Center bredare gymnasieutbildning

Centerpartiet har på sin partihemsida uttryckt en vilja att ge gymnasieelever större valmöjlighet att välja studier som inte är inriktade på högskolestudier, utan även yrkes- och lärlingsprogram. De vill

"ge flera vägar ut i arbetslivet och där alla elever ska få en ärlig chans att lyckas oavsett om det handlar om högskoleförberedande eller yrkesinriktade studier”
Idag är skolan väldigt fixerad på det teoretiska, vilket betyder att om man inte är teoretiskt lagd har man ganska dåliga chanser att nå de mål som krävs och få de betyg som öppnar dörrarna till en bra utbildning, ett bra arbete och en god framtid. Jag känner många som har haft mycket problem med skolan på grund av detta.

Utökningen av möjligheter till mer praktiskt lagda utbildningar är något jag har efterfrågat länge. Även om det är svårt att välja inriktning så pass tidigt så är det inte något som hindrar att man kan skapa breda linjer med praktisk inriktning, precis som man gör med exempelvis samhälls- och naturprogram för de som är teoretiskt lagda. Det viktiga är väl att man känner sig stimulerad till att utbilda sig till ett yrke man tycker om och inte att tidiga val ska avgöra ens framtid. Nu är de flesta praktiska utbildningarna till för dem som vet exakt vad de vill bli redan i nian, exempelvis frisör eller elektriker. Vad som behövs är ett alternativ till de som inte är teoretiskt lagda, men behöver mer erfarenhet och inblick innan de kan välja tydlig inriktning.

Något som exempelvis praktiker tror jag är ett nyttigt och viktigit verktyg för att få både större kunskap om hur det verkliga arbetslivet går till och ger även större utrymme för att kunna lära sig det man behöver och tycker är intressant. Lärlingsprogram tycker jag är konstigt att man inte har haft tidigare, för vad kan vara bättre än att få lära sig ett yrke genom att verkligen arbeta med det, tillsammans med erfarna arbetare? Har man tänkt sig att arbeta med praktiskt arbete är väl det optimala att man lär sig genom att utöva detta praktiskt, istället för att läsa in det.


Kommentarer
Postat av: Ost

Jag håller med dig. Lärarna lär ju se om eleverna presterar dåligt och se om de behöver hjälp med något. Betyg är ju ändå på ett sätt bara några boksäver men samtidigt något som kan leda till massiv press för elever. Speciellt i en sån ung ålder då man utvecklas väldigt mycket.

2010-05-24 @ 09:32:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0