalen ska ha tid att se till varje barn och dess unika behov. 


    Vi vill förstärka kvaliteten i förskolan och garantera att alla förskolor har utbildad personal och följer den nationella läroplanen. Socialdemokraterna vill att förskolan på sikt ska vara avgiftsfri. Många föräldrar arbetar på obekväma arbetstider. Ett modernt samhälle ska därför vid behov kunna erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger."

    Informationen var även väldigt aktuell, uppdaterad i år. Den fakta jag har fått här har jag svårt att kritisera, förutom att jag vill att alla partier ska sträva efter mer genuspedagogik. Det är när det är så här enkelt att hitta infromation en väljare blir mer nöjd med ett parti, vilket fler partier skulle vinna på. Självfallet har jag inte checkat allt som står på de olika partiernas hemsida, men att det finns bristande information inom åtminstone förskolan gör att det finns brist på andra områden också. Förmodar jag.


    Testet "vilket parti har bäst hemsida”

    Först ut: VÄNSTER PARTIET!

    Vänsterpartiet, det trevliga, glada och solidariska partiet! Det är i alla fall så de verkar vara när man tittar på deras hemsida. Det är en oerhört lättillgänglig hemsida där det går att lyssna på exakt allt som står på sidan, det går att byta språk till vad jag tror är de vanligaste språken i Sverige och det allting är väldigt lättläst så att alla kan känna att de får ut något av att läsa på sidan. Det är inte oförståeligt politiker babbel med andra ord.

    Andra bra saker är att man kan få tag på flera olika delar av partiet och skicka mail till dem eller liknande. Bland annat parti styrelsen vilka jag annars trodde är väldigt svåra för en privat person att få tag på. Det går dessutom att läsa massa gamla artiklar och pressmeddelanden som Vänstern har gjort eller som berör dem. Man kan också ladda ner logotyper och, titta i kalendarium och skriva upp sig för nyhetsbrev.

    Lars Ohly får dessutom inte så stor plats, han är en man som presenteras i en text som han kan ha skrivit själv (skriven i jag-form). Det är flera glada bilder på honom och på andra personer som rör partiet så att man riktigt får intrycket av att det här är ett glatt parti för en glad framtid, där absolut alla är välkomna utan att en person betyder mer än de andra.

    De får ett par plus för att de dessutom har olika bloggar, länkar till sina vänner och andra ställen där man kan hitta Vänsterpartiet. Men det absolut bästa med Deras hemsida är att de har en flik för ungdomar som pluggar politik och enkelt kan få läsa om deras frågor, samt att de tipsar om var man kan hitta vänstervinklad press.

    Vänsterpartiet får bra betyg i testet av ”vilket parti har bäst hemsida”. Det överhängande är för att de är så otroligt lättillgängliga och samtidigt lyckas med att lämna en så fin bild av sig själva.

    Lättillgängligheten är det som blir viktigast i testet för alla partier. Alla människor har rösträtt och förväntas rösta på ett parti för att tala för dem, om man inte kan få information om vilka partier som existerar så faller hela teorin och Folket slutar helt enkelt rösta eftersom de inte kan få reda på vad partierna heter eller vad de vill.


    Lärarlegitimation

    #2 Oppositionen om förslaget, lärarlegitimation

    Oppositionen har till hösten lagt fram förslaget om lärarlegitimation. Det innebär att man som lärare måste genomgå en ettårig introduktion efter man tagit sin lärarexamen. Under introduktionen så har den blivande läraren stöd av en mentor och man är endast på provanställning. Efter ett år krävs ett godkännande av rektorn på skolan man vart på. Redan behöriga lärare kommer inte att behöva göra en introduktion utan kan söka legitimation direkt. Systemet börjar gälla den 1 juli 2012.

    Mycket av det som oppositionen vill utveckla i Sverige idag börjar i skolan. En bra skola är en förutsättning för att värna vårt samhälle och för att kunna ge alla människor en möjlighet att utveckla sina färdigheter oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Därför är det otroligt viktigt att vi satsar på kompetenta lärare. I och med ett införande av lärarlegitimation så ger man eleverna en garanti på deras utbildning håller måttet. Exempelvis kommer endast legitimerade lärare att få sätta betyg. Elever ska inte känna att des relation till läraren kommer att påverka betyget. 

    En annan positiv effekt av införandet av lärarlegitimation är att läraryrket i sig kommer att stärka yrkets status och förhoppningsvis kommer det leda till att det blir svårare att komma in på lärarutbildningen på universitetet.

    Lärarnas roll i skolan har förändrats och dess status i samhället sjunker. Forskningen visar att lärarnas kompetens är den viktigaste faktorn för goda kunskapsresultat. Därför satsar oppositionen på något de kallar för ”lärarlyftet”. En stor satsning på fortbildning ska göras. Regeringen har satsat 3,6 miljarder och målet är att elevernas kunskapsnivå ska höjas betydligt.


    Maud och hennes mortlar

    Här sitter vi dagligen och bedömer politikerna, utan att veta någonting om deras personliga intressen eller för den delen, samlingar..
    Maud Olofsson samlar på mortlar, det offentliggjordes i Antikrundan.  Mortlarna symboliserar enligt Maud mycket, bland annat hennes intresse för mat.

    Maud Olofsson växte upp i Högbyn i Örnsköldsviks kommun, hon är gift med Rolf Olofsson, han är personalchef i Robertfors kommun.
    Den kritik som vanligast riktas mot Maud från journalister  är att hon inte alltid svarar på de frågor som journalisterna ställer.

    "Om journalisterna ägnade sig mindre åt beskrivningar av färgen på läpparna, skorna och klädseln skulle inte så många skrämmas bort av beskrivningen av partiledaren. För många tycker att det är obehagligt att läsa om Maud Olofssons utseende, tar illa vid sig"

    Citat taget från http://badlandshyena.wordpress.com/2010/01/15/journalister-hatar-maud-olofsson/

    Hur som helst, jag tycker i alla fall att det var givande att få veta lite mer om Maud Olofsson, för hon har tidigare känts ganska anonym för mig, och det vill man ju inte känna om sveriges mäktigaste kvinna.







    Sedan förstår jag inte vad det är som är så obehagligt med Mauds utseende; här till exempel sportar hon sitt 
    D&G-skärp.


