Kvinnorelaterat våld har ökat påtagligt, lösning?

Omkring 29 100 fall av misshandel mot kvinnor över 15 år anmäldes under 2009. (BRÅ) Så inleds Brås (brottsförebyggande rådet) rapport publicerad i februari 2010 under deras tema: våld mot kvinnor. Vidare går det att läsa om att antalet anmälda fall av kvinnomisshandel har ökat under lång tid. Att fler fall har anmälts kan förklara ökningen, och att mörkertalet har minskat.  Statistiskt sett har de polisanmälda misshandelsfallen mot kvinnor ökat med 150 procent sedan år 1982. Sedan år 2000 fram till 2007 har ökningen varit 31procent.

http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=7&module_instance=2

Att de anmälda misshandelsfallen mot kvinnor har ökat markant ses på statistiken given av BRÅ . Miljöpartiets förslag för att stödja offer såsom att motverka kvinnomisshandel inkluderar: kriscentrum för kvinnor, kvinnojourer, tjejjourer, kvinnoforum och ideella föreningar.  Enligt partiet kompletterar dessa nämnda verksamheter varandra, de blir tillsammans en ”grundpelare” för de alternativ som finns att tillgå för utsatta kvinnor. De sätter även krav på kommunerna i fråga och de tar upp några riktlinjer. Exempelvis:

att kommunen gör en kartläggning avseende behovet av skyddsboenden/lägenheter som uppstår i samband med kvinnomisshandel

att kommunen i samverkan med övriga aktörer på bostadsmarknaden finner långsiktiga lösningar till bostadsproblematiken för våldsutsatta kvinnor

att kommunen ska intensifiera det förebyggande arbetet mot kvinnovåld

 http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=146264

 I rapporten ”Allians för jämställdhet” som går att finna på moderaternas hemsida står det om hur de har tacklat problemet samt framtida förslag. De påpekar bland annat hur de för första gången har inkluderat och omfattat hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer i det samlade arbetet mot våld mot kvinnor.

 De vill främst satsa på utbildningsinsatser, lagändringar (främst inom socialtjänstlagen), skydd och stöd, insatser för förövarna, bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

 http://www.moderat.se/web/om_jamstalldhet_1.aspx

 Alla åtgärder som gynnar utsatta individer, kvinnor i detta fall är alltid något positivt. Båda partierna skriver att det handlar om en jämställdhetsfråga, där kvinnorna förlorar sin frihet och integritet. Eftersom alliansen rapport är lite längre står det mer utförligt om deras önskade åtgärder. En stor aspekt tycks vara utbildning, de har satsat på att utbilda både anställda inom olika professioner och ideellt engagerade.

 Miljöpartiet har möjligtvis inriktat sig på mera ”akuta” åtgärder, de förespråkar starkt olika jourer, tillfälliga boenden och stöd. Även om de ser brister i vissa av dessa samlingsplatser för kvinnor som att de inte alltid är bemannade eller att telefontiderna är få. Så ser de potential i en satsning och utbyggnad.

 Som kvinna, utsatt för våld, ensam, utblottad och rädd måste nog det vara svårt att ta första steget till att få hjälp. Därför kan jag tänka mig att sådana samlingsplatser för utsatta kvinnor som miljöpartiet beskriver är underlättande i en sådan tung situation. Om det bara är muntligt stöd och uppmuntring som behövs kan det tillgodoses, men även mer akuta fall där man som kvinna kan få stödboende. Dock mer långsiktligt sett är utbildning alltid hållbart, att utbilda personer som möter utsatta kvinnor kan med rätt kunskap hantera situationen bättre, så att i slutändan den utsatta får den hjälp som behövs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0