Angående Fildelning

Att dela filer eller att inte dela filer? Idag i Sverige, ses olaglig fildelning som ett brott gentemot upphovsrätten. Upphovsrätt innebär att den individ som har skapat ett verk, av valfritt syfte och ämne också ska ensamrätt att bestämma hur detta verk får användas. De äger dess rättigheter.

Vida, runtomkring, överallt i hela världen förs diskussioner huruvida man ska hantera det nya ”hotet”. De flesta berörs, antingen som illegal nerladdare och spridare eller som upphovsrättsinnehavare. I bara Sverige illegaliseras flera miljoner människor.
     Inom Sveriges gränser så har de olika politiska partierna synpunkter såsom önskade åtgärder. Den sittande regeringen, moderaterna anser att upphovsrätten även ska respekteras på internet. Inom ramen för EU bör Sverige: ”verka för att det blir en rimlig balans mellan skyddet för upphovsmännens egendom och den personliga integriteten i frågor som rör olaglig fildelning”.

Detta går att finna på deras hemsida, ganska så intetsägande, men moderaterna tydliggör även strakt att rättighetsinnehavarna ska kunna använda civilrättsliga åtgärder. Detta genom att ge rättighetsinnehavaren befogenhet att efter prövning av domstol få ut uppgifter om vem som finns bakom den IP-adress som begått ett intrång.

http://www.moderat.se/web/om_olaglig_fildelning.aspx

Parallellt distanserar även socialdemokraterna sig gentemot dem som menar att det i en grundläggande aspekt ska vara tillåtet att nedladda upphovsrättsskyddat material. Utan att kreatörerna till verken i fråga får betalt. Liktidigt vill de satsa på att öka tillgängligheten till musik, film, konst, utställningar och annan kultur utan att ”integritetsskyddet urholkas”. De menar även att de restriktioner som FRAs övervakning och Ipred - lagen inte får försumma grundläggande medborgerliga rättigheter, och bara får ske efter en rättslig och rättssäker procedur. Därför vill de skaffa ”ett skyddande öga” i form av en samlad integritetsombudsman i EU som ska alarmera när det uppstår en situation som är i behov av ytterligare skydd för den enskildes privatliv.

 På socialdemokraternas hemsida går det att läsa följande punkter i artikeln ”Kulturfrågorna ska prioriteras” där de sammanfattar kulturfrågan i debatten om illegal nedladdning.

Viktiga beslut på kulturområdet:

  • Prioritera kultursatsningar både i kommuner, regioner och staten.
  • Motverka allt för skilda och höga avgifter till musik- och kulturskolan.
  • IPRED bör förändras så att rättssäkerheten och integritetsskyddet stärks, samtidigt som upphovsrätten värnas och kulturskaparnas rätt att kräva ersättning för sina verk garanteras
  • En upphovsrättskommission för att belysa frågor om upphovsrätt, fildelning, teknisk utveckling och integritet ska inrättas.
  • En integritetsombudsman ska inrättas.

 http://www.socialdemokraterna.se/media/pressarkivet/nyhetsarkivet-2001--/kulturfragorna-ska-prioriteras--okad-tillganglighet-i-fokus/

http://www.socialdemokraterna.se/var-politik/featureartiklar/arkiv/s-kraver-integritetsombudsman/

Så åter till det ursprungliga, att dela filer eller att inte dela filer? Låt mig bara börja med att påpeka den påtagliga och enligt mig konstiga fördelningen av allas leverbröd, nämligen pengar. Jag tycker inte om det faktum att om du gör en hitlåt (vägen dit är säkerligen hård) så kan du leva ett mer än gott liv livet ut grundat på inkomsten från en låt. Jag gillar inte tanken på att doktorer kan rädda liv dagligen men får fortfarande inte tillräckligt i jämförelse. Jag stödjer inte denna dyra kultur, där mindre arbete belönas med en massa cash. Exploatering på hög nivå. Denna ojämna fördelning av resurser, såsom pengar är inte eftersträvbart såsom att det inte är socialt gynnsamt då klasskillnader bara ökar i takt med en sådan utveckling.  

Det känns en aning bakåtsträvande att försöka stoppa så oändligt många människor som laddar ner filer på nätet. Fildelning är enligt mig innovativrikt, och ger möjligheten för folk att ta del av kultur som de i annars fall inte kanske hade haft råd till att ta del av. Filmer, musik, böcker ect är kultur, kultur från hela världen som finns tillgänglig för hela världen. Alternativ som Spotify är väl ett exempel på hur problemet borde lösas, snarare än att illegalisera miljoner med människor ges liknande alternativ. En annan faktor som påpekar fördelarna med elektronisk fildelning är att det är mycket mer miljövänligt.


   Som motreaktion till den ökade fildelning höjs kostnaderna på kulturverktygen. Många förlorar även sina jobb i och med den minskade försäljningen. Dock kan detta ses som en möjlighet för förändring, en förändring som innebär att pengarnas fördelning blir mer rättvis och få jag dra det så långt att fildelarutvecklingen till och med på lång sikt kan minska klassklyftorna. En möjlig konsekvens kanske, men vinner vi mer jämlikhet till priset av kulturen? Kommer den att försvinna i och med det minskade stödet av dess produktion? Enligt Svd:s artikel ” Fildelning minskar inte skivförsäljningen” precis som titel så minskar inte skivförsäljningen inte av fildelning. Artikeln grundar sig på en undersökning som är gjord av KTH samt Uppsala universitet.

”Forskarna påpekar att skivförsäljningen inte alls gått ner i alla länder. I exempelvis Storbritannien och Frankrike, där fildelningen också är omfattande, har försäljningen tvärtom ökat”

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/fildelning-minskar-inte-skivforsaljningen_478175.svd

Så fortsätt för all del att dela filer, för kulturen såsom ett mer jämliktsamhälle, sharing is caring.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0