    Skoj med skatter

    Ordet skatt har en ju en lätt negativ klang i folkmun. Den är besvärlig och pengarna "försvinner" ur plånboken, det kan vara svårt förstå var pengarna egentligen tar vägen. Det är ju svårt att tänka sig att den går till skolan för man läser ju ständigt i tidningen om hur den svenska skolan förfaller och elever som inte får någon betyg när det går ut nian. Skattepengarna kanske går till den här nya vägen som de ska bygga omkring Stockholm, Förbifart Stockholm eller vad den heter.

    Den sittande regeringen är väldigt mån om att folk ska ha "mer pengar kvar i plånboken" som uttrycker sig på sin hemsida. De har sänkt och tagit bort skatter i detta syfte. Men man kan ju undra vem det är egentligen som tjänar på det här. Här finns det lite olika åsikter, det högra blocket skulle nog påstå att alla vinner på det här eftersom när folket mer pengar så kan det konsumera och stimuleras marknaden vilket i sin tur leder till fler jobb och sänks arbetslösheten. Vänsterflanken däremot skulle är rent ideologiskt mer skatteglada. Det finns nog många bland som skulle säga att skattesänkningarna främst gynnar höginkomstagare då man får mer pengar tillbaka av Jobbskatteavdraget om man tjänar mer. Vänsterblocket tycker också det är viktigt med mycket staliga medel som kan man kan satsta på olika institutioner.

    Så det finns ju lite olika sätt att se på saken.



    -Och vad händer med kulturen?

    Ja, så har jag då dragit upp lite saker de olika partierna vill lova oss om kulturen. Kanske inte alltför intressant men nu tänkte jag gå tillbaka några steg

    Varför är det viktigt med kultur?

    Om man nu ska sitta och babbla om kultur kan man ju lika gärna reda ut frågan. När man säger kultur tänker jag mest att det är konst, det är till för nöje, njutning och trevnad och en smula allmänbildning. Och en del tankeställare. Men kulturen är inte bara något som ska få människor att må bra, det är även en viktig mötesplats för alla olika människor. Det är få ställen man har tillfälle att göra något med människor man annars inte alls skulle ha något att göra med. Om jag är en gymnasieungdom kanske inte jag brukar umgås eller dela upplevelser med människor i medelåldern eller yngre barn. Men inom just kulturen är detta möjligt. Det öppnar för samtal om föreställningar eller utställningar, man kan spela musik tillsammans eller bara känna gemenskapen av att uppleva något tillsammans. Och möten mellan olika människor är ju viktigt i ett samhälle för att öka förståelsen mellan människor.

    Människan mår även bra av att skapa konst. Det är ett sätt att uttrycka sig som inte kräver ord och man kan jobba mer med känslostyrd kommunikation. Det är viktigt att få använda sina kreativa sidor för att uttrycka sig.

    Kultur är inte minst viktigt för att en demokrati ska fungera! Det är ett sätt för människor att kunna kritisera och väcka tankar om samhället på ett sätt som når ut till många människor och lätt väcker diskussion. Det blir ett väldigt otrevligt samhälle om ingen kultur skulle finnas att tillgå, och det skulle inte på samma sätt finnas naturliga forum för möten, kritik och diskussion. Något de flesta i en demokrati är mån om.

    Därför känns det viktigt att kulturen bevaras och gör tillgänglig för så många som möjligt.

    Filippa

    Barnen är framtiden - Vänsterpartiet

    Precis samma sak med vänsterpartiet som med kristdemokraterna. De har ingen egen avdelning på sin hemsida angående förskolor. Det är endast genom ett antal artiklar på deras hemsida som förskolan nämns. Vad är det här? Förskolor borde ha en egen kategori för sig, det är en enorm del av samhället.

    Det jag hittar är åsikter från vänsterpartiets håll vad gäller förskolan, men även att de riktar kritik mot bland annat Jan Björklund.


    "Andra nya förslag är att stärka arbetslösas och föräldraledigas barns rätt till fritidshem på samma sätt som gäller för förskolan. Barn till arbetslösa och föräldrar ska dessutom ha rätt till förskola minst 30 tim/vecka. Vi vill lagstifta om rätten till ”nattis” för barn till föräldrar som arbetar på obekväm arbetstid. Vänsterpartiet vill också, enligt det nya utbildningspolitiska programmet, förbjuda vinst i fristående skolor och öka det statliga ansvaret för skolan."


    "Vänsterpartiet vill höja ambitionen för språk och matematik i förskolan, och det ska ske på barnens villkor. Därför måste utbildningen för förskollärare utökas till fyra år."


    "- Björklunds okunskap om fritidsverksamheten och dess betydelse för barnens utveckling är skrämmande. Redan i dag används fritidspedagogerna som resurs för lärare i stället för att vara ett komplement till skolan och erbjuda barnen en meningsfull fritid. Vi kan därför inte acceptera en förkortning av deras utbildning."


    "Det behövs mindre grupper i förskolan."

    "Regeringens satsning på kompetensutbildning för förskollärare har fel inriktning. Vänsterpartiets skolpolitiske talesperson Rossana Dinamarca menar att utbildningsminister Jan Björklund återigen visar prov på okunnighet.
    - I internationell jämförelse lyfts svensk förskola fram som ett pedagogiskt föredöme. Det är mycket olyckligt att Björklund vill ändra det, säger Rossana Dinamarca (v), skolpolitisk talesperson."

    "- Vi motsätter oss självklart inte resurser till förskolan men det som är viktigt att synliggöra är vilken sorts inriktning satsningen får. Björklund fortsätter sin linje med krav och disciplin. I jakten på mätbara resultat förstör han förskolan med sin ansats att skolifiera den, säger Rossana Dinamarca."


    "Vänsterpartiet vill att förskolan även fortsättningsvis ska verka för att utveckla barnens sociala och kommunikativa förmåga, och att lekens pedagogik för inlärning inte ska underskattas. För att små barn tidigt, redan innan de själva kan läsa, kommer i kontakt med berättelser, böcker och litteratur vill vänsterpartiet förskolornas tillgång till ett rejält bokbestånd skall säkras. En sammanhållen lärarutbildning och barngruppen om max 15 barn per grupp föreslås också."


