-Och vad händer med kulturen?

Ja, så har jag då dragit upp lite saker de olika partierna vill lova oss om kulturen. Kanske inte alltför intressant men nu tänkte jag gå tillbaka några steg

Varför är det viktigt med kultur?

Om man nu ska sitta och babbla om kultur kan man ju lika gärna reda ut frågan. När man säger kultur tänker jag mest att det är konst, det är till för nöje, njutning och trevnad och en smula allmänbildning. Och en del tankeställare. Men kulturen är inte bara något som ska få människor att må bra, det är även en viktig mötesplats för alla olika människor. Det är få ställen man har tillfälle att göra något med människor man annars inte alls skulle ha något att göra med. Om jag är en gymnasieungdom kanske inte jag brukar umgås eller dela upplevelser med människor i medelåldern eller yngre barn. Men inom just kulturen är detta möjligt. Det öppnar för samtal om föreställningar eller utställningar, man kan spela musik tillsammans eller bara känna gemenskapen av att uppleva något tillsammans. Och möten mellan olika människor är ju viktigt i ett samhälle för att öka förståelsen mellan människor.

Människan mår även bra av att skapa konst. Det är ett sätt att uttrycka sig som inte kräver ord och man kan jobba mer med känslostyrd kommunikation. Det är viktigt att få använda sina kreativa sidor för att uttrycka sig.

Kultur är inte minst viktigt för att en demokrati ska fungera! Det är ett sätt för människor att kunna kritisera och väcka tankar om samhället på ett sätt som når ut till många människor och lätt väcker diskussion. Det blir ett väldigt otrevligt samhälle om ingen kultur skulle finnas att tillgå, och det skulle inte på samma sätt finnas naturliga forum för möten, kritik och diskussion. Något de flesta i en demokrati är mån om.

Därför känns det viktigt att kulturen bevaras och gör tillgänglig för så många som möjligt.

Filippa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0