Kvinnors trygghet #4

Carin Jämtin från socialdemokraterna skriver:

”Stockholm är inte så våldsamt som media ibland ger bilden av men likafullt ska ingen kvinna – eller man – behöva känna sig otrygg på väg hem på kvällen. Mer investeringar i gatubelysning, ombyggda gångtunnlar och upplysta gång- och cykelvägar behövs. Vi behöver även ytterligare utöka de framgångsrika lokala och mobila poliskontoren för att stärka synligheten och närvaron ute. Jag vill också göra mer för att komma åt mäns våld mot kvinnor i hemmen och det hedersrelaterade våldet.”


S-kvinnor om våld mot kvinnor:

I vårt land utsätts kvinnor för våld, i de flesta fall i sitt eget hem och förövaren är oftast hennes partner eller en närstående släkting. Många barn är de osynliga offren för våldet mot kvinnor. Liksom i andra länder har våld mot kvinnor betraktats – och betraktas alltjämt - som en privat angelägenhet.

Det är därför viktigt att få män att inse att jämställdhet inte enbart är en kvinnofråga. Jämställda män har inget behov av att slå, hota eller kränka den kvinna de har en nära relation till. Fler män måste få kunskap om de strukturer som de ingår i och om våldet som utspelar sig i deras närhet. Denna kunskap finns bland annat hos landets kvinnojourer och kvinnoklubbar Vi vill arbeta för att de män som träffas i folkrörelser och organisationer pratar om mäns våld mot kvinnor.

Våldet mot kvinnor, unga som gamla, är ett utslag av den patriarkaliska maktordning som råder i vårt land och i världen som helhet. Men våldet är samtidigt det yttersta tecknet på att inte kunna handskas med konflikter.

Genom att utveckla barns och ungdomars sociala kompetens kan vi förebygga våld mot flickor och kvinnor. S-kvinnor vill arbeta för att kommunernas handlingsplaner för jämställdhet innefattar obligatorisk jämställdhetsutbildning till alla som arbetar med barn.

 

S-kvinnor kräver:

att bärande organisationer i samhället liksom enskilda män och kvinnor tar ett ökat ansvar och aktivt bekämpar mäns våld mot kvinnor. Den här kampen måste bedrivas långsiktigt, på många nivåer och av båda könen

  • att det skall erbjudas stöd och skydd för våldutsatta kvinnor
  • att alla kvinnor ska ha tillgång till kvinnojourer
  • att obligatorisk jämställdhetsutbildning till alla som arbetar med barn infogas i kommunernas handlingsplaner för jämställdhet.

Socialdemokraternas hemsida var inte lika enkel som folkpartiets, så jag mailade och blev hänvisad till de politiska riktlinjer S-kvinnors antog vid sitt förbundsmöte 2005.

I jämförelse med de andra partierna har socialdemokraterna både ett nationellt och ett internationellt perspektiv.

Socialdemokraterna liknar vänsterpartiet i sin politik om våld mot kvinnor, men kanske inte lika extrema i deras betoning om män. De vill istället få med männen i kvinnofrågan, och det tycker jag om.

De vill också satsa på kunskap kring området, och belysa problemet om att våldet inom hemmet anses som en privat angelägenhet. Jag tror att en obligatorisk jämställdhetsutbildning för personer som arbetar med barn är viktig om man vill bryta stereotypiska könsnormer. Så på den punkten håller jag med. Det gäller att starta redan på tidig ålder, även om jag tror att det går att lära en gammal hund att sitta.

Jag tycker även om att Carin Jämtin nämner medias bild i det hela. Våldtäkt är ett problem, men det säljer också i tidningarna.


Kommentarer
Postat av: Fröken Emma

Jag undrar hur väl det följs upp att alla skolor och barnomsorg arbetar aktivt med jämställdhet. Krävs kanske ytterligare påtryckningar?

2010-05-26 @ 08:35:43
Postat av: Linnea

Så sant! Det borde verkligen följas upp i skolan. Där tror jag vi alla har kännt av ojämställdheten.

2010-05-28 @ 07:50:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0