Kvinnors trygghet #3

Ann-Margarethe Livh från vänsterpartiet skriver:

Man måste arbeta på två fronter samtidigt. Å ena sidan bygga en trygg stad genom att all stadsplanering ska ha ett genusperspektiv; där t.ex. belysning, öppenhet tillgång till trygg kollektivtrafik på nätterna osv. lyfts fram. Samtidigt vill vi jobba med att stärka unga tjejer och kvinnor med t.ex. feministiskt självförsvar i skolan, en utbyggd kvinnojours- och stödverksamhet och annat som kan bygga tryggheten inifrån.

 

Vänsterpartiet anser:

Vi ser att mäns våld i grunden beror på den ojämlika fördelningen av makt mellan könen i samhället. Denna skeva maktfördelning underlättar för enskilda män att bruka våld mot kvinnor. Arbetet för att stoppa våldet och ge våldsutsatta skydd och stöd måste därför ske utifrån insikten om att våldet har sina rötter i den rådande samhällsstrukturen där män är överordnade och kvinnor underordnade. Därmed inte sagt att förklaringar på individnivå inte kan bidra till våldsutövandet. Men vi anser inte att den huvudsakliga orsaken till våldet är att det är enskilda individer som har problem.

Våld inom samkönade relationer är precis som mäns våld mot kvinnor relaterat till föreställningar om kön, sexualitet och makt.

 

Vänsterpartiet vill:

  • Vänsterpartiet vill att våldtäktsbestämmelsen ska baseras på samtycke.
  • De vill ha obligatorisk utbildning för poliser, åklagare och domare om mäns våld mot kvinnor.
  • De vill inrätta en oberoende kommission för att kartlägga brister i polisens våldtäktsutredningar.
  • En upplysningskampanj för att minska antalet våldtäkter bör också genomföras.
  • De vill utreda vad mäns våld mot kvinnor kostar samhället.
  • Vänsterpartiet anser att staten ska ta det övergripande ansvaret för arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Kvinnojourernas verksamhet ska få en långsiktig finansiering.
  • Krav på att kommunerna ska ha handlingsplaner mot våldet ska skärpas. Idag saknar de flesta kommuner både handlingsplaner och rutiner för att bemöta våldsutsatta kvinnor och barn och godtyckligheten i bemötandet är stor.
  • Kunskapen om mäns våld mot kvinnor ska ökas. Kvinnocentrum med spetskompetens bör finnas vid landets regionsjukhus för att ge kvinnor ett bra bemötande och en bra vård oavsett var i landet man bor.
  • Resursjourer som har kompetens att ta emot missbrukande och psykiskt sjuka kvinnor bör startas.
  • Vänsterpartiet verkar för att myndigheter, skolor och organisationer ska få ökad kunskap om s.k. hedersrelaterade problem så att utsatta personer får den hjälp de behöver.

 

Vänsterpartiets politik om hur de vill öka kvinnans trygghet i samhället står ut i jämförelse med moderaterna och folkpartiet. De tror att patriarkatet är huvudanledningen varför kvinnan känner sig otrygg och våldet som förs mot henne. Jag tänker direkt på radikalfeminism nu när vi precis har arbetat med genus. Jag tänker även på Gudrun och hennes uttalanden, även om hon inte längre har något med vänsterpartiet att göra. Vänsterpartiet till skillnad med de partierna över nämner även samkönade relationer.

Annars satsar vänsterpartiet mycket på kunskap kring våld mot kvinnor och olika kvinnojourers arbete. Det är jag positiv till, kunskap kan man aldrig få för mycket av och kvinnojourer tror jag är ett stort stöd för utsatta kvinnor.

Jag tror emellertid att vänsterpartiet måste vara försiktiga med att inte utmåla alla män som förtryckare och gärningsmän. Jag tycker inte heller att grundskolan ska erbjuda feministiskt självförsvar, jag tror att det kan sända fel budskap till unga killar. Det kan däremot vara en aktivitet efter skolan, men då ska även killar erbjudas någon form av självförsvar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0