Kvinnors trygghet #2

Lotta Edholm från Folkpartiet skriver:

Det är viktigt att reagera snabbt när brott begås. Ett strategiskt arbete med trygghetsvandringar, inventering och åtgärder av otrygga platser och genomtänkt belysning av mörka områden är några konkreta åtgärder.

Krogtäta kvarter i staden är våldsdrabbade områden, särskilt i samband med att krogarna stänger. Mobila polisstationer under helgkvällar och nätter är ett sätt att minska våldet och öka tryggheten som bör utvecklas.

Folkpartiet skriver även om våld mot kvinnor i nära relationer:
Skyddet för hotade kvinnor måste öka. Män som bryter mot besöksförbud ska kunna tvingas bära elektronisk fotboja. Alla som döms för sexualbrott ska ha behandling, och de som riskerar att återfalla i brott ska kunna dömas till eftervård i upp till tio år efter frigivning.

Folkpartiet vill:
• Den som bryter mot besöksförbud ska övervakas med elektronisk fotboja.
• Öka skyddet för den som lever under hot.
• Kriminalisera stalkning.
• Skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning.
• Korta polisens utredningstider.
• Införa obligatorisk behandling för män som dömts för kvinnomisshandel.
• Barn som blir vittnen till våld ska betraktas som brottsoffer fullt ut. Skyddet måste bli bättre för barn som tvingats leva med våld inom familjen. 
• Tillsätt en ”haverikommission” varje gång en kvinna mördats i en nära relation.
• Publicera en årlig rapport om dödligt våld mot kvinnor i nära relationer. 

I jämförelse med moderaterna har folkpartiet mer konkreta åtgärder och tänker även på hur barn påverkas av att bevittna våld hemma.

Kriminaliserar stalkning är en punkt som jag blev lite nyfiken på. Jag undrar var folkpartiet vill sätta gränsen. Man kan anta att de mest är ute efter stalkning i det verkliga livet, men hur ser de på stalkning på Internet? Och hur tänker de att en elektronisk fotboja ska fungera? Fotbojan skyddar t.ex. inte kvinnan från en person som har bestämt sig för att göra illa henne.

Denna ”obligatoriska behandlingen” för män undrar jag lite över och varför folkpartiet tycker att det just är viktigt när det gäller våld mot kvinnor. Skulle inte alla gärningsmän som utövar våld behöva gå den behandlingen i så fall? Nu vet jag inte riktigt vad denna behandling går ut på, men om det handlar om någon form av psykologisk behandling låter det bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0