Höjt studiemedel

#4 Centerpartiet

Centerpartiet vill gynna studenter som satsar på en högre utbildning. Det är viktigt att man inte avstår att plugga bara för att man ser studieskulden som en alltför stor belastning. För att studenterna ska få ut maximalt av sin utbildning ska de uppmuntras med ett höjt ekonomiskt stöd.

Därför vill centerpartiet satsa på att förbättra studenternas ekonomiska situation. Att dessutom som student skapa sig ett kontaktnät inför kommande arbetsliv är något Centerpartiet ser som en viktig del av studenttiden, därför vill de att så många som möjligt ska satsa på extrajobb vid sidan av utbildningen om tid finns, men också för att det ger tillskott i ekonomin.

Alliansregeringen kommer att höja studiemedlet med 350 kr/mån from 1 januari 2010 och from 2011 höjs fribeloppet med cirka 30 000 om året.

Centerpartiet vill

  • att studiemedlet höjs med totalt 700 kr/mån när det statsfinansiella läget så tillåter
  • att fribeloppet för bidraget höjs och inkomstprövningen för lånedelen slopas
  • att lärosätena tar ett ökat ansvar för genomströmningen av studenter
  • att åldersgränsen på 20 år för studier för vuxenutbildning tas bort
  • att arbeta för ett system för ett individuellt kompetenssparande och att detta också ska kunna nyttjas för kortare kurser upp till 8 veckor.

Detta ser jag som en mycket viktigt fråga. Som studiemedlet och tillgången till studielån ser ut nu, är det precis att man har möjlighet att klara sig när månaden är slut om det inte finns sparade pengar. När sommarmånaderna kommer är det för många svårt att få ekonomin att gå ihop eftersom att lönen från sommarjobbet först kommer en månad senare. Utöver det är studierna på heltid för många och då hinner man inte med att jobba vid sidan om. Därför är det självklart att det borde satsas mer på studenterna, det är en samhällsinvestering för framtiden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0