Valrörelserna sätter skolorna i blåsväder

På sin hemsida tar socialdemokraterna upp att trots att de olika partierna har olika önskningar kring hur den svenska skolan ska se ut, så borde de egentligen snarare satsa på att samsas. 

"Vår förhoppning är fortfarande att nå överenskommelser men under tiden går vi vidare med våra konkreta förslag om hur vi kan utveckla och förbättra skolan för alla. Sveriges alla elever och lärare måste få arbetsro, och förtjänar bättre än att bli behandlade som ett slagträ i valrörelser."

De menar att ett barn som går tolv år i skolan kan komma att få uppleva de förändringar som kan komma till följd av fyra olika regeringar under sin skoltid. Elever och lärare får inte arbetsro och vet aldrig riktigt vad som gäller. En gemensam långsiktig skolpolitik är något socialdemokraterna säger att de lägger stora förhoppningar på och vill arbeta för, men att de inte fått någon som helst positiv respons från de borgerliga partierna. 

Om de olika sidorna skulle kunna samsas om en skolpolitik som inte kommer ställas inför stora förändringar i ett maktskifte så tycker jag att det skulle vara mycket positivt. Att hela tiden ändra på hur skolan ska se ut tar bort fokus och resurser från eleverna. Att anpassa dessa förändringar till ett helt skolsystem tar, för elever som för lärare, inte bara några dagar. Och om de nya reglerna har lyckats fått fäste under fyra år för att sedan ändras igen, ja då är det inte konstigt att skolan skadas. Lärare måste veta hur de ska arbeta och planera, precis som eleverna måste få veta vad som gäller. 

Ett problem är dock att få en bra balans mellan ett samtycke över partigränserna och samtidigt behålla den möjligheten för förbättringar som skillnader i partiernas politik skapar. Det finns ju en mening med att det finns olika partier; deras olika åsikter ska kunna spegla folkets åsikter som sällan är likadana. Genom diskussionerna som skapas växer nya förslag och lösningar fram. Socialdemokraterna säger "under tiden går vi vidare med våra konkreta förslag om hur vi kan utveckla och förbättra skolan för alla" och alltså verkar de inte villiga att helt uppoffra sina partipolitiska åsikter inom området, utan snarare försöka komma fram till gemensamma lösningar i så stor utsträckning som det går. Men det gäller att vara försiktig, för det kan vara svårt att hitta den balansen.

Om det är så att det skulle det gå att kompromissa med de mest grundläggande bestämmelserna kring skolan, såsom betygssystem, så skulle det ju alltså inte sitta helt fel. Trots eventuellt några sura miner hos enstaka väljare skulle nog skolan vinna på det. Och vinner skolan på det, vinner samhället och därmed alla på det i längden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0