Miljöpartiet – Fildelning

I 30 år har människor kunnat kopiera material från och till musik- och videokasseter. Och hanteringen av filer blir bara lättare och lättare. Filmer, musik och andra medier kopieras hur lätt som helst över CD-skivor, DVD-skivor, och iPods. Från radio eller TV till dator, via nätverk till andra datorer, för att tillslut hamna på någon annans skiva eller iPod.
Detta kallas för fildelning, och sedan den 1 juli 2005 är det förbjudet att ladda ner material som är skyddat av upphovsrättslagen. Med det menas att rättighetshavaren inte godkänt kopiering av dennes material, alltså faller det under upphovsrättslagen. Straffet är i regel böter, men man kan även få fängelse.

Miljöpartiet anser att det är fel att kriminalisera de människor som laddar ner filer från internet. De vill heller inte införa någon avgift eller skatt på bredband. Miljöpartiet menar på att den tekniska utvecklingen förändrat många branscher men på ett bra sätt. Att fildening innebär en kris för musik- och filmbranschen anser de som en våldsam överdrift. Fildelning möjliggör att kultur från hela världen kan delas, och små band kan hitta publik utan de stora bolagens hjälp.

Mina tankar:
Jag håller helt och hållet med miljöpartiet i denna fråga. Nedladdnig av filer för privat bruk borde vara en självklarhet. Huruvida vilka som förlorar pengar på detta kan disskuteras. Tex visar ny undersökning att fildelare köper mer musik än de som inte fildelar, vilket slår hål på skivindustrins argument om att fildelningen är orsaken till den dåliga skivförsäljningen. 
Och hur många okända band har inte vunnit på fildelningen? Vi kan hitta och lyssna på musik som vi kankse annars inte skulle hittat på grund av bolagens smala distribution. Detta har tex resulterat i att fler festivalbijetter säljs.
Avskaffa förbudet mot fildelning nu!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag håller med! Otroligt bra formulerat, älskar denna Sanne's inlägg i denna annars rätt bleka blogg!

2010-05-14 @ 19:59:30
Postat av: Fröken Emma

Jamen det har väl också resulterat i att festivalbiljetter och andra konsertbiljetter är ruskigt dyra. Är det en demokratisk utveckling att enbart de som har mycket pengar ska ha råd att gå på konserter?

2010-05-18 @ 13:47:26
Postat av: Sanne

Tycker inte denna fråga handlar om pengar utan mer om utvecklingen av musikvärlden som fildelningen bidragit till. Eller mer specifikt handlar det inte om konsumenternas utbetalningar, utan huruvida fildelning påverkar musikindustrins ekonomi. Visst har kanske kostnaderna för festivalbiljetter ökat, men det har också intresset för festivaler, så det faller sig väl ganska naturligt.

2010-05-24 @ 11:07:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0