Barnen är framtiden - Kristdemokraterna

I fortsättningen av min serie om partiernas politik om förskolan har det kommit till kristdemokraternas tur.

Först och främst finner jag det irriterande att inte hitta en egen sida om förskolan på deras officiella hemsida. Men efter lite letande fann jag denna artikel som tydligast visar kristdemokraternas åsikter.

"Det är glädjande att konstatera att allt fler barn föds i Sverige. De senaste årens statistik visar på nettoöverskott i befolkningskurvorna. Man kan fråga sig vad som ligger bakom att alltfler väljer att skaffa barn nu? Min förhoppning är att familjer ser det fantastiska i att se hur en individ utvecklas och att man som förälder också utvecklas i samma takt.


Tyvärr kan man dock se ett skifte när det gäller synen på barn, utifrån de politiska förslag som presenterats i skollagskommittén. Socialdemokraterna och Vänstern lanserar ett storskaligt likriktningsprojekt där alla barn helst ska göra samma sak på samma sätt samtidigt. Det är en syn på barndomen som får genomslag i en mängd detaljer. Det är en syn på barnen som vi kristdemokrater avvisar.


I utredningen som skollagskomittén har lagt, föreslås en ny målsättning i lagen. Alla barn skall gå i förskolan och inte hos dagmamma eller i öppen förskola. Barnen skall heller inte få vara barn, utan kallas elever. I Borås kommun betyder det att en sex månaders baby med blöjor och som inte kan gå och absolut inte kan prata skall kallas för elev. Det skall bedrivas undervisning i förskolan, om utredningens förslag går igenom. Man talar om pedagogik i stället för omsorg. Vi kristdemokrater menar att all barnomsorg måste utgå från att barn skall få vara just barn och känna trygghet genom lek och att få krypa upp i en famn och därmed utvecklas till harmoniska människor. Rubriken i lagen är nu Förskola i stället för Barnomsorg och enkelspårigheten är tydlig. Dagbarnvårdare kommer att försvinna trots att många barn idag behöver en mer hemlik miljö att vara i. Det tar inte förslaget till ny skollag hänsyn till.


Idag är kommunerna, och i Borås varje kommundel, skyldiga att informera om vad som finns tillgängligt när det gäller barnomsorg. Förskola (dagis) som drivs av kommunen eller enskilt driven barnomsorg. Man har även skyldighet att informera om dagbarnvårdare (dagmammor) och öppen förskola. Enligt det nya förslaget är kommunen skyldig att informera om endast förskolan.. Inte nog med det, kommunen skall enligt förslaget även verka för att alla barn börjar i förskolan. Kommunala tjänstemän skall aktivt ta kontakt med småbarnsföräldrar och se till att barn från och med sex månaders ålder, som gäller i Borås, skrivs in i den kommunala förskolan. Alltså kommunala tjänstemän ska veta vad som är bäst för barn de aldrig har träffat. Om förslaget följs helt tvingas dessa tjänstemän att ställa dagbarnvårdare helt utanför eftersom man förordar allmän kommunal förskola. Ett sådant överhetsperspektiv är främmande för oss kristdemokrater. Vi menar att man alltid måste utgå från vad som är bäst för varje barn.


Kristdemokraterna och Moderaterna är för närvarande de enda partier som i praktiken utformar sin politik med tanke på att även låginkomsttagare fullt ut ska kunna välja den barnomsorg som passar föräldrarna bäst, när barnen är små. Alla partier sa i valet att de vill ge mer tid för barnen. Men den praktiska politiken säger något annat. Nu har vi hört resultatet. Det fanns en ”brasklapp” med hos regeringen beträffande utökad föräldraförsäkring. Den lyder; om ekonomin tillåter. Vallöften med ekonomiska brasklappar är ingenting värda, endast ett sätt att gardera sig medan man lurar väljarna. Förhoppningsvis har inte de som nu skaffat barn gått på detta. Finansminister Ringholm har meddelat att ingen utökning kommer att ske inom överskådlig tid. Inte heller med centerns eller folkpartiets politik ges en möjlighet för de många barnfamiljer med låga inkomster som skulle vilja förlänga tiden med sin hemma med sitt lilla barn.. T.ex. tar man inte hänsyn till föräldrar med små barn i glesbygd.


Utbildningsdepartementet menar att förskolan är det första steget i ett livslångt lärande. Det är möjligt att det schemalagda lärandet har sin plats i förskolan, men det livslånga lärandet börjar ju faktiskt från första början tillsammans med mamma och pappa i hemmet.


Vi kristdemokrater ser förskolan som en viktig del i barnomsorgen. Därför är det viktigt att minska barngruppernas storlek. Men vi är emot ett system som tvingar in alla barn i förskolan i stora grupper, samtidigt som vi vet att rekryteringen av personal blir allt svårare.


En större mångfald inom barnomsorgen är det enda rätta så att föräldrar som bäst vet vad deras barn behöver kan välja. Slopa därför de förslag som kväver barndomen och placerar alla barn i samma fack. Det är hög tid att försvara barndomen. Den går inte i repris!


Else-Marie Lindgren, Riksdagsledamot Kristdemokraterna

2005-03-03"

Det som står i artikeln känns rätt och till barnens fördel. De anser att barn ska få vara barn och att barngrupperna ska bli mindre, att föräldrar ska få mer tid till sina barn och att rekrytering av personal blir allt svårare. Däremot hittar jag inget mer specifikt vad som ska göras åt personalbristen. Sedan är det riktigt svårt att avgöra hur aktuell denna information är eftersom artikeln gavs ut 2005. Om det finns mer aktuell information om  kristdemokraternas syn på förskola vill jag gärna ta del av den.

Jag fann information om kristdemokraternas syn på barnomsorg där förskolan nämndes, men den informationen gavs ut 2003 och jag vill ha aktuell information trots om den givna informationen fortfarande är aktuell. Ett förslag är att de ska uppdatera mer.



Kommentarer
Postat av: Fröken Emma

Man kan ju ta upp kristdemokraternas reform vårdnadsbidraget också. Det gör ju att kvinnor kan stanna hemma lite längre så att de inte behöver ha sina barn i förskolan förrän lite senare.

2010-05-24 @ 18:39:43
Postat av: sanni

Hej hej kolla in min blogg ;) Och följ den gjärna.



Där jag bloggar om livet som dansare <3



www.saniistheshit.blogg.se

2010-05-24 @ 19:43:16
URL: http://saniistheshit.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0