Kristdemokraterna: Jämställdhet

Kristdemokraterna anser sig själva vara ett parti som står för jämställdhet. De är ett kristet parti som fått kritik eftersom den kristna tron inte direkt är känd för att vara så jämställd. Men KD menar: "Inom den kristna personalistiska traditionen har det alltid funnits en positiv syn på jämlikhet och en progressiv hållning till arbetet för jämställdhet." Och visst har det varit frågor inom kristendomen som rör kvinnor. Men jag tycker att KD måste förbättra sin jämställdhetsplan. 

"I den svenska politiska debatten hävdas ofta att en feministisk analys och förhållningssätt är den enda vägen för att nå ett jämställt samhälle. De vanligaste betydelserna av begreppet feminism i Sverige är dels radikalfeminism som beskriver världen i termer av manligt överordnande och kvinnligt underordnande, könskamp och könsmaktstrukturer, dels likhetsfeminism som menar att kön är en alltigenom social konstruktion och att alla skillnader i livsval mellan kvinnor och män beror på inlärda könsroller.

Utifrån ett personalistiskt perspektiv rymmer ovannämnda feministiska inriktningar så många brister i människosyn, socialfilosofi och politisk analys att de inte är tillräckliga som grund för jämställdhetssträvanden i politik och samhälle."

KD kritiserar dessa och menar att det inte går att få ett jämställd samhälle om man bara följer en av dessa feministiska inriktningar. Men de förklarar inte vidare hur de tycker att man borde göra, vilken sorts feminism de tror på etc. 

KD nämner några punkter de tycker man borde förbättra politiken kring:

  • Ge familjen valfrihet. Familjen måste oberoende av statliga pekpinnar få välja den barnomsorg den vill.
  • Befria kvinnor i offentlig sektor. Låt dem välja på flera arbetsgivare än i dag.
  • Gör det enklare att köpa hushållstjänster med hjälp av ett så kallat RUT-avdrag.
  • Stoppa könshandel och sexuellt våld. Skärp straffen för brottslingarna bakom könshandeln och rätta till bristerna i sexualbrottslagen. En kvinnas nej till sex ska vara ett nej även i lagens ögon.
  • Jag tycker att de riktat in sig på fel del. Det är bra att de vill skärpa lagen om sexuellt våld och "våldtäktslagen", som jag här kallar den. Men jag tycker att de borde sikta in sig mer på den formen av förtryck av kvinnor som förekommer i vardagen. Allt med att kvinnor tjänar mindre fastän de ofta går ut med bättre betyg till exempel. Jag tror att de skulle vinna på att inrikta sig på den typen av feministiska frågor som nästintill alla kvinnor känne rigen. 


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0