Kärnkraft, ja- eller nej- tack??

kolla: http://svtplay.se/v/1457082/marsch_mot_karnkraft
ja å så var det ju kärnkraften, något som inte alls är lika hett idag som på 70-talet
har nu bytts ut till:
i ett av alliansens nio löften om de vinner valet är att inte avveckla kärnkraften så här skriver de själva på sin hemsida:

Kärnkraft
Kärnkraften är en grundpelare för den svenska elförsörjningen med nära hälften av dagens elproduktion. Den är helt nödvändig för att skapa långsiktigt goda förutsättningar för industri och företag som är beroende av el för sin överlevnad. Kärnkraften är dessutom klimatvänlig och bidrar starkt till att Sverige har stora chanser att nå våra klimatmål.

Därför behöver vi kärnkraften
Den elproduktion som de förnyelsebara energikällorna kan generera kommer under en mycket lång tid framöver inte att kunna tillgodose behoven för svensk industri mer än till en liten del. Således behövs kärnkraften i Sverige.

Ersätt de gamla kärnkraftverken
I Alliansens klimat- och energiöverenskommelse finns en vision om att Sverige år 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Om detta ska kunna uppnås kommer vi att behöva all vår nuvarande klimatvänliga elproduktion för att nå våra mål.

År 2050 är livslängden dock över för dagens kärnkraftverk, som snart är 35 år gamla. För att vi även fortsättningsvis ska kunna ha kvar kärnkraften måste vi ändra på vår nuvarande lagstiftning, som idag förbjuder uppförandet av nya reaktorer. De gamla måste kunna ersättas.

Öka säkerheten och kompetensen
De höga miljö- och säkerhetskraven vid bearbetning av kärnbränsle och hantering av kärnavfall är viktiga att säkerställa. Även inom kärnteknikområdet krävs ny och nödvändig expertis. Därför måste vi förbättra kompetensen i Sverige inom dessa områden.

De nya reaktorer som i dag byggs i Finland har en högre säkerhet, bättre ekonomi samt högre effektivitet och tillgänglighet tack vare färre driftsstopp och modernare funktioner. 

Moderaterna vill:

  • Slopa avvecklingslagen och införa möjlighet att bygga nya kärnkraftsreaktorer.
  • Upphäva 5a § lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet, som förbjuder möjligheten att medge tillstånd om att uppföra nya kärnkraftsreaktorer.
  • Förbättra svensk kompetens inom kärnteknik och säkerhet.
de rödgröna kommer däremot se till att de inte byggs fel kärnkraftverk och att en avveckling påbörjas om de vinner valet.
hare!

 

 

 


Kommentarer
Postat av: F

Den som tycker kärnkraft är bra är dum i huvudet.

2010-05-26 @ 09:40:13
Postat av: Anna Ericsson

En satsning på att utveckla kärnkraften skulle kräva mycket resurser som skulle kunna läggas på forskningen om förnyelsebar energi...Om man avvecklar så tvingar vi istället ju forskarna att komma på alternativ. Ingen kärnkraft i framtiden tack!

2010-05-26 @ 13:53:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0