- Och vad händer med kulturen?

Såg just ett litet inslag från kulturnyheterna som sändes igår, 25 maj. De diskuterade varför inte kulturen blir en stor valfråga och tog upp några vettiga anledningar tycker jag.

För det första väljarintresset. Det är ju helt logiskt tycker jag. Om folk inte är intresserade av en politisk fråga, är det inte riktigt av vikt att partierna tar upp frågan och lägger ner tid på den. I Sverige tycker folk att deras ekonomi, jobbpolitik, bostadspolitik och miljö är viktigare än kulturen. Man anser förmodligen att kulturen redan fungerar rätt så bra.

För det andra krävs en konflikt mellan partierna. Det måste finnas olika åsikter i frågan så att man kan representera olika "lösningar" eller förändringar. Annars finns det ju ingenting att ta upp. Visserligen är väl de olika blockens åsikter om kultur inte exakt lika, eller inte åtgärderna i alla fall, men i stora drag tycker de lika. Alla måste få ta del av kulturen, och alla ska få utöva kultur på olika sätt. Båda blocken tycker dessutom att kulturen är viktig för samhället, och alltså säger de inte emot varandra särskilt mycket.

För det tredje är mediainitresset viktigt. Media styr ju vad folk får se och höra, och om en fråga inte fångar media så spelar det ju heller ingen roll om man tar upp den eller inte.

Vi får helt enkelt se till att folks intresse för kultur väcks om vi vill göra den till en viktig valfråga, men det är väl lite sent nu. Folk måste kanske bli lite medvetna om hur viktig kulturen är för människan, demokratin och samhället för att intresse sig för den. Men i en nutidsmänniskas hjärta ligger kanske först och främst ens egen ekonomi, och därför kommer kanske inte kulturfrågan att kunna bli särskilt stor. Om vi inte får en diktatur som förbjuder eller censurerar kulturen grovt. Vi får väl se.

Filippa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0