    "Regeringens satsning på kompetensutbildning för förskollärare har fel inriktning. Vänsterpartiets skolpolitiske talesperson Rossana Dinamarca menar att utbildningsminister Jan Björklund återigen visar prov på okunnighet.


    - I internationell jämförelse lyfts svensk förskola fram som ett pedagogiskt föredöme. Det är mycket olyckligt att Björklund vill ändra det, säger Rossana Dinamarca (v), skolpolitisk talesperson.


    - Vi motsätter oss självklart inte resurser till förskolan men det som är viktigt att synliggöra är vilken sorts inriktning satsningen får. Björklund fortsätter sin linje med krav och disciplin. I jakten på mätbara resultat förstör han förskolan med sin ansats att skolifiera den, säger Rossana Dinamarca.


    Vänsterpartiet vill att förskolan även fortsättningsvis ska verka för att utveckla barnens sociala och kommunikativa förmåga, och att lekens pedagogik för inlärning inte ska underskattas. För att små barn tidigt, redan innan de själva kan läsa, kommer i kontakt med berättelser, böcker och litteratur vill vänsterpartiet förskolornas tillgång till ett rejält bokbestånd skall säkras. En sammanhållen lärarutbildning och barngruppen om max 15 barn per grupp föreslås också."

    Det vänsterpartiet visar är att de, inte förvånansvärt, är emot Jan Björklunds skolpolitik och är inte sena med att kommentera kritiskt. Jag håller med dem. Dessutom tycker jag det är hemskt att det krävs nattis för vissa barn vars föräldrar har yrken som gör att barnen inte kan sova hemma. Psykoligskt är det sannerligen tufft för många barn att vara utan en förälder på natten. En förälder har valt ett yrke men har man barn bör man ha gränser för hur långt man kan gå. Jag tycker att nattis ska finnas tillgängligt, men tycker systemet från början borde vara annorlunda.


    Barnen är framtiden - Kristdemokraterna

    I fortsättningen av min serie om partiernas politik om förskolan har det kommit till kristdemokraternas tur.

    Först och främst finner jag det irriterande att inte hitta en egen sida om förskolan på deras officiella hemsida. Men efter lite letande fann jag denna artikel som tydligast visar kristdemokraternas åsikter.

    "Det är glädjande att konstatera att allt fler barn föds i Sverige. De senaste årens statistik visar på nettoöverskott i befolkningskurvorna. Man kan fråga sig vad som ligger bakom att alltfler väljer att skaffa barn nu? Min förhoppning är att familjer ser det fantastiska i att se hur en individ utvecklas och att man som förälder också utvecklas i samma takt.


    Tyvärr kan man dock se ett skifte när det gäller synen på barn, utifrån de politiska förslag som presenterats i skollagskommittén. Socialdemokraterna och Vänstern lanserar ett storskaligt likriktningsprojekt där alla barn helst ska göra samma sak på samma sätt samtidigt. Det är en syn på barndomen som får genomslag i en mängd detaljer. Det är en syn på barnen som vi kristdemokrater avvisar.


    I utredningen som skollagskomittén har lagt, föreslås en ny målsättning i lagen. Alla barn skall gå i förskolan och inte hos dagmamma eller i öppen förskola. Barnen skall heller inte få vara barn, utan kallas elever. I Borås kommun betyder det att en sex månaders baby med blöjor och som inte kan gå och absolut inte kan prata skall kallas för elev. Det skall bedrivas undervisning i förskolan, om utredningens förslag går igenom. Man talar om pedagogik i stället för omsorg. Vi kristdemokrater menar att all barnomsorg måste utgå från att barn skall få vara just barn och känna trygghet genom lek och att få krypa upp i en famn och därmed utvecklas till harmoniska människor. Rubriken i lagen är nu Förskola i stället för Barnomsorg och enkelspårigheten är tydlig. Dagbarnvårdare kommer att försvinna trots att många barn idag behöver en mer hemlik miljö att vara i. Det tar inte förslaget till ny skollag hänsyn till.


    Idag är kommunerna, och i Borås varje kommundel, skyldiga att informera om vad som finns tillgängligt när det gäller barnomsorg. Förskola (dagis) som drivs av kommunen eller enskilt driven barnomsorg. Man har även skyldighet att informera om dagbarnvårdare (dagmammor) och öppen förskola. Enligt det nya förslaget är kommunen skyldig att informera om endast förskolan.. Inte nog med det, kommunen skall enligt förslaget även verka för att alla barn börjar i förskolan. Kommunala tjänstemän skall aktivt ta kontakt med småbarnsföräldrar och se till att barn från och med sex månaders ålder, som gäller i Borås, skrivs in i den kommunala förskolan. Alltså kommunala tjänstemän ska veta vad som är bäst för barn de aldrig har träffat. Om förslaget följs helt tvingas dessa tjänstemän att ställa dagbarnvårdare helt utanför eftersom man förordar allmän kommunal förskola. Ett sådant överhetsperspektiv är främmande för oss kristdemokrater. Vi menar att man alltid måste utgå från vad som är bäst för varje barn.


    Kristdemokraterna och Moderaterna är för närvarande de enda partier som i praktiken utformar sin politik med tanke på att även låginkomsttagare fullt ut ska kunna välja den barnomsorg som passar föräldrarna bäst, när barnen är små. Alla partier sa i valet att de vill ge mer tid för barnen. Men den praktiska politiken säger något annat. Nu har vi hört resultatet. Det fanns en ”brasklapp” med hos regeringen beträffande utökad föräldraförsäkring. Den lyder; om ekonomin tillåter. Vallöften med ekonomiska brasklappar är ingenting värda, endast ett sätt att gardera sig medan man lurar väljarna. Förhoppningsvis har inte de som nu skaffat barn gått på detta. Finansminister Ringholm har meddelat att ingen utökning kommer att ske inom överskådlig tid. Inte heller med centerns eller folkpartiets politik ges en möjlighet för de många barnfamiljer med låga inkomster som skulle vilja förlänga tiden med sin hemma med sitt lilla barn.. T.ex. tar man inte hänsyn till föräldrar med små barn i glesbygd.


