Några partier om betyg

Vänsterpartiet:

Tycker att vi ska ta bort betygsystemet. Betyg innebär konkurrens mellan elever och är inte något positivt för elevens utveckling i skolan. Istället för betyg ska man få ett intyg på genomförd utbildning.  

 

Centerpartiet:

 Tycker att betyg är viktigt eftersom det inte bara hjälper eleven till att veta hur hon/han ligger till utan det är även bra för läraren och skolan. Skolan kan på så vis utvärdera och se hur bra det har lyckats med att hjälpa eleverna. Centerpartiet är positiva till skriftliga omdömen från årskurs ett och ett införande av det nya betygssystemet som innebär en ny betygsskala och betyg från och med år 6.    

 

Folkpartiet:

Vill också införa betyg från och med års kurs 6 eftersom man på så vis kan sätta in det stöd som behövs för eleven i tid och det ger större möjlighet till att förbättra sina betyg. På deras hemsida jämför de med resten av västvärlden och att det endast är i Sverige och Norge som vi sätter betygen så här sent. I Finland t.ex. sätts betygen från års kurs 3 och de lär sig mest i hela världen.

 

Miljöparitet:

Anser att vi ska ta bort betygen och är emot betygsliknande omdömen från års kurs ett, de tycker inte att barn som går i ettan ska kunna bli underkända. De tycker att betyg leder till stress och talar istället om skriftliga omdömen. På deras hemsida har de tagit med forskningsbaserad fakta som pekar på att skriftliga omdömen höjer elevernas resultat med 30 %.  

 

 


Kommentarer
Postat av: Fröken Emma

Lär de sig mest i världen i Finland? Om vadå? Vad är de bäst på? Jag vill se statistik på detta.

2010-05-18 @ 13:39:45
Postat av: Helle

Fast i Finland läser man inte samhällskunskap...

2010-05-21 @ 16:37:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0