Centerpartiet – studiemedel

Vill du vidareutbilda dig och få en högre utbildning kan studieskulder bli en stor börda. Därför vill centerpartiet uppmuntra studenter till att plugga, genom att göra de sociala och ekonomiska villkoren rimligare. De vill de göra genom att höja både lån- och bidragsdelen i studiemedlet. De menar också på att det är viktigt att uppmuntra studenter till att ta extrajobb om det finns tid. Det ger inte bara ett tillskott i kassan utan även viktiga erfarenheter och kontakter inför yrkeslivet som väntar efter skolan.

Den 1 januari i år höjdes studiemedlet med 350 kr/månaden. Alliansen vill även höja fribeloppet med cirka 300 000 om året, 2011.

Centerpartiet vill

  • att studiemedlet höjs med totalt 700 kr/mån när det statsfinansiella läget så tillåter
  • att fribeloppet för bidraget höjs och inkomstprövningen för lånedelen slopas
  • att lärosätena tar ett ökat ansvar för genomströmningen av studenter
  • att åldersgränsen på 20 år för studier för vuxenutbildning tas bort
  • att arbeta för ett system för ett individuellt kompetenssparande och att detta också ska kunna nyttjas för kortare kurser upp till 8 veckor.


Egna tankar: Jag tycker centerpartiets förslag verkar väldigt bra. Ju mindre lån studenter tvingas ta, desto bättre. Kul att sitta med skulder upp till öronen bara för att man vill ha en högre utbildning. Men centerpartiet får extrajobb att låta som en fritids syssla, när studenter nästan måste jobba för att klara ekonomin, såvida de inte bor hemma eller får sin utbildning betald. Utbildning ska kunna ges till alla.


Kommentarer
Postat av: Fröken Emma

Man har nog råd att klara sig rätt bra om man har en någorlunda billig bostad vill säga.

2010-05-25 @ 12:46:16
Postat av: Sanne

Billig bostad underlättar ju sjävklart. Men studerar du i Stockholm där hyrorna för studentlägenheter är skyhöga, kan det bli knapert.

2010-05-27 @ 16:16:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0