Ung arbetslöshet - Centerpartiet

Centerpartiet menar att arbetslösheten rent generellt troligtvis hade ökat ytterligare under finanskrisen om det inte vore för Alliansens jobbpolitik. I frågan om unga säger de likt moderaterna att de vill sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för utsatta grupper och att det nu genomförs en rad olika reformer. De fortsätter sedan att förespråka en reform av den svenska arbetsmarknaden.  De vill ha in mindre stränga lagar på arbetsmarknaden och göra det möjligt för alla företag att undanta personer från turordningsreglerna. De menar att om de blir mindre riskfyllt för företag att anställa så skapas också fler jobb. För att hjälpa de unga in på arbetsmarknaden vill centern göra det möjligt för arbetsgivare och ungdomar upp till 26 år att teckna frivilliga ungdomsavtal med en lägre grad av anställningsuttryck. Man vill med sin politik i frågan alltså;

  •  att LAS ger möjlighet för personer under 26 år att ingå frivilliga ungdomsavtal med arbetsgivare under maximalt två år.
  • att undantaget för två anställda i turordningsreglerna ska gälla för alla företag oavsett storlek och utökas till tio personer.
  • att arbetsmarknadens parter, för att undvika ny lagstiftning, snarast tar sitt ansvar och enas om vilka proportionalitetsprinciper som ska gälla på svensk arbetsmarknad.

 

Vad anser jag?
Det intryck jag får av Centerpartiet i just denna fråga är att de inte alls tar någon hänsyn till individen. De vill skapa fler jobb, men till vilket pris? Att ge folk otrygga anställningar där de troligtvis kommer få allt sämre villkor? Jobb är i många fall ett stressfullt moment och om vi då skulle lägga in sämre villkor för arbetarna till företagens förmåner skulle vi rätt snart få en allt sämre folkhälsa, något som snarare skulle hämma ekonomin. Jag kan inte riktigt förstå hur centern tänker i frågan, för jag ser faktiskt ingen direkt lösning, eller åtminstone inte en bra sådan. Med en bra lösning löser man problemet och skapar inte nya.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0