Barnen är framtiden - Moderaterna

Så har vi kommit till mitt sista inlägg angående partiernas politiska åsikter om förskolan. Sist men inte minst har vi moderaterna.


"Det spelar ingen roll hur bra grundskolans senare år är om grunden är svag och bräcklig. Misslyckas vi med att fånga upp de elever som tidigt halkar efter är risken för framtida skolmisslyckanden och utanförskap stort. Det är därför regeringen har beslutat att göra förskolan allmän 2010 från tre års ålder istället för fyra.

Klassresan börjar i förskolan
Småbarn kan lära sig mycket. Redan i förskolan läggs grunden för barnens språkutveckling. Forskning visar att ett medvetet pedagogiskt arbete med små barn förbättrar deras förmåga att senare lära sig läsa, skriva och räkna. En pedagogisk förskola är särskilt viktig för barn med läs och skrivsvårigheter.

Allt för länge har föräldrarnas bakgrund, utbildning och socioekonomiska förhållanden fått större betydelse för en elevs skolresultat. Vi moderater vill att skolan ska möjliggöra en klassresa för alla människor – oavsett bakgrund. Därför är förskolan viktig. Vi vet av undersökningar att förskolan jämnar ut skillnader och är därmed en bra hjälp, i synnerhet för barn vars föräldrar saknar högre utbildning eller inte kommer från Sverige.

Pedagogisk förskola
När frågan om mer pedagogiskt innehåll i förskolan diskuteras, väcker detta ibland farhågor. Men vi moderater vill inte ha en förskola där barnen sitter vid skolbänkar. Med begreppet pedagogisk förskola menar vi att man använder barnets medfödda receptiva förmåga och vilja till lek för att lära barnet olika färdigheter.

Valfrihet
Ingen pedagogik, oavsett hur bra den är, passar alla barn. Barn är alla olika och tar till sig kunskap på olika sätt. Vi vill därför se mångfald, flexibilitet och valfrihet inom barnomsorgen. Självklart ska alla förskolor inspekteras och utvärderas så att vi kan försäkra oss på att kvaliteten upprätthålls.

Moderaterna vill

  • Tydligare mål i förskolans läroplan.
  • Mer språk och matematisk lek i förskolans läroplan.
  • Även förskolan ska granskas av skolinspektion.
  • Fortbildning av förskolelärare och att förskolelärarnas ansvar för det pedagogiska uppdraget ska tydliggöras."
Jag tycker om vad de skriver. De tar upp det som även jag tänker på; att grunden är oerhört viktig. Ett plus är också att de tycker att barn behöver olika pedagogik. De är väldigt tydliga och positiva, men även de brister i information när det gäller åtgärder mot för stora barngrupper och personalbrist. Om det fanns mindre grupper och mer personal skulle följdera bli att varje barn fick den hjälp de skulle behöva för sin utveckling. Trots allt är det de som är framtidens medborgare.

Varje parti borde vara mycket tydligare när det gäller alla sidor inom förskolan, det är min slutgiltiga sammanfattning. Överlag har de nästan samma politik, men det finns fortfarande så mycket brister. Jag förstår inte varför det inte görs mycket mer när det är en så orhört viktig del av samhället.

Kommentarer
Postat av: Fröken Emma

Man kan fundera på vilken status det har att arbeta med barn och att det är ett kvinnoyrke. Detta kanske spelar in i på hur mycket partier satsar på detta område?

2010-05-24 @ 18:37:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0