HUR SKA POLITIKERNA MINSKA UTSLÄPPEN I SVERIGE?



Ja, det kan man fråga säg. Jag tänker ta upp de tre punkter som är mest aktuella när man talar om hur utsläppen ska minskas är;

Förbifart Stockholm, Kärnkraft, Klimatskatter

Jag ska ge en beskrivning för vad allt innebär så ni hänger med


Förbifart Stockholm :Såhär skriver Vägverket på sin hemsida:

Förbifart Stockholm planeras bli en ny motorvägs-förbindelse som kommer gå från E 4/E 20 Kungens kurva i söder till E 4 Häggvik i norr. Största delen av vägen, drygt 17 av 21 km, föreslås gå i tunnel.

Vägverket driver planeringsarbetet med en målsättning om byggstart 2012 men vi är beroende av olika myndigheters beslut. Byggtiden är beräknad till minst 8 år.

Förbifart Stockholm ska bland annat knyta samman de norra och södra länsdelarna, avlasta Stockholms centrala delar och minska sårbarheten i Stockholms trafiksystem.

Det är alltså en ny väg som ska byggas runt Stockholm kan man säga!


Kärnkraft: Kärnkraftverk är en anläggning för framställning av elektricitet med hjälp av kärnkraft, det vill säga fission (Klyvning) av tunga atomkärnor. Endast en tredjedel av den energi som frigörs i fissionsprocessen tas tillvara i ett sådant elkraftverk. I praktiken används i första hand isotopen U, men även inblandningar av mindre mängder Pu förekommer i vissa typer. Vid fissionen uppstår energi i kärnbränslet som värmer upp ett kylmedium, (oftast vatten), så att ånga bildas antingen direkt som i en kokvattenreaktor eller indirekt via en ånggenerator som i en tryckvattenreaktor.


De flesta kärnkraftverk i världen använder lättvatten som moderator och kylmedium, och är antingen av typen kokvattenreaktor eller tryckvattenreaktor. Även andra typer finns såsom grafitmodererade reaktorer i bland annat Ryssland och Ukraina. Den olycksdrabbade reaktorn i Tjernobyl var av grafitmodererad typ. Dessa använder ofta gas som kylning. Tungt vatten kan också användas som moderator, något som används i Kanada i deras tungvattenreaktorer av CANDU-typ. Fördelen med dessa är att de kan använda icke anrikat uran. En utveckling har även skett av så kallade bridreaktorer, som kyls med till exempel flytande natrium och därmed kan arbeta vid högre temperatur. Detta innebär en högre verkningsgrad hos reaktorn, det vill säga mer el kan utvinnas ur en given mängd bränsle, men ställer större krav på reaktorns konstruktion. Ett fåtal bridreaktorer finns idag i drift


Klimatskatter: Klimatskatt är egentligen vad det låter som. En skatt efter utsläpp eller snarare klimatpåverkan.

Det är alltså så det är, nu ska jag gräva vidare i vad partierna tänker om det här!


Tack å hej levepastej!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0