En friare kommunal skola

#3 Miljöpartiet


Vad anser miljöpartiet om den Svenska skolan? När alliansen förespråkar ett mer traditionellt skolsystem anser Miljöpartiet att man ska satsa på fler friskolor som profilerar sig inom olika områden. De talar om pedagogisk mångfald och menar att alla elever visar fallenhet för olika ämnen och att man utifrån intresse ska kunna inrikta sig redan i tidig ålder.

Miljöpartiet står också fast vid att avskaffa timplanen i skolan. Alla lär olika fort inom olika områden. Vissa har mer fallenhet för språk men svårare för matematiken. Därför vill Miljöpartiet införa en personlig timplan för varje elev för att fler ska kunna uppnå målen. Regelverket som gäller för de kommunala skolorna är dock mycket mer styrande än det som gäller för fristående skolor och det är inte ett bra tillvägagångssätt enligt Miljöpartiet.

Det huvudsakliga förslaget från miljöpartiets sida för en förbättring i det svenska skolsystemet går därför ut på att genomföra förändringar som leder till en ökad lokal frihet för kommunala skolor.

Fler exempel på detta kan vara att kommunala skolor ska få rätten till att skapa egna ämnen, precis som friskolorna har rätt till. Till exempel kan man ge eleverna möjligheten att välja bland fler språk eller att sätta in ämnen som Waldorfskolorna använder sig av exempelvis eurytmi.

Friskolor behöver inte betygsätta sina elever på samma sätt som i en kommunal skola. Att endast jobba med den nationella betygsplanen gör så att skolor inte kan profilera sig. Exempelvis så ska man kunna ansöka om att starta en Waldorfklass i en kommunalskola utan de ska kunna ansöka om att få undantag från skyldigheten att sätta betyg. Det kan till exempel röra sig om att man vill starta en Waldorfklass i en kommunal skola.

En förutsättning för att detta system ska fungera är att Skolverket är med och granskar planerna och bedömer att de motsvarar de nationella styrdokumenten. Detta är en frihet som de fristående skolorna har i dag och Miljöpartiet tycker att även kommunala skolor ska ha denna möjlighet.


Kommentarer
Postat av: Emelie Oldensjö

Jag tycker om att miljöpartiet är inriktade på att alla lär sig olika, och man behöver olika tid för att lära sig. Mänskligt och sunt!

2010-05-13 @ 14:52:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0