Ung arbetslöshet - Moderaterna

Det andra partiet jag valt att se på angående den unga arbetslösheten är moderaterna.  De lägger på sin hemsida in en känga mot oppositionen då de antyder att ungdomsarbetslöshet inte uppstod p.g.a. den nuvarande krisen utan att den även under goda tider i Sverige varit värre än många andra länder. Detta i sin tur menar man berott på en dåligt fungerande arbetsmarknad där utanförskap under många år tilläts växa fram. De menar också att många unga saknar fullständiga gymnasiebetyg eller har genomgått en utbildning med svag arbetsmarknadsanknytning, vilket också försvårar jobbsökandet


Moderaterna har enligt sin hemsida under mandatperioden försökt hantera problemet genom att bl.a. sänka arbetsgivaravgifterna för alla under 26 år. Nystartsjobb för bl.a. unga och utrikes födda har inrättas och man har förbättrat möjligheterna för tidsbegränsade anställningar till två år. De har också reformerat ersättningssystemet genom att ta bort studerandevillkoret, något de menar ska uppmuntra till arbete. Till sist har de även breddat vägarna till arbetsmarknaden genom lärlingsplatser och yrkesutbildning. De menar att de med detta nått viktiga framsteg och att det är en arbetslinje som på lång sikt kommer minska ungdomsarbetslösheten. Samtidigt klargör de att det inte föreligger någon snabb lösning på problematiken då det är ett strukturellt problem som länge präglat Sverige.

Det man vill göra för att arbeta för ytterligare förbättringar är att fortsätta på den tidigare inslagna vägen mot att stärka kunskaperna i skolan, göra det mer lönsamt att arbeta, skapa flexibilitet vid anställningar och bredda vägarna till arbetsmarknaden. Man vill även sänka trösklarna till arbetsmarknaden samtidigt som anställningstryggheten bevaras. De tycker det exempelvis vore önskvärt om fler branscher använde sig av lärlingsanställningar för att på så sätt underlätta övergången från skola till arbete. De har även uttryckt några mål i punktform, vissa redan inkluderade;

  • Att alla ungdomar ska få en bra start i livet och en bra utbildning utifrån sina egna förutsättningar.
  • Satsa på bättre kvalitet i skolan, fler valmöjligheter, lärlingsprogram i gymnasieskolan och bättre yrkesförberedande program.
  •  Fortsätta att arbeta för att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten, till exempel genom läringsanställningar i syfte att underlätta övergången från skola till arbete.
  • Arbeta för fler riktade insatser för ungdomar, som den införda halverade arbetsgivaravgiften för alla upp till 26 år. En reform som innebär att det blir hälften så dyrt att anställa en ung person.


Vad anser jag?
Rent spontant kan jag säga att jag inte är vidare imponerad av moderaternas politik ifrågan. Visst, okej, de säger saker som att de vill minska arbetslösheten, att alla ungdomar ska få en bra start i livet och en bra utbildning utifrån sina egna förutsättningar. Men å andra sidan, vilket av de övriga partierna skulle motsätta sig detta?  Jag blir också skeptisk då de påstår sig ha breddat vägarna till arbetsmarknaden genom lärningsplatser och yrkesutbildning samtidigt som de minskat på komvux och tagit bort studerandevillkoret. Det blir rätt ironiskt att moderaterna gång på gång uttalar sig om att minska risken för utanförskap då jag snarare tycker de uppmuntrar till det. Jag tycker att de med motiveringen av borttagandet av studievillkoret skapar en stress, en stress de även skapar med borttagandet av komvux; att man hela tiden måste hänga med. Gör man det, jo då riskerar man inget utanförskap men så fort man bara halkar efter lite är man fast i fällan. Lärlingsanställningar tyckte jag var det bästa förslaget man hade att komma med då jag håller fast vid att visa bättre visar sin kunskap i praktisk form och att det kan vara ett bra sätt att få kontakter inom branschen. Men denna väg räcker inte, tänk om man vill läsa upp något ämne till ett yrke som inte har möjlighet att ha lärlingsanställningar eller som kräver ett visst betyg? Jag tycker ihuvudtaget att de hade väldigt lite att komma med i frågan då de mest skyllde ifrån sig samtidigt som de inte kunde förklara vad det strukturella problemet beror på. 

                                                                                                                                                                                                     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0