Modertaerna - Våra äldre

Moderaterna – våra äldre

Moderaterna som många andra partier talar ofta om trygghet och så även här. De vill att alla ska kunna åldras i trygghet. De talar om att vår befolkning blir äldre och äldre och att samhället på så vis får högre krav på sig.

 

Moderaterna vill se att den äldreomsorg som behövs bestäms av den enskilde individen. En person som är 40 kan inte bestämma över hur en 85 åring vill ha det o.s.v. Det ger ett exempel som lyder: att vi idag väljer vilken mobiloperatör vi vill ha, försäkringsbolag eller bostad, men att man glömmer bort att fråga vad de äldre vill ha. Om de t.ex. trivs på sitt ålderdomshem eller om de kanske känner sig ensamma.

 

Regeringen vill införa en lag som kallas LOV, lagen om välfrihetssystem. De vill att de äldre ska få bestämma över sin egen situation och om vad de vill ha för omsorg. Om de äldre inte trivs med sin omsorg eller boende ska de kunna välja bort det.

 

Moderaterna talar om medarbetarnas villkor och menar att det kanske är många som jobbar inom äldrevården som har bra idéer och att medarbetarna själva skulle kunna starta omsorgsföretag. Det här är det bästa för både medarbetare och för patienten. De kommer tillbaka till sin arbetspolitik som många gånger förr som bygger på entreprenörskap och eget företagande för den största möjliga växande ekonomin.

 

Moderaterna tycker att det skulle behövas en modernare äldre – politik eftersom äldre människor har exakt samma personliga behov som unga människor har. De talar om ett glapp som finns mellan hemtjänsten och äldreboenden. Man kanske är frisk nog för att bo hemma, men för trött för att gå ut och då blir man väldigt ensam eftersom den enda sociala kontakt man har kanske är med hemtjänst personalen. Deras förslag är att skapa ett trygghetsboende där äldre kan bo tillsammans, men alla får en varsin lägenhet/rum, men man äter tillsamman och blir därför inte lika ensam.

 

 

 

Moderaterna vill:

§  Öka valfriheten inom äldreomsorgen.

§  Införa en värdighetsgaranti som ska gälla alla äldre.

§  Skapa nya former av boenden.

§  Öka läkartillgången och utveckla den sociala delen i äldreomsorgen.

§  Satsa på anhörigvården för att underlätta för den som vårdar en närstående.


Kommentarer
Postat av: Fröken Emma

Vad innebär en värdighetsgaranti?

2010-05-26 @ 08:28:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0