    Utbildningsdepartementet menar att förskolan är det första steget i ett livslångt lärande. Det är möjligt att det schemalagda lärandet har sin plats i förskolan, men det livslånga lärandet börjar ju faktiskt från första början tillsammans med mamma och pappa i hemmet.


    Vi kristdemokrater ser förskolan som en viktig del i barnomsorgen. Därför är det viktigt att minska barngruppernas storlek. Men vi är emot ett system som tvingar in alla barn i förskolan i stora grupper, samtidigt som vi vet att rekryteringen av personal blir allt svårare.


    En större mångfald inom barnomsorgen är det enda rätta så att föräldrar som bäst vet vad deras barn behöver kan välja. Slopa därför de förslag som kväver barndomen och placerar alla barn i samma fack. Det är hög tid att försvara barndomen. Den går inte i repris!


    Else-Marie Lindgren, Riksdagsledamot Kristdemokraterna

    2005-03-03"

    Det som står i artikeln känns rätt och till barnens fördel. De anser att barn ska få vara barn och att barngrupperna ska bli mindre, att föräldrar ska få mer tid till sina barn och att rekrytering av personal blir allt svårare. Däremot hittar jag inget mer specifikt vad som ska göras åt personalbristen. Sedan är det riktigt svårt att avgöra hur aktuell denna information är eftersom artikeln gavs ut 2005. Om det finns mer aktuell information om  kristdemokraternas syn på förskola vill jag gärna ta del av den.

    Jag fann information om kristdemokraternas syn på barnomsorg där förskolan nämndes, men den informationen gavs ut 2003 och jag vill ha aktuell information trots om den givna informationen fortfarande är aktuell. Ett förslag är att de ska uppdatera mer.



    Studiemedel

    Centerpartiet vill

    • att studiemedlet höjs med totalt 700 kr/mån när det statsfinansiella läget så tillåter
    • att fribeloppet för bidraget höjs och inkomstprövningen för lånedelen slopas
    • att lärosätena tar ett ökat ansvar för genomströmningen av studenter
    • att åldersgränsen på 20 år för studier för vuxenutbildning tas bort
    • att arbeta för ett system för ett individuellt kompetenssparande och att detta också ska kunna nyttjas för kortare kurser upp till 8 veckor.


    Överlag tycker jag att centerpartiet har en bra syn på utbildning. Dock ställer jag mig lite skeptisk lite höjningen av studiemedlet, och jag säger detta väl medveten om att jag kommer få mobben emot mig.
    Att höja studiemedlet med 700 kr i månaden innebär självfallet att pengar måste tas någonannanstans ifrån. Jag tycker det är helt otroligt att man i Sverige kan studera och få betalt för det, och jag önskar verkligen att det ska fortsätta vara så, det är ju världsunikt. Dock undrar jag om det är nödvändigt men en sådan drastiskt höjning av studiemedlet, som redan är relativt högt. Många studenter klagar på att de har för lite pengar, men med tanke på vad de kostar staten (även då det kommer gynna landet i framtiden med fler utbildade) så är det väldigt bra betalt, för en sysselsättning som för tillfället inte gynnar någon.


    Kristdemokraterna - rättspolitik

    ”Trygghet i det lilla är trygghet i det stora.” Så lyder kristdemokraternas vision om framtiden där människor bryr sig om varandra och lever i gemenskap. Trygghet och säkerhet hänger ihop och för att människor ska kunna känna sig någorlunda trygga krävs reformer inom rättspolitiken.

    Sista december 2008 fanns det 18 321 poliser i Sverige, vilket alliansen tycker är alldeles för lite. Därför har de satsat hårt på polisutbildningar vilket inom en snar framtid ska resultera i ett polis antal på 20 000, ungefär en närpolis per tusen invånare.

    De anser även att familjens roll i det brottsförebyggande arbetet är central. I en trygg familj stärks barnens inre kontroll vilket hjälper dom att motstå frestelsen att bryta mot lagen.

    Det här är några av kristdemokraternas förslag inom ämnet lag och rätt, men det finns även fler:

    · En närpolis per tusen invånare.

    · En god familjepolitik är en grundläggande förutsättning för ett fungerande brottsförebyggande arbete.

    · Kriminalvården ska ha ett verkligt vårdande innehåll så att de som friges kommer ut och klarar av ett liv utan brottslighet.

    · Förbjud deltagande i och stöd till rasistiska och kriminella organisationer.

    · En för sexualbrott dömd pedofil ska under slutet på sitt straff, då denne är villkorligt frigiven, ordineras medicinsk och annan typ av behandling.


    Mina tankar:

    Fler poliser är självklart bra. Det säger ju sig självt att det resulterar i ett tryggare samhälle, i teorin. Men förtroende är någonting som många tappat inför rättsväsendet. Hur ska kristendomen återskapa det, undrar jag.

    Förbudet mot deltagande i kriminella och rasistiska organisationer är jag också positivt inställd till, för det ligger nära. Jag bor i en förort där kriminalitet är status, bland främst unga killar. De hoppar av skolan, begår småbrott och springer ärenden åt de äldre kriminella i hopp om att vinna respekt. Jag tror detta förbud, eller hoppas, skulle resultera i att färre påverkbara tonårskillar går med i gäng.


    är du lurad? eller har du koll??

    så var det snart dax för val! i tidningar på radio å tv får vi vår dagliga dos av politiksnack. "Mona Sahlin köper dyr lyxväska", "svenska folket har stort förtroende för Fredrik" men har du tänkt på vem som skriver allt? finns det en tanke bakom?
    hmmm...du tänkte säkert på den svenska yttrande och pressfriheten, att det inte är som i det Italienska imperiet!
    jag kommer därför att granska DN som varje dag läses tidningen av 883 000 personer, nära tio procent av landets befolkning mellan 15 och 79 år.

