Lärarlegitimation

#2 Oppositionen om förslaget, lärarlegitimation

Oppositionen har till hösten lagt fram förslaget om lärarlegitimation. Det innebär att man som lärare måste genomgå en ettårig introduktion efter man tagit sin lärarexamen. Under introduktionen så har den blivande läraren stöd av en mentor och man är endast på provanställning. Efter ett år krävs ett godkännande av rektorn på skolan man vart på. Redan behöriga lärare kommer inte att behöva göra en introduktion utan kan söka legitimation direkt. Systemet börjar gälla den 1 juli 2012.

Mycket av det som oppositionen vill utveckla i Sverige idag börjar i skolan. En bra skola är en förutsättning för att värna vårt samhälle och för att kunna ge alla människor en möjlighet att utveckla sina färdigheter oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Därför är det otroligt viktigt att vi satsar på kompetenta lärare. I och med ett införande av lärarlegitimation så ger man eleverna en garanti på deras utbildning håller måttet. Exempelvis kommer endast legitimerade lärare att få sätta betyg. Elever ska inte känna att des relation till läraren kommer att påverka betyget. 

En annan positiv effekt av införandet av lärarlegitimation är att läraryrket i sig kommer att stärka yrkets status och förhoppningsvis kommer det leda till att det blir svårare att komma in på lärarutbildningen på universitetet.

Lärarnas roll i skolan har förändrats och dess status i samhället sjunker. Forskningen visar att lärarnas kompetens är den viktigaste faktorn för goda kunskapsresultat. Därför satsar oppositionen på något de kallar för ”lärarlyftet”. En stor satsning på fortbildning ska göras. Regeringen har satsat 3,6 miljarder och målet är att elevernas kunskapsnivå ska höjas betydligt.


Kommentarer
Postat av: candy <3

Lärarlegitimation låter superbra, känns oroande att läraryrket på senare tid fått en något oseriös stämpel

2010-05-12 @ 10:51:37
Postat av: Fröken Emma

Jag funderar på om lärarlegitimation är en bra väg att gå. Att höja lärarens status låter ju bra men görs det verkligen genom en lärarlegitimation? Lönen blir väl densamma tex....

2010-05-12 @ 10:54:32
Postat av: Emelie Oldensjö

Det låter bra med en lärarlegitimation, det är ett viktigt yrke och det finns många lärare som inte är lämpliga. Däremot måste de som vill bli godkända lärare få oerhört mycket stöd!

2010-05-13 @ 14:38:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0