Skoj med skatter

Ordet skatt har en ju en lätt negativ klang i folkmun. Den är besvärlig och pengarna "försvinner" ur plånboken, det kan vara svårt förstå var pengarna egentligen tar vägen. Det är ju svårt att tänka sig att den går till skolan för man läser ju ständigt i tidningen om hur den svenska skolan förfaller och elever som inte får någon betyg när det går ut nian. Skattepengarna kanske går till den här nya vägen som de ska bygga omkring Stockholm, Förbifart Stockholm eller vad den heter.

Den sittande regeringen är väldigt mån om att folk ska ha "mer pengar kvar i plånboken" som uttrycker sig på sin hemsida. De har sänkt och tagit bort skatter i detta syfte. Men man kan ju undra vem det är egentligen som tjänar på det här. Här finns det lite olika åsikter, det högra blocket skulle nog påstå att alla vinner på det här eftersom när folket mer pengar så kan det konsumera och stimuleras marknaden vilket i sin tur leder till fler jobb och sänks arbetslösheten. Vänsterflanken däremot skulle är rent ideologiskt mer skatteglada. Det finns nog många bland som skulle säga att skattesänkningarna främst gynnar höginkomstagare då man får mer pengar tillbaka av Jobbskatteavdraget om man tjänar mer. Vänsterblocket tycker också det är viktigt med mycket staliga medel som kan man kan satsta på olika institutioner.

Så det finns ju lite olika sätt att se på saken.



Kommentarer
Postat av: Fröken Emma

Vore intressant att få veta lite om skatter i ett historiskt perspektiv. Eller kanske jämföra Sveriges skatter med något annat land?

2010-05-12 @ 11:57:24
Postat av: Emelie Oldensjö

Ja, skatt är ju alltid ett aktuellt debatterat ämne. Själv tycker jag det är bättre att ha högre skatt och få tillbaka det ute i samhället, än att få mer pengar som jag gör av med genom konsumtion och sedan få betala dyra pengar ute i samhället...

2010-05-13 @ 14:42:03
Postat av: Fröken Emma

Kan gå in på sidan www.ekonomifakta.se står en hel del om skatter där. Eller så finns det ju en förening som heter Skattebetalarnas förening som jobbar för lägre skatter i Sverige.

2010-05-18 @ 13:53:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0