    DN är oberoende, står fri från partier, organisationer och ekonomiska maktsfärer. DN:s politiska hållning är liberal. Tidningen redigeras i liberal och frisinnad anda. Under en period av omskakande förändringar har DN att med ny skärpa hävda det öppna samhällets grundläggande värden, däribland upplyst förnuft och toleransklimat.

    så står det på DN:s hemsida. men samtidigt som de säger sig vara neutrala och oberoende ingår de i Bonnierkoncernen. värt att tänka på!
    jag hakar upp mig bara lite lite på slutet "....däribland upplyst förnuft...."som för mig låter som Voltair under upplysningen och att vara liberal är väl ändå ett ställningstagande? eller vad tycker du?
    liberalism är en politisk lära med olika inriktningar som betonar att den enskilda människan ska vara helt fri. Dels handlar det om frihet från tvång, alltså att alla ska få tycka och tänka som de vill. Dels handlar det om valfrihet, det vill säga att alla ska få starta företag, arbeta med vad de vill, köpa vad de vill, med mera

    Det här har inte jag hittat på utan det är faktiskt vad NE säger att liberalism är! så det så!
    så kolla mina inlägg varje dag, jag kommer att hålla stenkoll på DN så att du inte blir lurad när du försöker ta reda på vilket parti du ska rösta på!detta blir alltså en läsning med lupp och superduper -hybrid -neutrala- glasögon!
    hare gött

    Kristedmokraterna & äktenskap

    Jag har tänkt kring familjefrågan och kring Kristdemokraternas åsikter om hur en familj ser ut. Man kommer då obemärkt in på homosexuella äktenskap, något som Kristdemokraterna som enda parti bland alla de övriga står ensamma med åsikten att det är fel.
    På deras hemsida står det "Kristdemokraterna står för en familjepolitik som skapar valfrihet och rättvisa...". Detta är för mig paradoxalt att de anser att det är viktigt med valfrihet och rättvisa men utesluter valfrihet och rättvisa när det handlar om valet av partner.


    KD förespråkar en civilrättslig äktenskapslagstiftning som innebär att alla par oavsett läggning ska kunna registrera sin samlevnad hos någon myndighet för att sedan gifta sig i kyrkan. Men förslaget ger rätten att kunna reservera begreppet "äktenskap" till hetrosexuella äktenskap. Men begreppet kalls partnerskap för könsneutrala äktenskap. Detta är inte diskrimenering enligt KD eftersom partnerskapet innebär exakt samma rättigheter som äktenskapet. Enda skillnaden är ordet.

    KD menar: "Det finns ingen anledning att ändra innebörden av ett invant begrepp bara för förändringens egen skull.". Kristdemokraterna anser alltså att det inte finns någon anledning att ändra definitionen av "äktenskap", som funnits i tusentals år och omfattar alla kulturer. Det tycker jag var ett bra argument; "så har det alltid varit!" KD är så fruktansvärt nytänkande och hänger med i tiden. Partier ska ju inte följa samhällets utveckling för att bäst kunna forma en politisk plan för landets egen utveckling. Närå.

    En skola i värdsklass

    Eleverna i den Svenska skolan visar enligt statistik ett allt sämre studieresultat och då främst  inom de naturvetenskapliga ämnena. Barnen i grundskolan får i många fall inte får en stadig grund att bygga vidare på i gymnasiet och detta är en bidragande faktor till att resultaten kommer fortsätta att sjunka. Dessutom ökar problemen med mobbning och skolk. 

    Jag kommer i sju inlägg att skriva vad de olika regeringspartierna vill göra för att förbättra den svenska skolan och även reflektera kring detta.   

    #1 Folkpartiet

    En skola i världsklass, så lyder folkpartiets valspråk gällande skolan. För Folkpartiet är svenska skolan en av huvudfrågorna inför kommande val. Partiledare Jan Björklund, utbildningsminister och chef för utbildningsdepartementet är mannen bakom många av de genomförningar som skett i skolan under denna mandatperiod. Exempel på detta är:

    Folkpartiet har:

    Infört möjlighet för föräldrar som vill att få skriftliga omdömen om hur deras barn klarar skolan från första klass

    Föreslagit betyg från årskurs sex.

    Satsat 40 miljoner kronor på forskning om effektivare åtgärder mot mobbning

    Satsat pengar på en Läsa-skriva-räkna-garanti.

    Förbättrat lärarnas befogenhet att ta itu med mobbning och otrygghet i skolan

    Ökat stödet till universitetsforskningen.

    Ökat anslaget till universitet och högskolors grundutbildning.

    Infört möjligheten till ett ordningsomdöme i terminsbetygen.

    Infört en lärlingsutbildning på gymnasiet.

    Infört obligatoriska nationella prov från årskurs tre.

    Folkpartiet vill:

    Återinföra lågstadiet och lågstadieläraren.

    Avskaffa det individuella programmet och föra resurserna till grundskolan.

    Att grundskolan ska garantera elever fysisk aktivitet vid minst tre tillfällen per vecka.

    Åter göra staten till huvudman för skolan.

    Införa engelska från första klass.

    Erbjuda alla elever kinesiska på gymnasiet.

    Det är tydligt att Folkpartiet håller individen i centrum och försöka skapa möjlighet för fler människor att kunna forma sina egna liv. De strävar efter att satsa på elever som inte får tillräckligt med utmaning i skolan och partiet förespråkar att fler spetsklasser ska skapas där eleverna har chans att fördjupa sig i det ämne eleven visar fallenhet för. Naturligtvis ska även de elever som inte har så hög motivation få tillgång till specialpedagoger och en högre förväntning ska läggas på eleverna för att väcka deras motivation.

    Till följd av dessa åtgärder är tanken att vi i framtiden bättre ska klara av globaliseringens stora utmaningar. När konkurrensen ökar på den ekonomiska marknaden krävs det att vi är förberedda för att kunna behålla arbeten och välstånd i Sverige. Kunskap är ett av verktygen för att uppnå ett framgångsrikt Sverige.

    Jag kan hålla med folkpartiet på flera punkter. Den svenska skolan håller på att försämras och jag tror på att steget striktare åtgärder kan leda till förbättring. Däremot att exempelvis avskaffa de individuella gymnasieprogrammet är en alldeles för tidig och drastisk åtgärd. Var ska de elever som inte lyckas uppnå målen i kärnämnena hamna då? Om de blir tvungna att läsa om nian är det nog många som kommer att tappa motivation och självkänsla. Dessutom är det vanligt att anledningen till att en elev går ut med icke fullständiga betyg gundar i socialaproblem utanför skolan och för att ta in kunskap måste man prioritera sin egen hälsa först av allt. 


