Kvinnors trygghet #5

Per Ankersjö från centerpartiet skriver:

Med en genomtänkt stadsplanering kan vi minska känslan av otrygghet. Sterila, folktomma, nedklottrade och skräpiga miljöer bidrar till otrygghetskänslor. Dessa platser kan omdanas, belysas och hållas efter bättre än idag. Ett exempel är Slussen.

En mer levande stad nattetid med generösare öppettider och mer kollektivtrafik ökar tryggheten. Vi vill också utveckla verksamheten med trygghetsnummer. Frivilliga trygghetsvandrare kan också möta upp vid tunnelbanestationer och följa med en bit på vägen hem.

 

Centerpartiet skriver även om våld mot kvinnor:

Mäns våld mot kvinnor sker ofta inom hemmets väggar. Det innebär att gärningsman och brottsoffer i de flesta fall har en nära relation. Detta leder till låga anmälningssiffror och särskilda utredningssvårigheter. När brottet är begånget är det av största vikt att samhället kan ställa upp för de utsatta kvinnorna. Här spelar såväl kvinnojourerna som polisen en viktig roll som hjälp och stöd. Samhällets åtgärder måste syfta till att begränsa gärningsmannens rörelsefrihet och inte brottsoffrets.

Centerpartiet vill:

  • utbilda myndigheter och myndighetspersoner som kommer i kontakt med hotade eller misshandlade kvinnor så att deras kunskaper i ämnet blir större
  • ha en ökad forskning om den som misshandlar, om metoder och utveckling av hur en som misshandlas ska behandlas
  • garantera brottsoffret rätt till skydd, förtur till bostad och ekonomisk hjälp
  • ge hotade kvinnor direkt tillgång till trygghetspaket och larm
  • förkorta polisens och åklagarens handläggningstider vad gäller våld i nära relationer
  • att straffskalorna för våld mot kvinnor och barn ska förändras så de speglar det allmänna rättsmedvetandet på ett bättre sätt
  • att barn som tvingas leva med våld inom familjen även i lagens mening ska anses utsättas för psykisk misshandel
  • att besöksförbud ska kunna kompletteras med beslut om elektronisk övervakning

 

Centern har ungefär samma punkter som de andra partierna har tagit upp, men jag tycker att centern har plockat ur de bästa. Du vill både satsa på kunskap och effektivisera åtgärderna.

Att ge mer stöd åt brottsoffer tycker jag om. En kvinna som blir misshandlad hemma och vill lämna sitt hem, det sista hon borde oroa sig över är att hon blir bostadslös, då tror jag att rätten till bostad kan förändra den situationen. Däremot vet inte jag om det kommer att fungera. Min syn på Stockholms bostadspolitik är inte särskilt positiv och jag tror att det kan påverka skyddet till brottsoffer.

Jag kan inte hålla med Per Ankersjö om att det är sterila, folktomma, nedklottrade och skräpiga miljöer som bidrar till otrygghetskänslor. Jag tror att belysning gör skillnad, men en miljön i sig spelar inte så stor roll. Och Per ser väl inte ur andras perspektiv direkt när han ger slussen som ett exempel på en plats som ska omdanas för att blir trygg. Många håller absolut inte med honom och känner sig trygga på slussen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0