Barnen är framtiden - Vänsterpartiet

Precis samma sak med vänsterpartiet som med kristdemokraterna. De har ingen egen avdelning på sin hemsida angående förskolor. Det är endast genom ett antal artiklar på deras hemsida som förskolan nämns. Vad är det här? Förskolor borde ha en egen kategori för sig, det är en enorm del av samhället.

Det jag hittar är åsikter från vänsterpartiets håll vad gäller förskolan, men även att de riktar kritik mot bland annat Jan Björklund.


"Andra nya förslag är att stärka arbetslösas och föräldraledigas barns rätt till fritidshem på samma sätt som gäller för förskolan. Barn till arbetslösa och föräldrar ska dessutom ha rätt till förskola minst 30 tim/vecka. Vi vill lagstifta om rätten till ”nattis” för barn till föräldrar som arbetar på obekväm arbetstid. Vänsterpartiet vill också, enligt det nya utbildningspolitiska programmet, förbjuda vinst i fristående skolor och öka det statliga ansvaret för skolan."


"Vänsterpartiet vill höja ambitionen för språk och matematik i förskolan, och det ska ske på barnens villkor. Därför måste utbildningen för förskollärare utökas till fyra år."


"- Björklunds okunskap om fritidsverksamheten och dess betydelse för barnens utveckling är skrämmande. Redan i dag används fritidspedagogerna som resurs för lärare i stället för att vara ett komplement till skolan och erbjuda barnen en meningsfull fritid. Vi kan därför inte acceptera en förkortning av deras utbildning."


"Det behövs mindre grupper i förskolan."

"Regeringens satsning på kompetensutbildning för förskollärare har fel inriktning. Vänsterpartiets skolpolitiske talesperson Rossana Dinamarca menar att utbildningsminister Jan Björklund återigen visar prov på okunnighet.
- I internationell jämförelse lyfts svensk förskola fram som ett pedagogiskt föredöme. Det är mycket olyckligt att Björklund vill ändra det, säger Rossana Dinamarca (v), skolpolitisk talesperson."

"- Vi motsätter oss självklart inte resurser till förskolan men det som är viktigt att synliggöra är vilken sorts inriktning satsningen får. Björklund fortsätter sin linje med krav och disciplin. I jakten på mätbara resultat förstör han förskolan med sin ansats att skolifiera den, säger Rossana Dinamarca."


"Vänsterpartiet vill att förskolan även fortsättningsvis ska verka för att utveckla barnens sociala och kommunikativa förmåga, och att lekens pedagogik för inlärning inte ska underskattas. För att små barn tidigt, redan innan de själva kan läsa, kommer i kontakt med berättelser, böcker och litteratur vill vänsterpartiet förskolornas tillgång till ett rejält bokbestånd skall säkras. En sammanhållen lärarutbildning och barngruppen om max 15 barn per grupp föreslås också."


"Regeringens satsning på kompetensutbildning för förskollärare har fel inriktning. Vänsterpartiets skolpolitiske talesperson Rossana Dinamarca menar att utbildningsminister Jan Björklund återigen visar prov på okunnighet.


- I internationell jämförelse lyfts svensk förskola fram som ett pedagogiskt föredöme. Det är mycket olyckligt att Björklund vill ändra det, säger Rossana Dinamarca (v), skolpolitisk talesperson.


- Vi motsätter oss självklart inte resurser till förskolan men det som är viktigt att synliggöra är vilken sorts inriktning satsningen får. Björklund fortsätter sin linje med krav och disciplin. I jakten på mätbara resultat förstör han förskolan med sin ansats att skolifiera den, säger Rossana Dinamarca.


Vänsterpartiet vill att förskolan även fortsättningsvis ska verka för att utveckla barnens sociala och kommunikativa förmåga, och att lekens pedagogik för inlärning inte ska underskattas. För att små barn tidigt, redan innan de själva kan läsa, kommer i kontakt med berättelser, böcker och litteratur vill vänsterpartiet förskolornas tillgång till ett rejält bokbestånd skall säkras. En sammanhållen lärarutbildning och barngruppen om max 15 barn per grupp föreslås också."

Det vänsterpartiet visar är att de, inte förvånansvärt, är emot Jan Björklunds skolpolitik och är inte sena med att kommentera kritiskt. Jag håller med dem. Dessutom tycker jag det är hemskt att det krävs nattis för vissa barn vars föräldrar har yrken som gör att barnen inte kan sova hemma. Psykoligskt är det sannerligen tufft för många barn att vara utan en förälder på natten. En förälder har valt ett yrke men har man barn bör man ha gränser för hur långt man kan gå. Jag tycker att nattis ska finnas tillgängligt, men tycker systemet från början borde vara annorlunda.


Kommentarer
Postat av: Fröken Emma

Hur ska systemet vara annorlunda från början?

2010-05-12 @ 12:01:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0