    Svar på tal

    Jag fick några kommentarer angående mitt tidigare inlägg som handlade om avstägning i grundskolan. Bland annat var en av dem väldigt kritiskt till förslaget om avstägning på grund av att vi har skolplikt här i Sverige. Som jag nämnde i mitt inlägg är avstägningen inte till för att göra den stökiga eleven mer motiverad i skolan, utan för att hjälpa de elever som faktiskt vill lyckas med sin utbildning, och detta kan vara svåruppnåeligt när man ständigt blir utsatt för motsatsen till arbetsro i skolan. Visst har vi skolplikt i Sverige, och denna avstängning handlar inte om mer än en vecka. Jag anser inte att det är motsägelsefullt över huvudtaget , med tanke på att båda dessa "åtgärder" (skolplikt och avstägning) är styrda utav lagen, och att påstå något liknande är enligt mig bara ett extremt barnsligt sätt att se på saken och att försöka utnyttja systemet. Skolan är till för utbildning, inte för att leka.  

    Vidare fick jag också en kommentar om att det finns en risk att eleven känner sig om möjligt ännu mindre motiverad i sin skolgång efter en avstägning och därmed förmodligen blir ännu stökigare. Jag tror knappast att eleven i fråga kommer att komma med någon sorts "hämnd" för att den blev avstäng och bete sig ännu värre i skolan, snarare förstå att det inte är okej att bete sig hur som helst.  Dessutom handlar denna lag inte om den utsatta eleven, utan återigen om de andra eleverna. Kanske är det dags att se till de duktiga eleverna för en gångs skull, istället för att prioritera de som stör.
    De som sätter sig emot detta förslag har förmodligen aldrig upplevt en riktigt störig elev, avstängning är ett nödvändigt ont som förhoppningsvis inte skulle vara just nödvändigt. Jag vill återigen poängtera att denna åtgärd syftar till det bästa för största möjliga andel, och som utilitarist kan jag inte annat än stödja detta.

    Vad ska vi göra med de äldre? #3

    Jag blev lite missnöjd med mitt förra inlägg. Det var både torftigt och otrevligt. För att kompensera det gör jag ett till redan idag, fast det är söndag.

    Man ser snabbt att äldrevården inte är en av VP(k)s hjärtefrågor. De har bara ett mycket kort stycke som kan sammanfattas med fem punkter:

     

    • Det ska in mer resurser, både genom personal och pengar
    • Ökad frihet och arbetsro för personal och äldre genom att man inte privatiserar utan stoppar konkurensen
    • Mer promenader
    • Äldrevården måste bli mer jämnställd, mer män på kvinnodominerande poster
    • De äldre som inte har svenska som modersmål måste kunna erbjudas vård på andra språk
    Det som var ett stort plus med vänsterpartiets sida var att man kunde lyssna när en datorröst läste upp texten! MYCKET pedagogiskt!
    Anna funderar
    Man ser helt klart en skillnad mellan Vp och de två allians partier som jag tidigare skrivit om. Vänstern går tvärt emot deras tänk med privatisering utan vill till och med stoppa konkurrensmöjligheter. De vill att alla äldreboenden ska vara statligt ägda och lika bra alltså. De tar också upp frågan om jämställdhet som jag gillar. De skriver inte heller något om att anhöriga ska vara hemma och ta hand om sina gamla föräldrar, det tycker jag är bra. Det är välfärdstänk tycker jag.

     


    Vad ska vi göra med de äldre? #2

    Sen mitt förra inlägg har jag fått många kommentarer från mina vänner. De tycker ämnet jag valt är lamt och töntigt. Kanske har synen på de äldre förändrats på senaste tiden? Eller? På stenåldern kastade man de gamla och sjuka ner för stup när de blev en för stor belastning för familjen, och i Emil i Lönneberga hotas Krösa Majja med att skickas till fattighuset, lika så i Kulla Gulla. Ser samhället de gamla som en ren belastning som bara tar pengar? En viktig sak att ha i åtanke är alla de pengar de har dragit in till samhället under sitt liv som skattebetalare.

    Det får mig att tänka på en till sak Moderaterna vill införa som jag glömde nämna i mitt förra inlägg, de vill höja skatten för penisionärer. De vill att de ska betala mer än arbetande. De tycks ha glömt att de gamla arbetat och betalat skatt i hela sitt liv. Kommer detta leda till att folk drar sig allt mer för att gå i pension och istället jobbar kvar? Och kommer inte då ungdomsarbetslösheten öka eftersom det aldrig lämnas några lediga jobb? Ja, jag tror det.

    I detta andra inlägg i serien ska jag titta efter vad vårt liberala parti tycker, Folkpartiet.

    De skriver inte så mycket i ämnet, men de är noga med att se till att de äldre ska få hög kvalité på vården och får en respektfull behandling. De vill att de som arbetar inom äldrevården ska få mer frihet och för att det ska bli en attraktiv arbetsmarknad. De ska få möjlighet till flexiblare arbetstider och ett större urval av arbetsgivare (genom mer utförsäljning?) De vill införa följande:

    • Införa en parboendegaranti för äldre par.
    • Att varje äldreboende ska ha en medicinskt ansvarig läkare.
    • Att alla ska kunna välja egen husläkare.
    • Att det ska finnas en äldreombudsman i varje kommun som oberoende av kommunen och landstinget arbetar för de äldres rättigheter.
    • Ha mer valfrihet vid val av vårdgivare.
    • Satsa mer på forskning om åldrandets sjukdomar och äldreomsorg.
    • Skapa en värdighetsgaranti som ger rätt till ersättning om kommunen inte uppfyller högt ställda kvalitetskrav.

    De skryter också lite om vad de själva har genomfört under årens lopp. Det tänkte jag vi skulle kika lite närmare på:

    • Ökade resurser till äldrevården.
    • Ett investeringsstöd på en halv miljard om året för att påskynda byggandet av särskilda boenden och trygghetsboenden.
    • Ökade resurser för att utveckla en kvalitativ äldreomsorg, exempelvis genom öppna jämförelser med rapportskyldighet för vårdenheter samt äldreboenden.
    • En utredning har gett förslag till regeringen om en värdighetsgaranti.
    • Att särskilda medel går till forskning inom äldrevården.
    • Regeringen satsar på kompetensutvecklingsprojekt för personal inom vård och omsorg av äldre.

