Barnen är framtiden - Centerpartiet

Usch vad jag blir irriterad när det är svårt att hitta information om förskolan på partiernas hemsida. Centerpartiet tillhör en av dem.
I princip den enda fakta jag hittar är detta, skrivet 2008:

"På DN Debatt idag presenterar Maud Olofsson tillsammans med de övriga Allianspartiledarna regeringens nya förskolepolitik. Målsättningen är att stärka det pedagogiska inslaget i förskolan.

"Vi är övertygade om att det finns en stor outnyttjad potential i förskolan. Ett lekfullt lärande, med hjälp av utbildade och kompetenta förskollärare, hjälper barnen att utveckla både talspråk och intresse för skriftspråk. Ett aktivt språkarbete i förskolan ger goda möjligheter att tidigt upptäcka barn som behöver extra stöd och på så sätt förebygga läs- och skrivsvårigheter", skriver partiledarna på DN Debatt.

Brist på förskollärare

I dag råder det brist på förskollärare. Upplösningen av den särskilda förskollärarutbildningen 2001 har lett till att utbildningen och yrket har förlorat i identitet och attraktionskraft. Alliansregeringen vill därför skapa en förskollärarutbildning med en egen tydlig identitet, med inriktning just mot det pedagogiska arbetet i förskolan.

Fortbildningssatsningar inom förskolan

Nytt är också att förskolecheferna ska jämställas med skolans rektorer. De ska också ingå i målgruppen för den nya rektorsutbildning som regeringen inför.

En satsning görs också på ”förskollärarlyftet”, en kompetensutveckling för förskollärarna. Satsning ska omfatta fortbildning med tonvikt på förskollärare och inriktning bland annat på barns språkliga och matematiska utveckling. Även pedagogiskt ledarskap ska ingå i satsningen.

Alliansens familjepolitiska paket

Idag överlämnar regeringen också propositioner på två delar i det familjepolitiska paketet till riksdagen. Sammantaget är paketet uppdelat på fya delar.

Den ena innebär att kommunerna från den 1 juli i år kan införa vårdnadsbidrag.

Den andra propositionen omfattar jämställdhetsbonusen. Tanken är att förstärka möjligheten att bygga en jämlik relation till sitt barn. En förbättring av såväl löneutveckling som förankring på arbetsmarknaden för båda föräldrarna är också att vänta.

Den tredje delen, barnomsorgspengen, är en ersättning som följer barnet till den verksamhet som föräldrarna väljer. Detta bidrar till en flexiblare barnomsorg där det kommer att bli enklare att starta olika former av verksamhet. Regeringen kommer att återkomma om detaljerna kring barnomsorgspengen och förskolesatsningen."

 

Det här låter väl bra. Det här är det första jag hittar där det ens nämns jämlikhet, men inte i den omfattning jag vill. Det här handlar även också om hela Alliansen, och inte enbart centerpartiet. Det gör det svårt att risa eller rosa. Men eftersom de håller med om det här och vart med och tagit fram det antar jag att det här är vad dem står. Jag är inte tillräckligt insatt för att veta hur mycket av det här som har gått igenom, men alla problem finns tydligen kvar... Bristande personal, för stora barngrupper etc... När ska det verkligen fixas?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0