Kvinnors trygghet #1

I DN:s artikelserie ”trygghet och brott” skriver de att våldsbrotten i Stockholm inte ökar och att kvinnor löper allt mindre risk att drabbas av våld i det offentliga än män. Ändå är det flest kvinnor som känner sig otrygga.

http://www.dn.se/sthlm/i-bland-ar-den-som-ringer-livradd-1.1077434

 

Brå skriver i sin trygghetsundersökning från 2009:

”Kvinnor är överlag mer otrygga än män. I synnerhet kommer detta till uttryck när det gäller att vistas ensam ute i sitt bostadsområde en sen kväll, men även avseende oro att utsättas för brott. Kvinnor anpassar också i högre grad sitt beteende efter sin rädsla, och uppger oftare påverkan på livskvaliteten till följd av oro för brott. Även ålder, bostadsort och bostadstyp samvarierar med trygghet – yngre, boende i mindre städer samt boende i småhus är mindre oroade.”

 

Iför valet vill partierna öka stockholmarnas och speciellt kvinnors trygghet i det offentliga.


Sten Nordin från moderaterna skriver:

”Alla stockholmare ska känna sig trygga i Stockholms stadsmiljö, oavsett tid på dygnet. Vi vill fortsätta arbetet med att belysa Stockholms mörka miljöer och kommer att satsa mycket resurser på nya lampor längs exempelvis parkvägar. Vi har dessutom sett till att fler synliga poliser än någonsin finns i Stockholm. Vi vill att polisen ska bli ännu mer effektiv och har till exempel föreslagit att man ska få svar inom 15 sekunder om man känner sig hotad och ringer till polisen, oavsett tid på dygnet.”

Moderaterna ser våld mot kvinnor som ett allvarligt samhällsproblem. De tror bland annat att fler synliga poliser kommer att öka kvinnors trygghet. De vill även skärpta straffen för våldtäkt, misshandel och grov kvinnofridskränkning. De har slutligen tagit fram 56 konkreta insatser mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck i samkönade relationer. De anser själva att de därmed går från ord till handling.

 

Moderaternas politik om hur de ska förbättra kvinnors trygghet låter som de flesta andra partiers. Jag är inte imponerad och tycker att man hört samma mål förut. De ”56 konkreta insatserna” är jag nyfiken på, men gick inte att hitta någonstans. Trots att moderaterna ser kvinnors otrygghet som ett allvarligt samhällsproblem låter det inte övertygande.

Upplysta parker och gångtunnlar är något som jag uppskattar, men frågan är om inte snart varenda vrå av Stockholm blir upplyst och hur skulle det se ut i ett miljöperspektiv?

Mer synliga poliser har jag märkt av både på kvällarna och dagarna. Men jag känner mer oro än trygghet när jag ser en polisbil. Förtroendet för polisen måste därför öka.


Kommentarer
Postat av: candy love

Jag tror (hoppas) tillräckligt många har tillräcklig respekt för polisen för att avstå från en överfallsvåltäkt när man har aina around the corner så att säga..

2010-05-24 @ 10:30:27
Postat av: Linnea

Jo ingen skulle väl hoppa på någon framför en polisbil, men förtroendet (eller i alla fall mitt) för polisen är kanske inte det bästa. Så det är en bridé med patrullerande bilar, men förtroendet måste påbättras.

2010-05-28 @ 07:53:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0