    Ja titta där. Det lät ju väldigt bra.

    Anna funderar
    Folkpartiet är alldeles för tråkiga och inetsägande för att man ska kunna ha några åsikter om dem. De säger bara att de ska lägga massa pengar på olika saker, jaha. Vart ska de få de pengarna från då? Det finns nästan inget konkret känner jag. Eftersom de knappast får bilda regering så behöver de inte säga så vettiga saker heller, eftersom de aldrig kommer att behöva stå till svars för vad de säger. Därför kan de med all rätt få vara lite sådär mysslöa som jag vet att bara Jan Björklund kan vara.





    Barnen är framtiden - Miljöpartiet

    Det må vara tjatigt från min sida att ständigt dra upp förskolan i rampljuset. För utomstående läsare är detta såklart någonting nytt men för min klass däremot inte. Alldeles nyligen presenterade jag och Emma Irigoyen en genusundersökning i fokus på förskolor i det senaste skolprojektet, Gender Bender. Anledningen till detta återkommande tema är enkelt förklarat av mitt personliga intresse för barns utveckling.

    Enligt min åsikt läggs det för lite resurser på förskolan. Barngrupperna är för stora och personalen för få. Detta leder till en rad olika konsekvenser som drabbar barnens utveckling. Många barn syns inte och får inte den uppmärksamhet de behöver. Personalen blir utslitna fortare än om barngrupperna hade vart mindre. Ett annat problem är bristen på förskoleplatser. Ett barns start i livet avgör hur den fortsatta utvecklingen fortgår. I sju inlägg framöver kommer jag att ta upp de olika partiernas åsikt om förskolans verksamhet och följande vad jag anser om det.

    Först ut valde jag miljöpartiet, och på deras hemsida finns det en egen sida med information med deras politik angående förskolan.

    "Vi vill att det ska finnas en mångfald av verksamheter för barn som ger varje barn och ungdom de bästa förutsättningarna att utvecklas.

    I förskolan måste man fritt få arbeta utifrån barnens egna förutsättningar, med utgångspunkt i den fria leken och respekten för barnets trygghet och integritet.

    I många kommuner finns naturskolor. Utomhuspedagogik som naturskolorna utvecklat sprider sig till lärare i alla vanliga skolor. Allt fler skolor arbetar aktivt med utomhuspedagogik och förstår vikten av att inte låta skolan verksamhet och undervisningen begränsas av fyra väggar.

    Barngruppernas storlek och personaltätheten inom förskolan bör därför bygga på en bedömning av vad som är bäst för barnen snarare än ekonomiska överväganden.

    Vi vill skapa möjligheter för föräldrar att vara hemma med barnen under de första levnadsåren, att låta barnen vara på familjedaghem eller att ge dem plats på en enskild eller kommunal förskola som passar barnets behov. Föräldrar ska kunna bli kommunala dagbarnvårdare åt eget barn".


    Miljöpartiet visar genom denna text att barnen är en viktig del av samhället och att varje barn är olika. Det är psykologiskt bevisat att det finns barn som behöver vara hemma flera år med sina föräldrar för att utvecklas så mycket som möjligt innan de klarar av att komma till skolan. Det är bra att miljöpartiet fokuserar på detta. Jag tycker om att de anser att vad som är bäst för barnen går före ekonomiska överväganden. Då barnen är så pass viktiga och kommer ta över samhället i framtiden bör så mycket resurser som möjligt läggas på dem. Det jag önskar nämndes i deras politik är att förskolor bör satsa mer på genuspedagogik eftersom det gynnar varje individs utveckling och jämställdheten. Sammanfattningsvis är jag ändå rätt nöjd med deras åsikter.
             


    Avstängning

    Elever på grundskolan kan sedan den borgliga regeringen kom till makten bli avstänga från skolan under veckas tid om denne vid upprepade tillfällen varit stökig och stört lektioner och andra elever.
    Enligt socialdemokraten Lena Sandlin borde "högern få sig en lektion". Hon anser att högerns politik är ett naivt försök att få ordning i skolan och att högern i och med detta förslag vänder ryggen till skolans svagaste elever.

    Lena Sandlin nämner även att det är viktigt att de stökiga eleverna får hjälp, och inte bara blir bestraffade. Här tror jag att Lena fullkomligt har misstagit sig angående hela lagförslaget; förmodligen har både lärare och rektor försökt med både det ena och det andra innan man tar till en sådan drastisk åtgärd som avstägning.

    "i deras värld finns tydligen inte trasiga familjer och sociala problem. I högerns Sverige tycks bara välartade elever och trygga familjer finnas." skriver Lena Sandlin. Jag tycker snarare att det verkar som att vänstern i det här fallet tror sig leva i ett utopiskt samhälle där elever som på allvarliga sätt stör både arbetsro och trygghet i skolan, hel t enkelt inte existerar, och att allting alltid kan lösas med ett samtal med föräldrar.

    Kanske är det dags för de svenska eleverna att förstå att skolan inte är ett dagis för tonåringar, framförallt när man påverkar de oskyldiga eleverna genom sitt dåliga uppträdande. Förmodligen är avstägning i somliga fall, och jag påstår inte att de är många, det enda sättet att visa för eleven att man menar allvar; att det inte är godkänt att störa och förstöra andras utbildning. Självfallet är detta inget som gynnar eleven i fråga, men i det här fallet handlar det inte om att gynna störningsobjektet, utan att befria de elever som utsätts för en stökig skolmiljö.

    /Candy Love

    Det kommer handla om jobben

    Hetaste frågan inför valet i höst verkar bli jobben. Inte så konstigt när arrbetslösheten i mars var på över 9%. Vår regering lovade ju att de skulle ta itu med denna fråga, men har under krisen bara stått passiva. Sven-Otto Littorin tröstade oss med att det kommer bli två skitår, det kallar jag inte ansvarigt. De har sänkt skatten för att sedan upptäcka att det blir för lite pengar till att behålla alla jobb i offentlig sektor. Ska man inte satsa på offentliga sektorn när de privata företagen lägger varsel? Det brukar ju heta att investera sig ur en kris.
    Nej, alliansen har inte klarat av arbetslösheten, men de kan ju alltid skylla ifrån sig. Men en sak jag undrar, varför blir det alltid kris när borgarna fåt styra landet?


