Kristdemokraterna – Kyrka och Religion

Kristdemokraterna säger att den kristna etiken utgör en stor del av den värdegrund vårt samhälle vilar på, och detta kan bl.a. ses i lagstiftningen om svag och sjuka. Kristendomen har också haft en betydande roll för demokratins framväxt i västerlandet och kommunismens sammanbrott.

Att föra detta vitala arv vidare till kommande generationer och lära om den egna historiska identiteten, är en förutsättning för förståelse av människor med andra religiösa och kulturella bakgrunder.

Kristdemokraterna tycker att kyrkor och andra religiösa samfund ska utvecklas i frihet utan statlig styrning, eftersom trossamfunden tillhör det civila samhället. Det offentliga ska komplettera istället för att konkurrera, uppmuntra samarbete och ta vara på det sociala arbete som många kyrkor faktiskt driver.

 

Kristdemokraterna anser att:

  • Kyrkor och andra religiösa samfund ska ges goda möjligheter att verka och utvecklas i frihet utan statlig styrning och i enlighet med sin särart.

Mina tankar:
Tycker det är bra att man får lära sig om olika religioner i skolan som ökar ens förståelse. Även fast jag och kanske många andra, inte identifierar sig med någon religion alls, så är det sant det som KD säger. Kristendomen har varit en stor byggsten i uppbyggandet av Sverige och det genomsyrar idag hela vårt samhälle.

Jag kan hålla med om att staten inte borde blanda sig i trossamfundens angelägenheter, men KD säger också att det offentliga inte ska konkurrera med kyrkan när det egentligen är tvärtom. Ideell välgörenhet och socialt arbete som många kyrkor driver är självklart bra, men kan det inte ersätta den statliga välfärden? Då kanske inte staten känner behov av att täcka de områden? Jag tror att ideellt och socialt arbete leder till att människor får minskat förtroende för staten när de lika gärna kan vända sig någon annanstans.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0