En skola i värdsklass

Eleverna i den Svenska skolan visar enligt statistik ett allt sämre studieresultat och då främst  inom de naturvetenskapliga ämnena. Barnen i grundskolan får i många fall inte får en stadig grund att bygga vidare på i gymnasiet och detta är en bidragande faktor till att resultaten kommer fortsätta att sjunka. Dessutom ökar problemen med mobbning och skolk. 

Jag kommer i sju inlägg att skriva vad de olika regeringspartierna vill göra för att förbättra den svenska skolan och även reflektera kring detta.   

#1 Folkpartiet

En skola i världsklass, så lyder folkpartiets valspråk gällande skolan. För Folkpartiet är svenska skolan en av huvudfrågorna inför kommande val. Partiledare Jan Björklund, utbildningsminister och chef för utbildningsdepartementet är mannen bakom många av de genomförningar som skett i skolan under denna mandatperiod. Exempel på detta är:

Folkpartiet har:

Infört möjlighet för föräldrar som vill att få skriftliga omdömen om hur deras barn klarar skolan från första klass

Föreslagit betyg från årskurs sex.

Satsat 40 miljoner kronor på forskning om effektivare åtgärder mot mobbning

Satsat pengar på en Läsa-skriva-räkna-garanti.

Förbättrat lärarnas befogenhet att ta itu med mobbning och otrygghet i skolan

Ökat stödet till universitetsforskningen.

Ökat anslaget till universitet och högskolors grundutbildning.

Infört möjligheten till ett ordningsomdöme i terminsbetygen.

Infört en lärlingsutbildning på gymnasiet.

Infört obligatoriska nationella prov från årskurs tre.

Folkpartiet vill:

Återinföra lågstadiet och lågstadieläraren.

Avskaffa det individuella programmet och föra resurserna till grundskolan.

Att grundskolan ska garantera elever fysisk aktivitet vid minst tre tillfällen per vecka.

Åter göra staten till huvudman för skolan.

Införa engelska från första klass.

Erbjuda alla elever kinesiska på gymnasiet.

Det är tydligt att Folkpartiet håller individen i centrum och försöka skapa möjlighet för fler människor att kunna forma sina egna liv. De strävar efter att satsa på elever som inte får tillräckligt med utmaning i skolan och partiet förespråkar att fler spetsklasser ska skapas där eleverna har chans att fördjupa sig i det ämne eleven visar fallenhet för. Naturligtvis ska även de elever som inte har så hög motivation få tillgång till specialpedagoger och en högre förväntning ska läggas på eleverna för att väcka deras motivation.

Till följd av dessa åtgärder är tanken att vi i framtiden bättre ska klara av globaliseringens stora utmaningar. När konkurrensen ökar på den ekonomiska marknaden krävs det att vi är förberedda för att kunna behålla arbeten och välstånd i Sverige. Kunskap är ett av verktygen för att uppnå ett framgångsrikt Sverige.

Jag kan hålla med folkpartiet på flera punkter. Den svenska skolan håller på att försämras och jag tror på att steget striktare åtgärder kan leda till förbättring. Däremot att exempelvis avskaffa de individuella gymnasieprogrammet är en alldeles för tidig och drastisk åtgärd. Var ska de elever som inte lyckas uppnå målen i kärnämnena hamna då? Om de blir tvungna att läsa om nian är det nog många som kommer att tappa motivation och självkänsla. Dessutom är det vanligt att anledningen till att en elev går ut med icke fullständiga betyg gundar i socialaproblem utanför skolan och för att ta in kunskap måste man prioritera sin egen hälsa först av allt. 


Kommentarer
Postat av: Fröken Emma

På vilket sätt kommer striktare åtgärder (vilka då) att leda till en förbättring? Och förbättring betygsmässigt då eller?

2010-05-10 @ 14:22:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0