    -och vad händer med kulturen?

    Snart är det val och vi börjar kanske alla fråga oss vad som kommer att hända. Den mest aktuella frågan inför hösten är antagligen vilken arbetsmarknadspolitik de olika partierna för och hur vi ska kunna uppnå högre sysselsättning. Alla talar om mer välfärd och återhämtning efter krisen. Men vad händer egentligen med kulturen? Tänkte ta och kolla upp vad de olika partierna säger och samanfatta lite kort.

    Vänsterpartiet
    -Kulturen är en viktig del av välfärden
    -Statusen som kulturarbetare ska höjas och man ska kunna försörja sig på det
    -Kulturskolan ska vara avgiftsfri
    -Värnar om den ickekomersiella kulturen

    Socialdemokraterna
    -
    Kultur för alla!
    -Den svenska kulturen ska visa på Sveriges mångfald och överbrygga skillnader mellan människor
    -Ska satsa på så kallad seniorkultur, mer kultur på servicehur och äldreboenden
    -Lägre avgifter på kultur-och musikskolor

    Miljöpartiet
    -Kulturen är en del av välfärden och demokratin därför måste samhället skapa förutsättningar
    för ett rikt kulturliv
    -Stor spridning och låga kostnader är en förutsättning för kultur
    -De som väljer att ägna sitt liv åt en professionell kulturutövning ska ha liknande ekonomiska villkor som andra
    arbetstagare
    -Vill genom regionala kulturfonder flytta makt från staten till lokalt och regionalt beslutande

    Centerpartiet
    -Olika regioner ska kunna använda statens bidrag till kulturen med frihet för att kunna utveckla olika slags kultur
    i olika regioner.
    -Vill satsa mer på kultur inom vård och omsorg
    -Ge kulturen mer utrymme i skolan och förskolan så att unga får utvecklas i kreativitet och tolerans
    -Rimliga villkor ska skapas för allmänna samlingslokaler för amatörkultur

    Kristdemokraterna
    -
    Fritt inträde för barn och ungdomar på alla statliga och regionala museer i hela landet
    -Gör det möjligt för arbetsgivare att bidra till sina anställdas kulturella upplevelser genom ett system med
    kulturcheckar
    -Öka insatserna för kulturmiljövård
    -Stärk insatserna för kultur och hälsa bland annat genom ökade kulturaktiviteter på sjukhus och äldreboenden

    Folkpartiet
    -Förnya de kulturpolitiska målen och ta bort målet ”motverka kommersialismens negativa verkningar”
    -Kultur ska integreras i skolans pedagogiska verksamhet
    -Erbjud lärare kompetenshöjning i kultur
    -Avskaffa filmcensuren

    Moderaterna
    -Bygga ut satsningen på skapande skola till att omfatta alla elever i grundskolan
    -Underlätta för kultursponsring
    -Ge ökade resurser till forskning kring sambandet kultur och hälsa
    -Ge kulturskaparna bättre förutsättningar för sitt arbete

    Här var lite fakta. Nästan gång kanske jag skriver något intressant. Eller inte. Läs och fundera.

    Filippa

    Vad ska vi göra med de äldre? #1

    Medellivslängden i Sverige idag är 80,86 år, och på 20 år har den ökat med fyra år. Många forskare tror att det här med att leva länge är en trend som kommer hålla i sig. Vår sjukvård är oerhört bra, Sveriges folk verkar kunna härda ut vilken sjukdom som helst, barn dör inte längre och mödradödligheten har sedan 1800-talet minskat till nästan obefintlighet. Vad blir då konsekvenserna? Jo, vi får extremt mycket gamlingar i Sverige! Eftersom jag avser att själv bli gammal en dag ska jag se var samtliga parier i riksdagen vill göra för de äldre i Sverige.

    Partiet jag börjar med i serien är Sveriges näst största och inför valet går de med parollen: "full fart bakåt".

    Moderaterna går hårt ut med att penisionärerna ska ha det riktigt bra och ha riktigt stor valfrihet. De säger att välja äldreboende ska vara lika personligt och enkelt som att fixa ett telefonabonemang. Vinner de nästa mandatperiod så vill de införa en ny lag, LOV. Lagen om valfrihetssystem. Man ska få välja vilket man vill, och välja bort det man inte vill ha. Privat och kommunalt, valfriheten först.

    De säger att de som jobbar inom äldrevården har det väldigt svårt. Det finns ingen plats för kreativitet och nytt tänkande efter Sociealdemokraternas långa styra. Organisationerna är stelbenta och och fyllda av tung byråkrati. Därför ska de underlätta för de som arbetar på äldrevården att bryta sig ut och starta egna privata verksamheter. Detta kommer att leda till att att kvalitén och friheten ökar i och med att konkurensen också gör det.

    Man vill satsa på gruppboenden för äldre som är för friska för att hamna på äldreboende men för trötta för att gå ut och upprätthålla sina sociala kontakter. Där kankse det finns en jour i receptionen om det skulle hända någon och nån som kan komma och byta en glödlampa om något gått snett.

    Moderaterna har också skrivit 5 konkreta vallöften inför valet. Här kommer de:

    • Öka valfriheten inom älderomsorgen
    • Införa en värdighetsgaranti som ska gälla alla äldre
    • Skapa nya former av boenden
    • Öka läkartillgången och utveckla den sociala delen i äldreomsorgen
    • Satsa på anhörigvåden för att underlätta för den som vårdar en närstående
    Anna funderar:

    Jag känner inte att jag skulle vilja bli gammal i ett sådant här samhälle faktiskt. Att privatisera och tjäna pengar på äldrevården tror jag inte ger en sund verksamhet. Jag tror snarare det leder till att man slarvar med patienterna och stoppar profiten i egen ficka än att kvalitén ökar.
    En annan sak jag reagerade starkt på var det sista vallöftet. De menar alltså att allt fler ska ta hand om sina föräldrar så att staten ska slippa betala. Vilka kommer behöva ta hand om dessa gamlingar? Jo kvinnorna antagligen. De kommer säga upp sig från sina jobb och bli hemmafruar som byter blöjorna på både barnen och mormor.


    RSS 2.0