Vinstdrivande skolor och klassklyftor

Vänsterpartiet är starkt kritisk till den segregering som man nu kan se i skolan och hänvisar till skolverkets rapport Vad påverkar resultaten i svensk skola, var man hävdar att klassklyftorna minskar elevernas kunskaper. Vänsterpartiet menar att detta är följden av den borgerliga politiken; ”det fria skolvalet, skolpengen, etableringen av fristående skolor och kommunaliseringen av skolan.”

Vänsterpartiet tycker att man måste se till att staten ska ta ett större ansvar för skolan för att se till att skolan blir rättvis och likvärdig för alla. Exempelvis vill man att reglerna för fristående skolor ska skärpas så att bl.a. aktiebolag med vinst som huvudmål inte ska få driva skolor.

Jag kan bara säga att jag totalt håller med om detta. Det finns ingen anledning till att företag ska få snylta på elevers utbildning. Om en friskola nu driver egen verksamhet så ska väl ökad ekonomi helt enkelt innebära att det stannar inom skolan så att den kan förbättras. Skolor ska inte ha något annat än elevernas bästa och en skolas pengar ska inte användas till annat än detta ändamål, inte minst eftersom vi nu ser hur många elever hoppar av skolan och inte får tillräckligt med kunskap under sina skolår. Hur kan man då vara så girig att vilja ta ut vinst från en skola?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0